Sofia Ionescu a fost prima femeie neurochirurg din lume. Timp de aproape jumătate de secol, medicul român a tratat mii de oameni. A plecat însă dintre noi cu un mare regret.
De-a lungul timpului, foarte multe femei din România s-au făcut remarcate și au intrat pentru totdeauna în istorie. Printre acestea se numără și Sofia Ionescu, prima femeie din lume care a devenit neurochirurg.
Sofia Ionescu, o femeie de fier într-o lume a bărbaților
Pe 25 aprilie 1920, la Fălticeni, venea pe lume Sofia Ogrezeanu. Tatăl ei, Constantin Ogrezeanu, era casier la BNR Fălticeni, iar mama sa, Maria, casnică.
Tânăra a făcut școala primară în orașul natal, iar apoi a ajuns la Liceul de Fete din Fălticeni, unde a studiat următorii 6 ani. Ultimii doi ani de liceu i-a făcut în București, la Școala Centrală de Fete „Marica Brâncoveanu”.
În 1939 și-a luat bacalaureatul și s-a înscris la Facultatea de Medicină, din București, pe care a terminat-o după 6 ani.
Sofia Ogrezeanu a fost cooptată în echipă de către profesorul doctor Dimitrie Bagdasar, considerat părintele neurochirurgiei românești. Alături de cei doi lucrau și medicii Constantin Arseni și Ionel Ionescu. Acesta din urmă avea să devină, în 1945, soțul Sofiei Ogrezeanu. Profesorul
Dimitrie Bagdasar a fost cel care a promovat-o pe Sofia și a ajutat-o să devină prima femeie neurochirurg din România și automat, din lume. În 1944, tânăra a realizat prima operație pe creier. Pacientul a fost un băiețel, care a ajuns în comă la spital, iar operația a avut succes.Sofia Ionescu a realizat acea operație printr-o conjunctură favorabilă ei, în condițiile în care profesorul Bagdasar era rănit la un deget.
”Această operație mi-a decis viața pentru 47 de ani înainte, cât am stat în neurochirurgie, și mi-a adus-o la 180 de grade față de ceea ce îmi propusesem eu, o viață liniștită de medic internist în orașul meu natal, Fălticeni”, a povestit peste ani Sofia Ionescu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Astfel, într-o lume și într-o meserie dominată categoric de bărbați, ”fragila” Sofia Ionescu devenea cunoscută la nivel mondial și mii de oameni aveau să ajungă pe mâinile ei.
O viață dedicată pacienților și un mare regret la final
După ce s-a căsătorit cu doctorul Ionel Ionescu, Sofia a locuit, practic, în spital, alături de partenerul ei de viață.
Sofia Ionescu a avut doi copii, Constantin și Ioana, dar a recunoscut că i-a fost foarte greu să se împartă între pasiunea pentru pacienți și iubirea de mamă.
"Copiii mei n-au avut mamă. Eu eram mereu obosită, munceam la policlinică cu plata de două ori pe săptămână, ca să-mi suplimentez veniturile. Noaptea mă trezeam la 2 şi până la patru îmi scriam lucrările ştiintifice", a dezvăluit celebrul medic.
Suceveanca a ajuns cunoscută și peste hotare și nu vorbim doar de Europa. Șeicul din Abu Dhabi a apelat la serviciile Sofiei, pentru că una dintre cele patru neveste ale sale avea probleme la coloană.
Și pentru că bărbații nu aveau cum să intre în harem, chiar dacă era vorba despre medici, Sofia a fost adusă de către șeic, pentru a o face bine pe soția sa.
În 1990, Sofia Ionescu a fost nevoită să renunțe la chirurgie. A suferit o operație de cataractă, care i-a încheiat cariera impresionantă, de 46 de ani.
Pentru performanțele reușite, Sofia Ionescu a fost răsplătită cu nenumărate premii: Semnul de Distincție al Crucii Roșii, insigna „Evidențiată în Munca Medico-Sanitară”, medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei”, medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii”, Diploma de Onoare ANFDUR, pentru merite de excepție, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” sau Diploma de Onoare a Confederației Naționale a Femeilor din România.
Citește și: Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt- stirilekanald.ro
În plus, a fost desemnată Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni. În 2008 a primit însă cea mai înaltă distincție care se acordă în România: Steaua Republicii, în grad de cavaler.
Sofia Ionescu a devenit membru al Societăţii Române de Istoria Medicinei, Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale și a fost declarată medic erou de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Numele primei femei neurochirurg din lume este trecut într-un album al OMS, alături de alţi 65 de renumiţi medici din toată lumea.
Pe 21 martie 2008, la vârsta de 88 de ani, Sofia Ionescu s-a stins din viață.
Cu puțin timp înainte de a muri, a recunoscut însă că are un mare regret: faptul că nu a apucat să-și scrie memoriile, pentru ca și ceilalți medici, care vin din urmă, să învețe toate secretele acestei meserii.
”Aş fi putut să descriu tehnici inedite, folosite ad-hoc în situaţii imprevizibile şi nenumărate întâmplări cu rezultate fericite. Pentru că munca mea din aceşti 47 de ani ar fi încăput foarte bine în două vieţi. Aş fi avut ce să le spun", a dezvăluit neurochirurgul.