3 afecțiuni care pot fi tratate eficient prin neurochirurgie minim invazivă


3 afecțiuni care pot fi tratate eficient prin neurochirurgie minim invazivă

Deoarece medicina se află într-un progres continuu, din ce în ce mai multe tehnici și proceduri tradiționale sunt înlocuite cu opțiuni moderne menite să ofere mai multe beneficii pacienților.


In articol:

Printre acestea se numără și chirurgia minim invazivă, specialitate care a înlocuit în multe cazuri chirurgia tradițională datorită preciziei oferite, timpului scurt de internare și a inciziilor de mici dimensiuni.

Comparativ cu chirurgia tradițională care de multe ori poate necesita incizii de 10- 25 centimetri, chirurgia minim invazivă folosește instrumentar de mici dimensiuni și controlul de la distanță pentru a ajunge la zona dorită.

Beneficiile acestor proceduri moderne sunt evidente și în domeniul neurochirurgiei, domeniu care tratează numeroase afecțiuni de la hernii de disc la tumori, accidente vasculare cerebrale, infecții și așa mai departe.

În continuarea acestui articol vom prezenta câteva afecțiuni care pot fi tratate eficient prin neurochirurgie minim invazivă, intervenție disponibilă și la noi în țară.

3 afecțiuni care pot beneficia de neurochirurgia minim invazivă

Pe lângă afecțiunile creierului, neurochirurgia se ocupă și cu diagnosticarea și tratarea problemelor apărute la nivelul măduvei spinării, coloanei vertebrale și a nervilor periferici.

Datorită tuturor problemelor care pot apărea la nivelul acestor zone, neurochirurgia poate fi folosită în numeroase afecțiuni, cum ar fi:

Hernia de disc lombară

Coloana vertebrală este formată din 33 de vertebre care au între ele discuri intervertebrale menite să absoarbă șocul și să aibă rol de amortizor. Pe lângă rolul de amortizor însă, acestea sunt importante și pentru a susține partea superioară a corpului și pentru a oferi o rază mare de mișcare.

Discurile intervertebrale sunt compuse dintr-un inel fibros care conține un nucleu pulpos. Hernia de disc apare atunci când un disc intervertebral este deplasat din poziția normală datorită ruperii inelului fibros și expulzarea nucleului, ducând astfel la apariția simptomelor de durere, senzație de amorțeală și reflexe scăzute la nivelul genunchilor sau gleznelor.

În timpul unei intervenții chirurgicale minim invazive, neurochirurgul va efectua câteva incizii mici pentru a ajunge la discul intervertebral afectat, înlăturând apoi nucleul moale al discului pentru a anula apăsarea porțiunii centrale pe nervii spinali. Procedura se numește discectomie și este folosită des pentru cazurile de disc intervertebral alunecat.

Tumori cerebrale

 O tumoră cerebrală se referă la masa de țesut apărută în urma creșterii necontrolate a celulelor aflate la nivelul creierului. Acestea pot fi atât benigne cât și maligne și pot prezenta simptome cum ar fi dureri de cap, tulburări de vorbire, tulburări de vedere, convulsii, stare de confuzie și multe altele, acestea variind în funcție de locația tumorii și de mărimea acesteia.

Neurochirurgia minim invazivă poate fi folosită pentru a îndepărta complet tumora, lezând cât mai puțin scalpul, nervii și vasele sangvine, reducând astfel și riscul de apariție a complicațiilor.

În funcție de locația tumorii, este posibil ca zona să poată fi accesată și prin cavitățile naturale ale corpului, cum ar fi cea nazală, reducând astfel și amprenta cicatricială rezultată în urma intervenției.

Dacă tumora nu poate fi îndepărtată complet atunci neurochirurgul va încerca să înlăture cât mai mult posibil din ea, ameliorând astfel simptomele prezentate, apelând apoi la radioterapie sau chimioterapie pentru a distruge porțiunile rămase.

Anevrisme intracraniene

Un anevrism intracranian înseamnă o dilatare la unui vas de sânge la nivelul creierului care poate duce la ruperea acestuia și la apariția unui accident vascular cerebral hemoragic.

Cu toate acestea, majoritatea anevrismelor nu se rup, producând în schimb un tablou diferit de simptome cum ar fi dilatarea unei pupile, durere deasupra sau în spatele unui ochi, tulburări de vedere și amorțirea o unei singure jumătăți din față.

În cazul acestor afecțiuni, neurochirurgia minim invazivă poate fi folosită pentru cliparea microchirurgicală a anevrismelor, oprind astfel fluxul sangvin către acestea.


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: La ce temperatură se coace cozonacul

Previziuni șocante! Ce vor păți, în curând, Prințul Harry și Meghan Markle

CITEȘTE: Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu

CITEȘTE: Cine este și ce vârstă RADU CONSTANTIN, iubitul Otnielei Sandu

PORTRET: Cine este, cu adevărat, DALIANA RĂDUCAN iubita lui Răzvan Simion

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking

DESCOPERĂ: Secrete pentru un COZONAC pufos

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri