În mentalitatea colectivă, Ziua Națională a României este asociată cu mâncăruri tradiționale românești pe care fiecare român își dorește să le aibă pe masă.
În această zi de mare sărbătoare, începând cu anul 1918, românii sărbătoresc pe data de 1 decembrie Ziua Națională a României. Deși ziua națională coincide cu postul Crăciunului, unii români preferă să pună pe masă preparate tradiționale de dulce, precum fasolea cu ciolan, cu cârnați, mici ori sarmale.
Cei care nu țin post se pot răsfăța pe data de 1 decembrie cu o mulțime de preparate tradiționale românești care se regăsesc adesea la târguri, în piețe ori în magazine, deja pregătite.
Așa cum spuneam și mai sus, cei care nu țin post pot opta pentru mai multe preparate pe care să le consume de Ziua Națională a României. De la aperitive, la felul principal și până la deserturi, din fericire, bucătăria românească are o mulțime de preparate extrem de gustoase și de variate.
În cazul în care vă doriți să puneți pe masă mai multe preparate tradiționale pe data de întâi decembrie, iată câteva variante de meniuri pe care le puteți alege și pe care le puteți consuma împreună cu cei
dragi.Pentru aperitiv, poți opta pentru un platou cu brânzeturi și mezeluri tradiționale precum: cașcaval, telemea, jumări, cârnați afumați caltaboș, șorici. De asemenea, unii români consumă pe data de 1 decembrie și salată de beouf care este un preparat clasic prezent la cele mai multe dintre sărbătorile de peste an. Ca toate aceste preparate să fie consumate cu multă plăcere, ați putea face și o pâine de casă proaspătă.
La felul principal, în schimb, aveți multe feluri de mâncare pe care le puteți pregăti și pe care le puteți pune pe masă pentru cei dragi. Puteți opta pentru o tocăniță de porc cu mămăligă sau o pomană a porcului Și neapărat trebuie să o consumați cu murături sau cu varză murată.
De asemenea, pentru cei care nu au timp să pregătească prea multe preparate pentru data de 1 decembrie, o friptură la cuptor poate reprezenta felul principal perfect pentru a sărbători Ziua Națională.
Unul dintre cele mai îndrăgite preparate care se consumă pe data de 1 decembrie este fasolea cu cârnați. Acest fel de mâncare se pregătește lent cu morcovi, ceapă, pastă de tomate, cimbru din belșug și poate fi consumat cu castraveți murați sau cu murături asortate, după preferință.
În alte zone ale țării, varza cu carne este un fel de mâncare preferat și adesea este consumat alături de mămăliguță caldă și de ardei iute.
Nu trebuie să uităm nici de tochitura moldovenească, un fel de mâncare extrem de apreciat în întreaga țară. Acesta se servește cu mămăligă, brânză de burduf și ouă ochiuri și poate fi apreciat de toți membrii familiei.
Sarmalele în foi de viță sau de varză alături de mămăliga caldă reprezintă deja un preparat clasic și nu mai trebuie să spunem prea multe despre ele.
Pentru că este vorba despre mâncăruri grase care se servesc pe întâi decembrie, acestea ar trebui să fie consumate alături de garnituri și de murături pentru a nu cădea greu la stomac. De aceea, puteți pune pe masă murături asortate, precum castraveți, conopidă și varză, gogonele sau gogoșari.
Nu trebuie să uitați nici de desert. Preparatele dulci nu trebuie să lipsească de pe masă, iar pe data de 1 decembrie, puteți pregăti un cozonac cu nucă și stafide, o plăcintă cu mere ori dovleac sau papanași pe care puteți să-i serviți cu smântână și cu dulceață.
Dacă vine vorba despre băuturile tradiționale pe care le puteți pune pe masă de 1 decembrie, vinul fiert cu scorțișoară. și cu portocale este preferat în această zi și vă va face să intrați mai bine în atmosfera festivă de sărbători.
De asemenea, în multe zone ale țării se consumă și țuică fiartă ori palincă, fiind ideală pentru zilele reci.
Pentru cei care nu consumă alcool, o opțiune potrivită pot fi sucurile naturale ori compoturile sau vinul fiert cu vin care nu conține alcool și poate fi consumat și de către copii.