În ciuda faptului că zilnic consumăm nenumărate alimente, nu întotdeauna știm și că unele dintre ele sunt destul de periculoase pentru sănătatea noastră. Însă știați care sunt cele care afectează pancreasul?
Aflați din rândurile următoare, care sunt cele mai periculoase 10 alimente atunci când vine vorba despre sănătatea pancreasului.
10. Mâncare prăjită
În primul și în primul rând, pe această listă, și nu numai pe aceasta, se află mâncarea prăjită. Deseori, alegem să gătim nenumărate feluri de mâncare, prăjite în ulei, mai exact atunci când alimentele sunt scufundate în ulei fierbinte, nesănătos fiind cantitățile excesive utilizate, moment în care chiar și alimentele sănătoase precum legumele, pot fi transformate în ceva foarte dăunător pentru
Citește și: Folosește puterea plantelor și revitalizează-ți părul. 5 ceaiuri benefice pentru podoaba capilară
Citește și: Secretul anti-îmbătrânire. Evită aceste 7 alimente comune care accelerază procesul de imbătrânire
9. Făina rafinată
Făina rafinată reprezintă un tip de făină care a suferit un proces industrial, proces în care toate fibrele pe care le conține au fost îndepărtate, păstrând doar carbohidrații cu un conținut ridicat de calorii, care, pot reprezenta o sursă destul
de nocivă pentru organismul nostru. Astfel, alimente precum pâinea albă și produsele de patiserie, conțin cantități destul de mari de făină rafinată, care odată consumate în exces, pot aduce un stres excesiv asupra pancreasului.8. Lactate
Deși în unele cazuri lactatele ajută organismul nostru și aduce beneficii sănătății, se pare că în ceea ce privește pancreasul, acestea dăunează destul de mult.
Astfel, se recomandă să evitați consumul de lactate care au grăsimi integrale, și să le alegeți pe cele care sunt degresate sau parțial degresate. Există în comerț nenumărate lactate care sunt bogate în zaharuri și grăsimi saturate, care în cele din urmă, de asemenea consumate în exces, pot avea efecte adverse asupra pancreasului.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
7. Carne procesată
Dat fiind faptul că tot am menționat alimentele prăjite, bineînțeles că pe această listă se află și carnea procesată. Indiferent că este vorba despre mezelurile de orice fel, în funcție de preferințe, se recomandă să reducem consumul acestora, dat fiind faptul că dețin deseori anumite 3 ingrediente care pot deveni dăunătoare pancreasului. Aceste ingrediente pot crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, crescând totodată și riscul de pancreatită acută, ce a explicat anterior, motiv pentru care ar trebui cu siguranță să le evităm.
6. Băuturi răcoritoare carbogazoase
Chiar și atunci când vine vorba despre anumite băuturi, mai exact cele carbogazoase, se aduc efecte dăunătoare organismului nostru, mai exact asupra pancreasului. Chiar dacă acestea sunt îndulcite cu zahăr sau cu îndulcitori artificiali, devin din ce în ce mai dăunătoare sănătății noastre, dat fiind faptul că zahărul poate crește semnificativ nivelul de glucoză din sânge, ceea ce duce la suprastimularea pancreasului, aducând ulterior cantități excesive de insulină organismului.
Îndulcitorii artificiali sunt deja cunoscuți ca fiind extrem de dăunători organismului, în comparație cu îndulcitorii cu zahăr. Astfel, ar trebui să evitați cât mai mult aceste băuturi răcoritoare carbogazoase și să le înlocuiți cu sucuri proaspete din fructe sau chiar și legume.5. Cereale
În ciuda faptului că acest aliment este consumat zilnic, de majoritatea persoanelor, în special dimineața, cerealele ar trebui să fie evitate, în special dacă nu sunt naturale. Majoritatea cerealelor care se află în comerț dețin cantități destul de mari de flori rafinate, dar și de zaharuri, motiv pentru care, acestea cresc riscul de pancreatită, dar și de diabet și hipertensiune arterială. Acesta este și principalul motiv pentru care ar trebui să le înlocuiți cu cerealele naturale și integrale, care sunt cunoscute pentru sursa lor bogată de fibre, fibre care ajută la reducerea absorbției de glucoză în sistemul nostru digestiv, prevenind astfel vârfurile hiperglicemice, fără să ajungă la suprastimularea pancreasului.
4. Ciocolată
Ciocolata se află și pe această listă, însă nu într-un mod benefic, dimpotrivă, în special atunci când vine vorba despre ciocolata care conține lapte îndulcit. Zaharurile care sunt adăugate în ciocolata cu lapte, de exemplu, reprezintă un risc pentru sănătatea noastră, pentru că pot duce la creșterea bruscă a nivelului de glucoză din organism, iar pe lângă faptul că va afecta foarte mult pancreasul, va aduce și alte probleme de sănătate.
Citește și: De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure- stirilekanald.ro
3. Alcool
Pe lângă băuturile răcoritoare carbogazoase, ar trebui să evităm și alcoolul. Este cunoscut deja faptul că acesta reprezintă un tip de băutură cu adevărat dăunător pentru pancreasul nostru și nu numai, pancreasul devenind din ce în ce mai inflamat, de fiecare dată când consumăm alcool. Consumat în exces, alcoolul ne poate pune viața în pericol în adevăratul sens al cuvântului, motiv pentru care ar trebui să-l reducem sau chiar să-l eliminăm complet din viața noastră, protejând astfel și pancreasul împotriva efectelor nocive ale acestei băuturi, dar totodată și la scăderea susceptibilității și la pancreatită cronică.
2. Alimente bogate în grăsimi saturate
Pe lângă toate menționate până în acest moment, pe această listă se află și alimentele bogate în grăsimi saturate. În această categorie se încadrează untul, margarina, dar și untura. Toate aceste 3 sunt alimente care au o sursă destul de mare dintr-un anumit tip de grăsimi care ne afectează în mod negativ organismul. Se pare încă un consum regulat de grăsimi saturate, a fost asociat de-a lungul timpului cu dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, printre care se află și cel pancreatic. Toate aceste surse le puteți înlocui cu uleiul de măsline extravirgin, ulei de măsline simplu, sau chiar și uleiul de cocos.
1. Brânză
Nu în ultimul rând, pe lângă lactate în general, separat trebuie să vorbim și despre brânză și cașcaval. Aceste 2 tipuri sunt bogate în grăsimi, care dăunează sănătății pancreasului nostru, în momentul în care sunt consumate în exces. Astfel, se recomandă să nu fie incluse în dieta noastră mai mult de 2 ori pe săptămână sau chiar să le înlocuim cu brânzeturi mai proaspete.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.