Vorbirea în somn: Ce stimulează acest fenomen și cum puteți controla acest comportament nocturn

vorbesc in somn
Vorbirea în somn

Exista nenumărate persoane care vorbesc în somn. Însă știați care este motivul și cum se poate îndepărta?

Aflați din rândurile următoare, ce poate determina, mai exact, vorbirea în somn, dar și cum puteți scăpa de acest fenomen.

 

Ce te determină să vorbești în somn

1. Stres și anxietate

Stresul și anxietatea pot perturba ciclul de somn și pot contribui la vorbirea în timpul somnului. În timpul somnului, sentimentele de îngrijorare sau gânduri rapide se pot exprima prin expresii verbale.

2. Privarea de somn

Probabilitatea de a vorbi în timpul somnului poate fi crescută dacă oamenii nu dorm suficient sau nu au o calitate bună a somnului. Episoadele de vorbire în timpul somnului pot apărea atunci când capacitatea creierului nostru de a ne regla și controla comportamentele în timpul somnului este compromisă din cauza lipsei de somn reparator. Conform Healthline, dacă somnolența persistă, ați putea face erori de judecată din cauza lipsei de claritate mentală. 

Citește și: Rutina perfectă pentru diminețile de vară. 7 sfaturi esențiale

de ce vorbesc in somn
Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]

Citește și: 9 lucruri pe care să le faci zilnic vara. Sfaturi de îngrijire personală

3. Alcool și medicamente

Există posibilitatea ca vorbirea în somn să fie exacerbată sau intensificată ca urmare a consumului de alcool sau a anumitor medicamente, cum ar fi sedative sau tranchilizante.

Aceste substanțe pot crește probabilitatea de a vorbi în timpul somnului, modificând activitatea creierului în timpul somnului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

4. Febră și boală

În timp ce sunteți bolnav sau aveți febra, puteți vorbi mai mult în timp ce dormiți. Tiparele noastre de somn pot fi perturbate atunci când corpul nostru luptă împotriva infecțiilor sau se confruntă cu temperaturi ridicate, ceea ce poate duce la vorbire în somn.

cum poti sa nu mai vorbesti in somn
Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]

5. Mediul de somn

Vorbirea în timpul somnului poate fi provocată de o perturbare a mediului în care se găsește somnul. Luminile puternice, zgomotele puternice, temperatura incomodă a camerei sau lenjeria de pat inconfortabilă pot fragmenta somnul și pot crește probabilitatea de a vorbi în timpul somnului.

6. Factori emoționali

Emoțiile puternice pot afecta vorbirea în timp ce dormiți.

În timpul somnului, frica, furia sau chiar fericirea intensă pot provoca o activitate crescută a creierului, ceea ce duce la vorbirea în somn ca o manifestare a acelor emoții. Conform National Library of Medicine, Somnolența excesivă în timpul zilei poate fi cauzată de somnul insuficient, dar este și o manifestare a tulburărilor medicale sau de somn.

ce inseamna vorbitul in somn
Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]

 

Cum să opriți vorbirea în somn

1. Mențineți un program de somn constant

Reglarea modului în care dormim și reducerea probabilității de a vorbi în timp ce dormim este esențială. Chiar și în weekend, încearcă să te trezești la aceeași oră în fiecare zi.

2. Gestionați stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea pot împiedica somnul și pot duce la vorbirea în timpul somnului.

Încorporează moduri de a reduce stresul în viața ta de zi cu zi, cum ar fi meditația, exercițiile de respirație profundă sau activități relaxante înainte de culcare. A avea o mentalitate calmă și liniștită înainte de a dormi poate ajuta la reducerea probabilității de a vorbi în timp ce dormi.

Citește și: Urșii circulă liberi pe șoselele din România, iar turiștii se opresc să se fotografieze cu ei! Riscurile la care se expun cei care interacționează cu urșii- kanald.ro

Citește și: Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit- stirilekanald.ro

Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]

3. Creați un mediu favorabil somnului

Dormitorul tău ar trebui să fie un loc ideal pentru somn. Asigurați-vă că camera este întunecată, liniștită și la o temperatură confortabilă. Pentru a reduce perturbările externe care ar putea declanșa vorbirea în timp ce dormiți, luați în considerare utilizarea dopurilor de urechi, aparatelor cu zgomot alb sau draperii opace.

4. Limitați stimulentele

Evitați consumul de cafeină, nicotină și alcool înainte de culcare, deoarece acestea pot afecta calitatea somnului și pot provoca vorbirea în timpul somnului. Alternativ, puteți face ceai de plante sau lapte cald pentru a vă relaxa.

5. Igienă bună a somnului

Stabiliți o rutină înainte de somn  care vă ajută să vă relaxați și să vă spună corpului că este timpul să vă relaxați. Angajați-vă în activități care vă relaxează, cum ar fi citirea unei cărți, a merge la o baie caldă sau a face exerciții blânde de întindere.

6. Înregistrați și analizați episoadele de vorbire în somn

Utilizarea unui jurnal de somn sau a aplicațiilor pentru smartphone dedicate monitorizării somnului poate ajuta la identificarea tiparelor și declanșatorilor potențiali pentru vorbirea în somn. Este posibil să puteți identifica declanșatorii specifici și să luați măsuri pentru a le atenua urmărind-vă obiceiurile de somn și notând orice factori asociați.

vorbitul in somn
Vorbirea în somn[Sursa foto: freepik]Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

9 lucruri pe care să le faci zilnic vara. Sfaturi de îngrijire personală

Mădălina Ghenea, la un pas de un accident vestimentar. Rochia crăpată a lăsat să se vadă PREA MULT. ”Seamănă atât de mult cu Sophia Loren”

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

Lumea actoriei a pierdut încă un talent! Bob Newhart a murit la 94 de ani: "Tatăl nostru a murit înconjurat de toată familia noastră"

Ramona Gabor, despre decesul tatălui ei. Accidentul pe care l-a avut cu 10 ani înainte să își piardă viața. „El nu trebuia să se atingă de alcool, iar tata era român adevărat.”

Julia, acuzații aprige la adresa lui Robi! „Mincinos! Poate însemna și ipocrit! Poate însemna mai multe!” Aflați cum va reacționa Robi și ce scandal de proporții se va isca în Casa iubirii, vineri, 19 iulie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!


Cookies