Ce provoacă pofta de mâncare și cum să o oprim

ce provoaca pofta de mancare
Ce provoacă pofta de mâncare și cum să o oprim

Pofta de mâncare poate să fie prezentă mai mult decât este necesar. Însă știați cum o puteți gestiona?

Aflați din rândurile următoare, de unde provine pofta de mâncare, dar și cum o putem stopa prin intermediul tehnicilor de mindfulness.

 

Puncte cheie in ceea ce privește pofta de mâncare 

Alimentele procesate, extrem de gustoase care stimulează centrele de recompensă ale creierului sunt asociate cu majoritatea poftelor alimentare.

Poftele alimentare nu sunt adesea asociate cu nevoile nutriționale, în schimb, provin din obiceiuri, sentimente și chimia creierului și a corpului. Observarea emoțiilor și notarea lor, precum și aplicarea tehnicilor de mindfulness, sunt câteva metode de a reduce efectele poftelor.

Citește și: Brownies delicios cu alune, rețeta lui chef Ștefan Popescu. Desertul de care ai nevoie atunci poftești la ceva dulce

pofta de mancare accentuata
Ce provoacă pofta de mâncare și cum să o oprim[Sursa foto: freepik]

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citește și: Focaccia cu roșii, ceapă roșie și ierburi. Aduce savoarea Italiei direct în bucătăria ta!

Caracteristicile poftelor

Mai multe lucruri ies în evidență în timpul analizei literaturii și cercetărilor privind poftele. Fructele, legumele sau chiar proteinele nu satisfac pofta, ci alimentele bogate în calorii și foarte gustoase.

Acest lucru indică faptul că alimentele procesate care conțin o cantitate mare de grăsimi, sare și zahăr adesea provoacă poftă. Poftele cresc ca urmare a dietei inadecvate. Conform Healthline, fără suficiente calorii și nutrienți, este natural ca corpul să vă semnaleze să mâncați, ceea ce poate provoca pofte puternice pentru anumite alimente. Multe pofte nu sunt legate de foame. În schimb, ele sunt asociate cu o anumită situație, o anumită perioadă a zilei, precum și cu stresul, precum și cu alte emoții sau obiceiuri pur naturale.
Poftele sunt cauzate de o combinație complicată de hormoni și alte substanțe chimice prezente în creier și corp.

Orice persoană care are pofte frecvente vă va spune probabil toate acestea, cu excepția chimiei complexe. În cele din urmă, nu numai că pot provoca o creștere în greutate neplăcută, dar pot și împiedica oamenii să adopte obiceiuri regulate, mai sănătoase.

cum opresti pofta de mancare
Ce provoacă pofta de mâncare și cum să o oprim[Sursa foto: freepik]

Surse de pofte

Studiile arată că dieta duce frecvent la o abordare strictă a opțiunilor alimentare, ceea ce crește pofta de alimente interzise. Pentru majoritatea dietelor, este necesar să se limiteze consumul a ceea ce este cunoscut sub numele de alimente nedorite. Conform National Library of Medicine, dieta este adesea acuzată că provoacă pofte de mâncare. Alimentele procesate atrag centrele de recompensă ale creierului, așa cum este binecunoscut.

Mai rău, odată ce creierul nostru este răsplătit de aceste alimente, obiceiul se întărește, determinându-ne să căutăm încă o recompensă similară. Dieta restrictivă ne va intensifica pofta de alimente nedorite pe care o avem deja.

Citește și: Patrick a decis: "Teodora e genul meu de femeie!" Alexandra fierbe de gelozie. Tânăra nu acceptă această decizie. Aflați ce se va întâmpla, joi, 25 iulie, de la ora 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Unul dintre cei mai puternici predictori ai comportamentelor alimentare, inclusiv poftele, a fost descoperit într-un alt studiu. Acest studiu a evidențiat mai multe puncte cheie în acest sens:

  • Oamenii au nevoie de puține informații pentru a lua decizii când ceva este obicei.
  • Un indicator slab al succesului în depășirea unui anumit obicei este intenția de a face acest lucru.
  • Indiciile situaționale, nu foamea reală, determină multe comportamente alimentare.

pofta de mancare
Ce provoacă pofta de mâncare și cum să o oprim[Sursa foto: freepik]

Intervenții pentru poftele de mâncare

Reglarea emoțională a poftelor este centrul unui număr de abordări de mindfulness. Identificarea emoțiilor în momentul poftei și notarea lor este o metodă folosită pentru a vedea emoțiile ca fiind trecătoare și ceva asupra căruia nu trebuie să luați măsuri. Pot începe o activitate sănătoasă în timp ce așteaptă să treacă pofta. Pofta dispare de obicei în 15–20 de minute. O modalitate de a reduce obiceiul de a mânca este atenția la sine. Pentru ca mindfulness să devină eficient, este nevoie de timp, practică și răbdare. De fapt, pofta este adesea o încercare de a scăpa de o emoție negativă folosind o recompensă pozitivă, care servește ca acoperire temporară. A ajuta oamenii să identifice emoțiile negative poate să nu fie atât de ușor pe cât pare, deoarece există o negare implicită în acest proces. Acceptarea de sine poate fi foarte importantă atunci când vine vorba de depășirea poftelor. Dincolo de a permite emoțiilor să treacă, acceptarea de sine adăugă o altă fațetă a preocupării. Acceptarea de sine explică diferitele forțe care stau la baza poftelor. Vinovăția care vine adesea odată cu cedarea poftelor poate fi îndepărtată prin conștientizarea cauzei problemei. A fi conștient de factorii implicați poate face mai ușor pentru cineva să-și ignore dorința, să o lase să treacă și să găsească modalități de a-și îndepărta atenția. Acest lucru este, poate, mai important.

de ce apare pofta de mancare
Ce provoacă pofta de mâncare și cum să o oprim[Sursa foto: freepik]Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Focaccia cu roșii, ceapă roșie și ierburi. Aduce savoarea Italiei direct în bucătăria ta!

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Sebastian Dobrincu s-a împăcat cu Mimi, fosta lui iubită: ”Mi-am cerut și eu scuze pentru tot ce i-am greșit”

Ce poți să faci dacă te strâng pantofii. Metode banale ca să lărgești pantofii fără a-i distruge

Alara Turan, care joacă rolul Deniz în serialul “Tablou de familie”, schimbare spectaculoasă de look, după încheierea filmărilor! Iată cum arată în prezent superba actriță 

VIDEO Rezultate admitere liceu 2024: La ce liceu am intrat? Verifică online rezultatele repartizării computerizate


Cookies