Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine: Cum să vă asigurați aportul proteic într-un mod sustenabil și delicios

alimente vegane
Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine

Exista nenumărate alimente vegane care dețin un conținut bogat de proteine. Însă știați care sunt acestea?

Aflați din rândurile următoare, care sunt doar câteva dintre sursele bogate de proteine, în special pentru persoanele care sunt vegane.

Cele mai bune surse de proteine ​​vegane

1. Fasole și linte

Tradiționalele alimente bogate în proteine includ lintea și fasolea. Sunt printre cele mai bune proteine pe bază de plante, deoarece au atât fibre, cât și proteine.

Năut, fasole, fasole neagră și soia sunt toate tipuri de fasole obișnuite bogate în proteine. Lintea roșie, verde și maro sunt toate surse bune de proteine. O jumătate de cană de fasole gătită conține 7 până la 8 grame de proteine și 9 grame de linte. Deoarece fasolea și lintea sunt cele mai bune surse vegane de proteine, fă-le să fie o parte obișnuită a dietei tale. Conform National Library of Medicine, lintea este o sursă excelentă de compuși polifenoli cu diverse proprietăți de promovare a sănătății.

Citește și: Cele mai bune 5 rețete de smoothie. Rețete răcoritoare pentru anotimpul cald

Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine[Sursa foto: freepik]

Citește și: Dieta cu fructe pentru pierderea în greutate, după sărbătorile pascale

2. Tofu

Pentru cei care sunt vegani, aceste proteine pe bază de soia sunt printre cele mai bune opțiuni.

Coagularea laptelui de soia și presarea cașului obținut formează tofu. Aproximativ 8 grame de proteine sunt găsite într-o jumătate de cană de tofu standard. Tofu are o textură fermă și mestecată care absoarbe bine gusturile sosurilor, marinatelor și condimentelor. Tofu este un ingredient facil pentru diferite tipuri de mâncare, cum ar fi cartofi prăjiți, wrapuri, supe, salate, boluri și deserturi.

Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine[Sursa foto: freepik]

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

3. Nuci

O sursă de proteine vegetariene este semințele și nucile. Nucile, caju, migdalele și alunele au între 4 și 8 grame de proteine pe uncie. Nucile de pin și fisticul au, de asemenea, o cantitate uimitoare de proteine. 2 linguri de unt de arahide conțin aproximativ 8 grame de proteine, în timp ce 7 grame de unt de migdale. Nuci și semințe pot fi adăugate la gustare, fulgi de ovăz, salate, batoane granola, paste, smoothie-uri și deserturi.

Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine[Sursa foto: freepik]

4. Legume cu frunze verzi

Pentru vegani, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, sunt alimente bogate în proteine, dar sunt puțin cunoscute. O cană de varză gătită conține 1,8 grame de proteine, în timp ce spanacul conține 1 până la 2 grame. În plus, verdețurile cu frunze sunt cele mai bune surse de proteine pe bază de plante din cauza profilului lor de aminoacizi.

Pesto, sucuri și smoothie-uri sunt câteva modalități creative de a consuma verdeață pentru proteine.

alimente cu multe proteine
Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine[Sursa foto: freepik]

5. Cerealele integrale

Proteinele vegetariene pot fi găsite în cerealele integrale, cum ar fi grâul bulgur, meiul, ovăzul, orezul brun, quinoa și grâul integral. Deși ar putea părea că au puține proteine, să mănânci o cantitate suficientă de cereale integrale te va ajuta să te simți mai bine.

O cană de quinoa gătită are 8 grame de proteine, iar o cană de orez brun are aproximativ 5 grame.

reteta vegana
Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine[Sursa foto: freepik]

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

6. Quinoa

Aceste cereale sunt o sursă completă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim. Quinoa este remarcabilă datorită profilului său proteic complet, fiind una dintre puținele surse vegetale care oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care corpul uman nu îi poate produce singur și trebuie să-i obțină din dietă. O cană de quinoa gătită conține aproximativ 8 grame de proteine, ceea ce o face o alegere excelentă pentru vegani, vegetarieni și pentru oricine caută să-și crească aportul de proteine fără a consuma carne. Pe lângă proteine, quinoa este bogată în fibre, vitamine (cum ar fi vitamina B și vitamina E), minerale (inclusiv magneziu, fosfor, potasiu, fier și zinc) și antioxidanți, contribuind la o dietă echilibrată și sănătoasă. Conform Healthline, quinoa furnizează 9 g de proteine ​​pe cană și reprezintă o sursa completa de proteine.

mancare vegana
Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine[Sursa foto: freepik]

7. Semințe de chia

În fiecare lingură de semințe de chia se găsesc aproximativ patru grame de proteine, ceea ce le face o sursă excelentă de proteine vegetale pentru dietă. Aceste semințe minuscule sunt incredibil de dense din punct de vedere nutrițional, oferind nu doar proteine, ci și o cantitate semnificativă de fibre, antioxidanți, vitamine și minerale esențiale. Semințele de chia sunt deosebit de bogate în acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. Omega-3 contribuie la reducerea inflamației, scăderea nivelului de colesterol și îmbunătățirea funcției cognitive. În comparație cu alte surse vegetale de omega-3, semințele de chia au o concentrație foarte mare, ceea ce le face o alegere ideală pentru suplimentarea acizilor grași sănătoși.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

alimente cu continut ridicat de proteine
Alimente vegane cu un conținut ridicat de proteine[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Cele mai bune 5 rețete de smoothie. Rețete răcoritoare pentru anotimpul cald

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies