Ce se pune în pachet la pomană. "Pe cei adormiți îi pomenim în pururi, ne rugăm pentru ei și mijlocim pentru odihnă veșnică și iertarea păcatelor lor"

Ce se pune în pachet la pomană.
Ce se pune în pachet la pomană. "Pe cei adormiți îi pomenim în pururi, ne rugăm pentru ei și mijlocim pentru odihnă veșnică și iertarea păcatelor lor"

Iată câteva idei de pachete pe care le poți împărți la pomană.

Pentru cei care organizează un parastas și trebuie să facă pachete de dulce, atunci când nu este post, venim în ajutor cu 8 meniuri cu cele mai populare produse folosite de români atunci când împart:

Ce se pune în pachet la pomană

Pachet tradițional de dulce

  1. Pilaf de orez, pulpă de pui sau carne de porc prăjită, salată de sfeclă roșie, pâine, fructe, prajitură, colivă, apă, lumânare.
  2. Șnițele din carne de pui sau de porc, cartofi prăjiți, salată de murături, pâine albă, ciocolată, plăcintă cu brânză, covrigi, suc, lumânare.
  3. Pește prăjit sau la cuptor, cartofi natur sau la cuotor, salată verde cu lămâie și piper, pâine, cozonac, colac, apă, lumânare.
  4. Friptură de porc la cuptor cu cartofi copți, salată de varză proaspătă, pâine integrală, plăcintă cu mere, croissant, suc, lumânare.
  5. Sarmale din carne de porc cu mămăligă, smantână și ardei iute, chec, bomboane de ciocolată, apă, lumânare.
  6. Fasole bătută sau iahnie, cu cârnați prăjiți de porc sau de oaie, salată de varză murată, plăcintă cu dovleac, socată, lumânare.
  7. Chifteluțe din carne de porc sau de vită, cu sos și piure de cartofi, salată asortată, pâine, cornulețe cu rahat și nucă, apă minerală, lumânare.
  8. Varză călită cu afumături (scăricică, costa de porc sau ciolan afumat), mămăligă, ardei iute, plăcintă cu brânză, apă plată, lumânare

Românii care folosesc, la parastas, produse uscate, pot opta pentru pachete speciale care pot să conțină:

Citeste si: NOTEAZĂ: Cum se pun murăturile la borcan. Cele mai bune murături ca la bunica acasă

Pachet special de dulce

- telemea de vacă sau de oaie, caș dulce sau sărat, brânză fetta, cașcaval clasic sau afumat;

- preparate din carne: salam, mușchi, pastramă, parizer, cârnați afumați, lebăr, tobă, cotlet afumat, șuncă sau slănină;

- legume: rosii, castraveți, ridichi, ceapă verde, praz, ardei grași sau capia.;

- croissant, biscuiți, napolitane, turtă dulce, covrigei, gogoși, cornuri, bomboane sau ciocolată;

- colivă, colac;

- apă plată sau minerală sau sucuri din comerț la 0,5 litri;

- lumânări.

Citeste si: NOTEAZĂ: Cea mai bună rețetă de rapane în sos de vin cu usturoi

Pachet personalizat de dulce

Pachetul poate fi personalizat în funcție de ceea ce preferă să mănânce persoana decedată.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Pentru persoanele care organizează un parastas și trebuie să împartă mâncare de post, venim în ajutor cu idei de pachete:

- pate de post cu ciuperci, măsline, ardei

- zacuscă de vinete, de ciuperci, de fasole

- brânză tofu clasică sau afumată

- conservă sau tocăniță de legume

- cartofi prăjiți, la cuptor, piure sau nature

- paste cu ciuperci, porumb, legume, măsline

- sarmale de post cu soia, ciuperci, morcov,

- chec, biscuiți, napolitane, ciocolată, sticksuri, covrigi

- pâine, chifle sau batoane

- fructe de sezon mere, portocale, banane, cireșe, prune, gutui, pere

legume de sezon roșii, castraveți, ridichi, ceapă verde, ardei

- coliva, colac

- lumânări.

Când este dezlegare la pește, pachetele de parastas conțin și alimente pe bază de pește, cum ar fi:

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

- pește prăjit, fiert, în saramură, din conservă, fript

- icre, salată de pește proaspăt sau afumat

- scoici, fructe de mare, surimi

- ruladă de pește, saramură, pate din pește.

Citeste si: NOTEAZĂ: Cele mai bune diete de slăbit pe termen lung

„Conform invataturilor crestine, viata omului continua si dupa moartea trupului, sufletul continuandu-si existenta dincolo de limitele lumii pamantesti. Din acest motiv, pe cei adormiti ii pomenim in pururi, ne rugam pentru ei si mijlocim pentru odihna vesnica si iertarea pacatelor lor.

Slujba care se face pentru cei adormiti poarta denumirea de parastas, cuvant care isi are originea in limba greaca si inseamna a sta in rand cu cineva, a sta alaturi de cineva, a mijloci pentru cineva si, care semnifica rugaciune de mijlocire la Dumnezeu pentru sufletelor celor raposati.

Soroacele de pomenire individuală a morţilor în Biserica Ortodoxă sunt următoarele:

ce se pune in pachetul de pomana

  • La 3 zile după moarte (care coincide, de regulă, cu ziua îmngropării), în cinstea Sfintei Treimi şi a Învierii din morţi a Mântuitorului a treia zi;
  • La 9 zile după moarte, “ca răposatul să se învrednicească de părtăşia cu cele 9 cete îngereşti şi în amintirea ceasului al nouălea, când Domnul, înainte de a muri pe cruce, a făgăduit tâlharului raiul pe care ne rugăm să-l moştenească şi morţii noştri“;
  • La 40 de zile (sau şase săptămâni), în amintirea Înălţării la cer a Domnului, care a avut loc la 40 de zile după Înviere, “pentru ca tot aşa să se înalţe şi sufletul răposatului la cer“;
  • La trei, şase şi nouă luni, în cinstea Sfintei Treimi;
  • La un an, după exemplul creştinilor din vechime care în fiecare an prăznuiau ziua morţii martirilor şi a sfinţilor, ca zi de naştere a lor pentru viaţa de dincolo.
  • În fiecare an, până la 7 ani de la moarte, ultima pomenire anuală amintind de cele 7 zile ale creaţiei.

Slujba de pomenire a mortilor este precedata de Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie savarsita in Biserica. Pentru slujba parastasului, crestinii obisnuiesc sa aduca: coliva, colac sau prescura, vin, lumanari, tamaie. Fiecare din aceste elemente are anumite seminificatii duhovnicesti, astfel:

Coliva, preparata din grau fiert reprezinta trupul celor adormiti si este un simbol al invierii trupului pentru ca, asemenea bobului de grau care pentru a incolti si rodi trebuie mai intai ingropat in pamant si sa putrezeasca, tot asa trupul omenesc intai se ingroapa si putrezeste urmand apoi sa invieze intru nestricaciune. Fiecare ingredient al colivei are o anumita semnificatie, de exemplu, zaharul care indulceste coliva reprezinta dulceata vietii vesnice pentru care ne rugam sa o dobandeasca cei trecuti in nefiinta iar bomboanele colorate semnifica frumusetea faptelor bune facute pe aceasta lume de raposati.

Lumanarea, asezata aprinsa pe coliva sau colac are o insemnatate deosebita. Lumanarea simbolizeaza trecerea vietii pamantesti si fragilitatea omului in aceasta lume si, desi se rupe foarte usor si se sfarama, ofera cea ce nu poate oferi nici piatra, nici apa si nici pamantul: flacara, pentru a fi lumina si caldura lumii", explică o comunitate de creștini pe Facebook.



Citește și:

Mâini umflate: cauze comune și modalități de gestionare

Cine a fost Sfântul NECTARIE, vindecătorul de cancer. Mormântul său s-a transformat în loc de pelerinaj

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies