Cât timp se fierbe arpacașul. Cum prepari cea mai bună colivă


Află cât timp trebuie fiert arpacașul, alimentul bogat în fibre, magneziu, fosfor, proteine și carbohidrați


In articol:

Arpacașul este un aliment care se obține prin decorticarea boabelor de grâu, ovăz sau orz.
Dintre toate, cel mai comercializat este cel din grâu, fiind bogat în fibre, magneziu, fosfor, cupru, seleniu, proteine și carbohidrați.

Ce este arpacașul

Cea mai buna coliva

Beneficiile consumului de arpacaș sunt multiple, dintre are cele mai importante sunt:
- menține sănătatea tractului digestiv și elimină toxinele;
- întărește sistemul imunitar;
- previne oboseala și anemia;
- reglează nivelul colesterolului;
- protejează ritmul cardiac;
- previne osteoporoza;
- reduce efectele artritei.

Cât timp se fierbe arpacașul

Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii ai voie să mănânci pe zi

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: Reacția Mariei Guardiola, fiica lui Pepe Guardiola în momentul când l-a văzut pe Julian Alvarez. Imaginile cu modelul au devenit virale- radioimpuls.ro

Arpacașul se spală și se pune la fiert într-o oală voluminoasă.

Cantitatea de apă trebuie să fie de trei ori și jumătate mai mare decât cantitatea de arpacaș.
Când începe să fiarbă, se adaugă sare și se îndepărtează spuma care se formează la suprafață.
Se dă focul la minim și se acoperă oala cu un capac. Se lasă arpacașul să fiarbă, până când bobul se crapă.
Pentru ca acesta să nu se lipească de fundul oalei, se amestecă din când în când, cu o lingură de lemn.

Timpul de fierbere trebuie să fie de aproximativ 40-50 de minute. La sfârșit, se lasă arpacașul la răcit peste noapte.
Din arpacaș se pot prepara foarte multe feluri de mâncare, în special pentru perioadele de post: supe, ciorbe, chiftele, salate, tocănițe sau tarte.
De asemenea, din arpacaș se prepară un fel de mâncare asemănător cu pilaful, care se numește cașă.

Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii are MĂMĂLIGA

cat timp se fierbe arpacasul

Citeste si: //DESCOPERĂ// Cât timp se fierbe grâul pentru colivă

Citeste si: Este oficial! Jador se iubește cu o tânără domnișoară și este mai fericit ca niciodată! Cine este iubita artistului: „Aleasa inimii mele”- kanald.ro

Citeste si: Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro

Coliva se obține din arpacaș

Ce nu se știe este faptul că din bobul de arpacaș se poate prepara un ceai care tratează eczemele, coșurile, negii și alunițele.
Dar cel mai apreciat preparat din arpacaș este coliva.

 
„Ce este coliva? O fiertură de grâu decorticat (adică de arpacaș), care se îndulcește cu zahăr sau miere și se parfumează după gust cu miez de nucă, coajă de lămâie, stafide și rom. Arpacașul de grâu se poate folosi ca și orezul, se umflă la fiert de 3-5 ori și din el, pe lângă colivă, se poate prepara un fel de pilaf, care mănâncă ca atare sau joacă rol de garnitură pentru carne. Coliva este departe de a fi un desert dietetic, arpacașul are, ca restul cerealelor, 75% amidon/glucide, iar cantitatea de zahăr din colivă este de 500g pentru 1 kg de arpacaș fiert (altfel nu se "leagă") La asta se adaugă miezul de nucă, deci în final coliva ajunge să "cântărească" caloric cât un tort- noroc că nu o mâncăm prea des.
Când eram copil așteptam cu nerăbdare ritualul de preparare al colivei: bunica o fierbea cu o zi înainte de a merge la biserică, iar în dimineața cu pricina se trezea devreme ca să o așeze pe platou și să o decoreze cu zahăr pudră și bomboane colorate. Când se întorcea de la slujbă platoul era aproape gol iar zahărul se transforma într-o crustă translucidă. Mereu o rugam să nu dea toată coliva de pomană, că tare mult ne plăcea și nouă!
Coliva e un simbol, nicidecum un desert cu tabel nutrițional și ingrediente sănătoase. În copilăria trăită la țară am învățat să prețuiesc și să respect coliva. E un preparat care trebuie mâncat cu evlavie și smerenie, pentru aducerea aminte a celor ce nu mai sunt printre noi. Iar gustul ei de grâu și nucă ne conectează cu forța vitală a pământului, cu miracolul vieții, cu misterul morții și cu energia Universului”, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook.

Citeste si: Rețetă de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă. Cum prepari plăcinta cu brânză dulce de vaci și stafide


Abonează-te pe

Citește și:

Pască. Simbol, tradiții, obiceiuri. Rețetă de pască pentru Sfintele Paști- toate gospodinele trebuie să o știe!

Cât timp se fierbe un CARTOF. Cea mai iubita legumă

Vica Blochina, RELAȚIE cu Cristi Borcea? A spus tot fără ocolișuri. Fanii au rămas mască - ego.ro

Cât costă casa din Elveția unde Tina Turner a murit?! A lăsat o avere colosală - wowbiz.ro

Coșmarul pe care îl trăiește Shakira, împreună cu cei doi copii, la Miami! Cântăreața caută soluții imediate - radioimpuls.ro

Beatrice, în lacrimi din cauza comentariilor negative din mediul online. Iris este de partea ei: „Încerc să mă feresc de orice discuție cu Andreea” - kanald2.ro

Povestea tulburătoare a trei copii greu încercați de soartă! Micuții s-au născut într-o lume sufocată de sărăcie și au ajuns în grija bunicii după ce mama lor s-a îmbolnăvit - kanald.ro

Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi? - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
45 Mesaje pentru 1 iunie 2023, Ziua Copilului. “Îți doresc o zi plină de veselie, cadouri și multe zâmbete de Ziua Copilului! Ești special în felul tău, iar lumea este mai frumoasă cu tine în ea!"
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri