O rețetă ideală pentru un desert pentru familie. Este o alegere minunată pentru a surprinde la sfârșitul unei cine în weekend.
Acesta este un desert delicios, perfect pentru iubitorii de dulciuri simple. Aluatul este unul moale, care se îmbină perfect cu umplutura dulce de mere și scorțișoară. Merele aduc o aromă deosebită, iar zahărul pudră de deasupra oferă un strop de dulceață suplimentară.
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 500 g de făină
- 200 ml de lapte călduț
- 100 g de zahăr
- 1 plic de drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
- 80 g de unt topit
- 1 ou
- 1/2 de linguriță de sare
- 1 linguriță de esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură
- 5 mere mari
- 100 g de zahăr
- 1 linguriță de scorțișoară
- 50 g de unt
- 1 linguriță de esență de vanilie
- zeama de la 1 lămâie
Ingrediente pentru decor
- 50 g de zahăr pudră
Mod de preparare desert
Mod de preparare aluat
- Dacă folosești drojdie proaspătă, dizolvă drojdia într-un bol mic cu o lingură de zahăr și 50 ml de lapte călduț. Lasă amestecul să stea timp de 10-15 minute, până când se formează spumă la suprafață. Dacă folosești drojdie uscată, amestec-o direct cu făina.
- Într-un bol mare, combină laptele călduț rămas, zahărul, oul, untul topit și esența de vanilie. Amestecă până la omogenizare. Adaugă făina cernută și sarea în bolul cu ingredientele umede. Dacă ai activat drojdia proaspătă, adaug-o și pe ea. Frământă aluatul cu mâinile sau cu un robot de bucătărie, până când devine elastic, aproximativ 10-15 minute.
- Pune aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l cu un prosop și lasă-l să dospească într-un loc cald timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
Mod de preparare umplutură
Citește și: De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure- stirilekanald.ro
- Curăță merele de coajă și taie-le în bucăți mici. Stropește-le cu zeama de lămâie apoi.
- Într-o tigaie mare, topește untul și adaugă merele tăiate. Presară zahărul și scorțișoara peste mere și gătește-le la foc mediu timp de 5 minute, până când merele încep să se înmoaie. Adaugă esența de vanilie și amestecă bine. Lasă umplutura să se răcească complet.
Asamblare, decorare și servire
- După ce aluatul a crescut, scoate-l din bol și frământă-l ușor. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, formând un dreptunghi. Întinde umplutura de mere uniform pe toată suprafața aluatului, lăsând o margine pe toate laturile.
- Începe să rulezi aluatul, formând un rulou. Asigură-te că marginile sunt bine sigilate pentru a nu se desface în timpul coacerii. Așază ruloul într-o tavă tapetată cu hârtie de cop. Acoperă-l din nou cu un prosop și lasă-l să mai dospească timp de 30 de minute.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pune ruloul în cuptorul preîncălzit și coace-l timp de 40 de minute, până când devine auriu. Dacă observi că se rumenește prea repede, acoperă-l cu o folie de aluminiu după 20 de minute.
- Scoate ruloul din cuptor apoi, și lasă-l să se răcească complet. După ce ruloul s-a răcit, presară zahăr pudră deasupra. Taie ruloul în felii groase și servește-l. Poftă bună!
Îți recomandăm și rețeta de Supă cremă de porumb. O alegere excelentă când vrei să te bucuri de o masă sănătoasă!, pentru o mâncare ușoară, cu un gust destul de dulce. Este adesea servită cu crutoane și poate fi savurată atât caldă, cât și rece, fiind perfectă pentru o masă rapidă, potrivită în orice anotimp.