Plăcintă cu prune. Servită alături de o băutură de sezon, poate deveni un favorit printre invitați!

Plăcintă cu prune

O rețetă ideală pentru sărbători. Datorită aspectului său este un desert atrăgător pentru mesele de sărbătoare.

Aceasta este o delicatesă clasică care combină textura crocantă și fragedă a aluatului cu dulceața prunelor proaspete. Această plăcintă se remarcă prin aluatul său fraged, care devine ușor crocant la coacere, oferind un contrast plăcut cu umplutura suculentă de prune, care aduce o notă de prospețime și un gust dulce-acrișor, echilibrat perfect de zahărul adăugat. După coacere, plăcinta este presărată cu zahăr pudră, care îi oferă un plus de dulceață, fiind astfel un desert versatil, potrivit pentru multiple ocazii și mese.

Citește și: Somon la cuptor, cu cartof dulce și zucchini, rețeta Giuliei Nahmany. “Aici avem o masă completă, în doar câteva minute.”

Plăcintă cu prune [Sursa foto: freepik]

Citește și: Plăcințele cu dovleac, rețeta bunicii Gherghina de pe TikTok! „Ce bine arată. Sunt o bunătate!”

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat
- 250 g de făină
- 200 g de zahăr
- 100 g de unt, la temperatura camerei
- 3 ouă mari
- 150 ml de lapte
- 1 plic de praf de copt
- 1/2 de linguriță de sare
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1/2 de linguriță de scorțișoară măcinată, opțional
- 2-3 linguri de zahăr

Ingrediente pentru umplutură
- 400 g de prune, fără sâmburi
- 2-3 linguri de zahăr
- 1 lingură de amidon sau făină
- 1 lingură de suc de lămâie

Ingrediente pentru decor
- Zahăr pudră

Plăcintă cu prune [Sursa foto: freepik]

Mod de preparare desert

Mod de preparare umplutură

  1. Spală prunele, taie-le pe jumătate și scoate sâmburii. Taie fiecare jumătate în bucăți mai mici.
  2. Într-un bol, amestecă prunele tăiate cu 2-3 linguri de zahăr, amidonul și sucul de lămâie. Lasă amestecul să stea deoparte pentru câteva minute.

Mod de preparare aluat

Citește și: Avertismentul Salvamont pentru turiștii aflați pe munte: Este cod galben de vreme rea- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  2. Într-un bol mediu, cerne făina și adaugă praful de copt, sarea și, opțional, scorțișoara. Amestecă bine pentru a uniformiza ingredientele.
  3. Într-un bol mare, bate untul cu zahărul până devine o cremă pufoasă și de culoare deschisă. Poți folosi un mixer electric. Adaugă ouăle, unul câte unul, bătând bine după fiecare, pentru a le încorpora complet în cremă. Adaugă esența de vanilie în amestecul de unt și ouă, apoi amestecul de făină și praf de copt în crema de unt, alternând cu laptele. Începe și termină cu amestecul de făină. Amestecă ușor până când obții un aluat omogen.

Asamblare, coacere și servire

  1. Unge o tavă rotundă cu unt și presară puțină făină sau folosește hârtie de copt pentru a acoperi fundul și marginile tăvii. Toarnă jumătate din aluatul de chec în tava pregătită și nivelează-l ușor. Distribuie uniform bucățile de prune peste aluatul din tavă. Presară puțin zahăr peste prune pentru a adăuga un plus de dulceață. Toarnă restul de aluat peste prune, asigurându-te că prunele sunt complet acoperite. Nivelează suprafața cu o spatulă sau poți de asemenea, să pui dintr-o dată tot aluatul și deasupra prunele, în funcție de preferințe.
  2. Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace timp de 45-55 de minute sau până când checul devine auriu și trece testul cu scobitoarea.
  3. După ce checul este copt, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească în tavă timp de 10-15 minute. Apoi, transferă-l pe un grătar pentru a se răci complet. După ce checul s-a răcit complet, presară un strat fin de zahăr pudră deasupra folosind o sită mică. Poftă bună!

Plăcintă cu prune [Sursa foto: freepik]

Îți recomandăm și rețeta de Spaghete carbonara. Un preparat gustos și impresionant!, pentru un preparat italian clasic, apreciat pentru savoarea sa simplă. Acest fel de mâncare combină spaghetele fierte al dente cu un sos cremos și bacon crocant. Spaghetele carbonara sunt rapide, ușor de preparat și ideale pentru o cină delicioasă.

Plăcintă cu prune [Sursa foto: freepik]



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Plăcințele cu dovleac, rețeta bunicii Gherghina de pe TikTok! „Ce bine arată. Sunt o bunătate!”

TEST: Cât de darnic ești? Răspunde doar la aceste întrebări!

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

CINE ESTE PERSOANA care face dezvăluiri sfâșietoare despre Ion Drăgan? Au vorbit cu puțin timp înainte ca artistul să moară... iar acum rupe tăcerea: "Mi-a mărturisit că...". Ca să nu existe loc de interpretări, momentul CONVERSAȚIEI a fost făcut public

Mesajul pe care l-a transmis Dan Negru românilor care au dat buzna în mall-uri, în a doua zi de Crăciun: „Ieslea din grajdul lui Iisus e tot mai departe de noi.”

Veronica, pe cale să ia o decizie radicală în relația cu Ahmed: „O să pun punct”. Incredibil ce se va întâmpla în „Casa iubirii”, în ediția de sâmbătă, 27 decembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate