Pandișpan cu caise. Perfect pentru o zi petrecută în aer liber!

retete de gustare

Pandișpan cu caise

O rețetă ideală pentru o gustare. Este o opțiune ideală pentru a înfrumuseța o pauză de la rutină.

Acesta este un desert clasic, care reunește simplitatea unui aluat pufos și aerat cu rafinamentul fructelor proaspete. Aluatul de pandișpan este bătut până devine ușor și spumos, oferind o textură fină și elastică după coacere. Caisele, tăiate în jumătăți și presărate cu zahăr, sunt așezate deasupra aluatului înainte de coacere, aducând un contrast dulce-acrișor și un plus de aromă fructată.

După coacere, pandișpanul capătă o crustă aurie și un interior moale, îmbogățit de sucul caiselor care adaugă un strop de culoare și un aspect delicios preparatului final.

Citește și: Ghiveci călugăresc, rețeta fratelui Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș. “Apă nu adăugăm. Aici este un secret. A ieșit ce trebuie!”

pandispan cu caise
Pandișpan cu caise[Sursa foto: freepik]

Citește și: Care este secretul dezvăluit de mamaia Lenuța de pe TikTok pentru cele mai gustoase gogoși “Minciunele”. “Le-am făcut exact cum le făcea mama mea acasă.”

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Ingrediente

Ingrediente pentru pandișpan
- 4 ouă mari, la temperatura camerei
- 150 g de zahăr
- 120 g de făină
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1/2 de pliculeț de praf de copt
- Un praf de sare
- 30 g de unt topit, opțional

Ingrediente pentru topping
- 6-8 caise proaspete, tăiate în jumătăți și fără sâmburi
- 2 linguri de zahăr brun
- 1 lingură de zahăr pudră, opțional

retete pentru desert
Pandișpan cu caise[Sursa foto: freepik]

Mod de preparare desert

Mod de preparare ingrediente și cuptor

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C.
  2. Unge o tavă rotundă cu unt și tapetează baza cu hârtie de copt pentru a preveni lipirea.
  3. Spală caisele, taie-le în jumătăți și scoate sâmburii. Dacă sunt prea mari, le poți tăia în sferturi.
    Presară zahărul brun peste jumătățile de caise și lasă-le deoparte.

Mod de preparare pandișpan

Citește și: Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere- kanald.ro

Citește și: Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"- stirilekanald.ro

  1. Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri mari. Cu ajutorul unui mixer electric, bate albușurile cu un praf de sare până se formează o spumă fermă. Apoi, adaugă treptat jumătate din zahăr, continuând să bați până când albușurile devin lucioase și formează vârfuri tari.
  2. În bolul cu gălbenușuri, adaugă restul de zahăr și bate până când amestecul devine deschis la culoare și cremos.
    Adaugă extractul de vanilie și untul topit, dacă îl folosești și amestecă ușor.
  3. Cerne făina și praful de copt peste amestecul de gălbenușuri. Amestecă ușor cu o spatulă sau o lingură de lemn, până când se încorporează bine. Încorporează albușurile bătute în amestecul de gălbenușuri și făină, cu mișcări largi și delicate, pentru a păstra volumul. Amestecă doar până când compoziția devine omogenă.

Asamblare, coacere și servire

  1. Răstoarnă aluatul de pandișpan în tava pregătită, nivelează ușor cu o spatulă pentru a fi uniform. Pune jumătățile sau sferturile de caise deasupra aluatului, cu partea tăiată în jos. Apasă-le ușor, dar nu le scufunda complet în aluat.
  2. Introdu tava în cuptorul preîncălzit și coace timp de 30-35 de minute, sau până când pandișpanul devine auriu și trece testul cu scobitoarea introdusă în mijloc, care trebuie să iasă curată.
  3. După ce pandișpanul este copt, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească în tavă timp de 10 minute. Transferă pandișpanul pe un grătar pentru a se răci complet. Presară zahăr pudră deasupra, dacă dorești. Poftă bună!

pandispan
Pandișpan cu caise[Sursa foto: freepik]

Îți recomandăm și rețeta de Calzone cu spanac și brânză. Sunt ideale și pentru gustări între mese!, pentru un preparat delicios, ce combină o crustă crocantă, cu o umplutură cremoasă de spanac și brânză. Fiecare bucată oferă un echilibru perfect între textura fragedă a aluatului și gustul bogat al brânzei topite, cu un accent proaspăt dat de spanac. Ideal pentru o masă rapidă sau un prânz savuros.

retete de prajituri de casa
Pandișpan cu caise[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Care este secretul dezvăluit de mamaia Lenuța de pe TikTok pentru cele mai gustoase gogoși “Minciunele”. “Le-am făcut exact cum le făcea mama mea acasă.”

Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML

Rezultatul necropsiei în cazul morții lui Rareș Ion! Ce au descoperit medicii legiști în trupul său în timpul autopsiei

Weekend de foc pentru o zodie! Are parte de o întâlnire neașteptată

Prognoza meteo 18 aprilie 2025: Meteorologii ANM au emis un cod galben de vânt puternic în Vinerea Mare. Rafalele ajung până la 90 km/h

Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies