Cum se prepară brânza de Sibiu şi care este secretul ei. Adevărata rețetă pe care mulți ciobani evită s-o dezvăluie!

Cum se prepară brânza de Sibiu şi care este secretul ei. Adevărata rețetă pe care mulți ciobani evită s-o dezvăluie!
Cum se prepară brânza de Sibiu şi care este secretul ei

Află din rândurile de mai jos cea mai delicioasă rețetă de brânză de Sibiu!

Brânza de Sibiu este o adevărată comoară culinară, transmisă din generație în generație de ciobanii din Mărginimea Sibiului. Aceasta este apreciată de români din toate părțile țării datorită faptului că este obținută în mod tradițional, din lapte muls manual, fără aditivi sau conservanți. Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre brânza delicioasă de Sibiu!

Cum recunoști și cum se face brânza adevărată de Sibiu

Citește și: Cum pregătește Nicoleta Voica tagliatelle cu sos de brânză și carne de pui? Artista a spus ce folosește pentru decor. „O rețetă ușoară care se prepară în scurt timp.”

Cum se prepară brânza de Sibiu şi care este secretul ei[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rețeta de tort baclava cu frișcă, pregătită de Jamila: „Tortul baclava combină gustul baclavalei cu frișca naturală proaspăt bătută, iar rezultatul este minunat.”

Brânza de Sibiu își are originile în Mărginimea Sibiului, o zonă etnografică unică, formată din 18 sate de la poalele Munților Cindrel. Tradiția păstoritului este veche de secole, iar fiecare familie are propriul mod de a face brânză, însă toate respectă aceleași reguli de bază. Stânele din zonă sunt funcționale chiar și în prezent, iar multe dintre ele sunt deschise turiștilor care vor să vadă cum se face brânza, de la lapte până la putină.

Cum se prepară brânza de Sibiu şi care este secretul ei[Sursa foto: freepik]

Pe mesele din piețele Bucureștiului, presupusa brânză de Sibiu este la tot pasul. Comercianții se întrec în a convinge cumpărătorii că marfa lor vine din inima Mărginimii, dar, după cum spun ciobanii adevărați, gustul nu minte niciodată. În cadrul unei emisiuni TV, un cioban a menționat că adevărata brânză de Sibiu nu este grasă și nici gumoasă, ci are un gust curat, proaspăt, cu aromă fină de lapte de oaie.

Laptele se mulge proaspăt, apoi se strecoară de două ori, pentru o textură cât mai curată. Ulterior, se pune la închegat timp de 30-40 de minute, după care se taie și se transferă într-o covată mare, unde începe scurgerea zerului.

„La piață, în București, mulți zic că vând brânză de Sibiu. Dar cum să știi care-i adevărată? Păi trebuie să vii pe dealurile noastre să vezi cu ochii tăi.

Brânza noastră are alt gust. Nu e grasă și nici gumoasă ca altele. Are gustul ăla curat, de lapte bun. Unii se îmbracă în straie populare, cu pălărie, și zic că-s din Mărginime. Adevărații sibieni îi recunoști după cum fac brânza, nu după pălărie, și gustul e totul.(...) Laptele se mulge proaspăt și se strecoară foarte bine, de două ori chiar. Se pune la închegat, durează vreo 30-40 de minute.
După aceea, se taie și se pune într-o covată mare, unde se lasă la scurs. Se mai taie de câteva ori până se scurge tot zerul. Ultimul pas e să o punem în saramură, în depozitul nostru”
, a spus el.

Citește și: Moldo și Robert pun tunurile pe Veronica! „Ești falsă din cap până-n picioare!”. Aflați cum reacționează concurenta în ediția din „Casa iubirii” de miercuri, 16 iulie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”- stirilekanald.ro

Care este secretul saramurii

Cum se prepară brânza de Sibiu şi care este secretul ei[Sursa foto: freepik]

De asemenea, în cadrul aceleiași emisiuni, un cioban a dezvăluit secretul pentru cea mai bună saramură. Ciobanii sunt de părere că brânza nu poate fi păstrată corect fără o saramură bine făcută. Se pune apă cu sare, un ou sau un cartof, iar daca aceasta plutește, e perfectă. În depozitele din satele sibiene, brânza stă în putini, la răcoare, până când ajunge în piețe. Fără o saramură corect preparată, brânza nu își păstrează prospețimea și aroma care o face atât de apreciată de români.

„Punem brânza în saramură. Dacă bagi acolo un ou crud, el trebuie să plutească. Dacă oul stă sus, înseamnă că saramura e bună. Acolo, în depozitul de jos, avem toate putinile. De acolo scoatem brânza pentru vânzare. Poți să o ții și în frigider, dar e important să faci saramura cum trebuie. Pui apă cu sare, bagi un ou sau un cartof. Dacă plutește, e perfect”, a menționat el.

Cum se prepară brânza de Sibiu şi care este secretul ei[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Tort cu căpșune, preparat de Roxana Blenche! "Pentru că a început sezonul căpșunelor, haideți să facem o prăjitură cu căpșune, delicioasă și super simplu de făcut!"

I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”

Gheorghe Turda, scandal de proporții cu un celebru interpret de muzică populară. Nu o să îți vină să crezi despre cine este vorbă: "Interpretează prost piesele. Eu l-am certat, i-am dat un picior în fund și i-am zis „Ieși afară!”. S-a supărat"

VIDEO Andrei și Dorobanțu, discuție aprinsă în casă, pe seama Manuelei. Andrei este de părere că tânărul a scos-o negativ pe Manuela în fața celorlalți: „Învață să fii educat și să porți respect.”

Ce studii are Denisa Coțolan. Puțină lume știe aceste detalii despre soția lui Iancu Sterp

O tânără de 25 de ani, găsită în lenjerie intimă după ce a căzut de la etajul unui bloc din Iași. Ce s-a întâmplat, de fapt


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies