Cum recunoaștem depresia la adolescenți

Cum recunoaștem depresia la adolescenți
Cum recunoaștem depresia la adolescenți

Aflați din rândurile următoare care sunt semnele ce vă ajută să identificați depresia la adolescenți.

Depresia este o boală cu o incidență crescută în zilele noastre, care se manifestă prin diferite stări de tristețe, pierdere, furie sau neputință și reprezintă o tulburare de dispoziție cu care din ce în ce mai mulți tineri se confruntă.

Este foarte important ca părinții să identifice depresia la timp pentru a-l ajuta pe adolescent să treacă cu bine peste această perioadă dificilă. Adolescența este una dintre cele mai dificile etape din viața unui om și de aceea tineri sunt din ce în ce mai predispuși la sentimente depresive atunci când traversează această etapă.

În cadrul unei emisiuni, Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut, a vorbit despre cum putem să recunoaștem primele semne de depresie la adolescenți.

Cum recunoaștem depresia la adolescenți

Citește și: Cum se poate trata depresia la copii, mai ales dacă este identificată cât mai repede

Cum recunoaștem depresia la adolescenți

Depresia se manifestă diferit de la adolescent la altul, așa că e important să vedem ce schimbări apar la nivelul fiecăruia.

Potrivit specialistului în domeniu, nu orice tristețe înseamnă o depresie, dar totuși, depresia poate debuta cu o stare de tristețe.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

În adolescență se pun primele cărămizi ale vieții adulte. În adolescență însă avem acest specific în care trăirile sunt la cote foarte înalte. Când un adolescent se bucură, se bucură foarte mult, iar când suferă, suferă foarte tare.

Ei sunt cumva prinși între două lumi: au fost mici și vor fi mari. Ei se revoltă vizavi de atitudinea asta de protecție pe care noi părinții le-o dăm și vor să demonstreze că sunt mari .”, spune specialistul în domeniu.

Printre simptomele specifice depresiei la adolescenți se numără o stare de proastă dispoziție care persistă în timp, izolare socială, accese de plâns, tulburări alimentare și tristețe.

E important să înțelegem că e vorba de o proastă dispoziție cu cote înalte pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni. Proastă dispoziție inclusiv atunci când sare de la sarcinile care altă dată îi plăceau, o izolare socială, nu neapărat situațională cum se întâmplă acum, accese de plâns, tulburări alimentare, scade în greutate sau crește în greutate nefiresc într-o unitate foarte scurtă de timp.

Este o stare de tristețe care doare .”, explică specialistul în domeniu.

Specialistul în domeniu le atrage atenția părinților să fie foarte atenți la tulburările alimentare prin care trece adolescentul, acestea fiind semne importante care ar putea însemna că acesta suferă de sentimente depresive.

Depresia are și simptome foarte periculoase pentru viață. Anorexia sau bulimia au în spate simptome de depresie sau pot duce la depresie .”, spune specialistul în domeniu.

Totodată, dacă adolescentul are o proastă dispoziție socială în care nu mai vrea să iasă în casă, acesta ar putea fi un semn evident al depresiei.

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

Cum trebuie să procedeze părinții atunci când adolescentul suferă de depresie

Citește și: Cum scăpăm de gândurile negative și de unde vine depresia

Cum trebuie să procedeze părinții atunci când adolescentul suferă de depresie

Primul sfat pe care specialistul în domeniu îl oferă părinților al căror copii se confruntă cu depresia este să-i asculte. În această perioadă depresivă, adolescenții tind să vorbească foarte puțin despre sentimentele lor, de aceea, este foarte important ca părinții să asculte și ceea ce spun, dar și ceea ce nu spun copiii, să știe să interpreteze și tăcerea lor. Acesta este cel mai important lucru pe care părinții pot să îl facă în cazul în care copilul lor se confruntă cu depresia.

De asemenea, este foarte important să încercăm să nu-i dăm sfaturi prin intermediul cărora să ne comparăm pe noi cu el, ci să încercăm să-l punem pe le în prim plan pentru a-l îndrepta către ajutorul unui specialist.

El ne arată suferința lui și trebuie luat în serios. În depresie atunci când este vorba despre boală, el vorbește foarte puțin și mai mult se vede. Este important ca orice semn nici să nu-l alimentăm, nici să nu-l descurajăm, ci să-l îndreptăm către specialiști. Cel mai important lucru este să rămânem lângă el, să nu-l abandonăm. ”, a precizat specialistul în domeniu.



Citește și:

Durere de ovare – cauze subiacente și tratament

Totul despre depresia de sărbători

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies