Totul despre depresia de sărbători


Iată ce înseamnă depresia de sărbători, cum apare și ce este de făcut în această situație. Ce spun specialiștii despre această perioadă.


In articol:

Dacă pentru cele mai multe persoane sărbătorile reprezintă o perioadă foarte frumoasă, iar reuniunile de familie sunt așteptate cu multă nerăbdare, există și multe persoane pentru care această perioadă reprezintă un adevărat calvar, iar unii spun că aceste zile vin la pachet cu o depresie.

 

Cei care au pierdut pe cineva drag, cei care se confruntă cu probleme financiare și nu își pot permite cadouri pentru cei dragi, cei care se află într-un proces de divorț sau despărțire adesea resping perioada sărbătorilor și ajung să se închidă în ei.

Cum apare depresia de sărbători

Medicul Cristian Andrei a dezvăluit cum apare depresia de sărbători, dar și cum putem trece mai ușor peste ea și ce este de făcut.

Citește și: Tortul tradițional buștean de Crăciun, cunoscut și ca Yule Log

Depresie simptome

Care sunt simptomele depresiei

[Sursa foto: Unsplash]

Pe unii îi apucă o depresie înainte de sărbători, pentru că trebuie să faci un efort în ziua aia. Ai tot felul de lucruri de făcut înainte de sărbători, poate de la sfârșitul vacanței de vară. Dă-i cu programările, fă rezervări, cumpărături, cadouri, listă cu cadouri pentru diverse persoane, adică foarte multe aspecte cantitative.

Un eveniment frumos precum Crăciunul nu trebuie să aibă un aspect cantitativ. Nu contează cât, contează ce, cu cine, cum. Acestea sunt întrebările care îți dau răspunsurile calitative. Cu cine? Cu familia. Că aud: m-am despărțit de iubitul meu și eu cu cine fac Crăciunul? Poftim? Ai niște părinți, ai niște frați, ai niște verișori, că  în ziua de astăzi mulți uită câți veri mai au și dacă mai trăiesc. Ai oameni care te iubesc necondiționat, inclusiv cățelușul tău te iubește necondiționat, el trebuie să fie pe acolo pe sub masă, nu neapărat afară sau la hotelul de câini.

 

Dacă nu respectăm criteriul calitativ al Crăciunului, că de Revelion  trebuie să vorbim un pic separat, nu știu de ce le amestecă oamenii așa de tare, sărbătorile sunt două lucruri complet diferite.  Dacă ne referim la spiritul Crăciunului, ne gândim la aceste aspecte calitative. Nu îți trebuie bani pentru Crăciun, adică o felie de cozonac sau jumătatea aceea de cozonac pe care o împarți cu cineva, să dai cuiva măcar o felie, eu cred că de Crăciun se găsește cozonac peste tot și oamenii care nu au nici un ban în buzunar ar putea să aibă o felie de cozonac. Să nu mai tragediem atât că nu avem.

În baza criteriului calitativ de care vorbeam,  tu, de Crăciun, nu trebuie să te gândești la tine ce primești tu dacă, ci ce poți să dăruiești cuiva. Crăciunul este de dat, nu de luat. Și când ai, atunci îi dai celui care a pierdut pe cineva drag, celui care se simte singur. Când te duci de Crăciun la cineva singur, ai făcut Crăciunul. Când te aștepți să faci mare paranghelie și să dai în stânga și dreapta cu banii, nu ai făcut Crăciunul, au fost recomandările medicului.

Citește și: Ghid de bune maniere pentru masa de Revelion

Simptomele depresiei

Ce spune specialistul despre simptomele depresiei 

[Sursa foto: Unsplash]

Care sunt cele mai vulnerabile persoane de sărbători

 

Potrivit psihologului, cele mai vulnerabile persoane sunt persoanele singure, dar și persoanele care au pierdut recent pe cineva.

Citește și: Totul despre anxietate. Cum îți dai seama că ești anxios

Cele mai vulnerabile sunt persoanele singure pentru că aceasta este o perioadă de comuniune. Noi oamenii avem ceea ce se numește instinct gregar. În afară de reproducere, asimilare, instinctul gregar este instinctul de a fi împreună al oamenilor, la bine și la greu. Oamenii se adună spontan. El ne dă naturalețea de a fi împreună de sărbători. Nu ne trebuie mult, ne trebuie doar să fim împreună și oamenii singuri sunt vulnerabili.

Citește și: Cine este doctorul Cristian Andrei. „Eu, pe cele două soții, nu le-am luat din dragoste!”

Tipuri de depresie

Tipuri de depresie de sarbatori

[Sursa foto: Unsplash]

Alți oameni vulnerabili sunt cei care se așteaptă la mult. Cei bătrâni și singuri pot pune o lumină la fereastră. Cineva se va uita la geamul tău. Colindul de pe vremuri era să vii la cineva să îi cânți și să te primească în casa ta. Cineva să te cheme cu bucurie, tu să spui ceva frumos și să primești o nucă ”, a mai spus medicul.

 

Cât despre cei care și-au pierdut rudele înainte de sărbători, specialistul recomandă să petrecem sărbătorile așa cum și-ar fi dorit cel care a plecat dintre noi, să facem ceva în stilul acelei persoane.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Totul despre terapia prin râs. Cum ne ajută?

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere

Beneficiile alergatului la femei. Alergatul elimină stresul

Cum stabilim limite pentru adolescenți

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Zodiac 30 ianuarie 2023. Află ce zodie va discuta cu un specialist
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri