Cum a luat naștere mămăliga. La început era preparată cu o specie de grâu măcinată

cine a inventat mamaliga
Cum a luat naștere mămăliga. La început era preparată cu o specie de grâu măcinată

Mămăliga reprezintă un fel de mâncare foarte consumat la noi în țară. Însă știați cine a inventat acest preparat?

Aflați din rândurile următoare cine a inventat mai exact mămăliga, dar și care sunt doar câteva dintre nenumăratele beneficii ale acesteia pentru organism. În plus, descoperiți și o rețetă de ruladă de mămăligă cu ciuperci, ușor de realizat și absolut gustoasă.

 

Cine a inventat mămăliga

Acest preparat de mâncare, a apărut încă din Roma Antică, atunci când locuitorii pregăteau un fel mai moale de mămăligă, care era preparată cu o specie de grâu măcinată și era denumită „

pultem ”. Porumbul a luat locul acestei specii de grâu, după ce a fost adus din America de Sud, în Europa. Aspect ce a avut loc în secolul al XVI-lea, fiind adus de către Hernán Cortés.

Porumbul a fost cultivat prima dată în Spania, iar mai apoi, s-a răspândit peste tot în lume. La italieni era numit „ granoturco ” și a ajuns în jurul anului 1550 d.Hr..

Înainte de anul 1492, în Veneția se preparau biscuiți din făină de porumb, care erau denumiți „ zaleți ”. În urma comerțului cu Orientul și Spania, comercianții din Veneția au reușit să introducă porumbul și în regiunea Polesine și Friuli.

Pentru o perioadă lungă de timp,  mămăliga a reprezentat un aliment de bază în Italia. Era consumat în special în regiunile Veneto, Friuli, Lombardia și Piemont.

În Italia, mămăliga era cunoscută drept polenta și era preparată cu mălai, apă și sare.

reteta de rulada de mamaliga cu ciuperci

Citeste si: Ce să mănânci ca să slăbești repede și sănătos. Care sunt alimente cu cele mai puține calorii.

 

Beneficiile consumului de mămăligă pentru organism

Deși majoritatea persoanelor obișnuiesc să consume mămăligă, puțini știu despre nenumăratele beneficii ale acestui preparat culinar.

Printre aceste beneficii se numără și următoarele:

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

  • este diuretică, un bun antioxidant natural, indicată în caz de lipom, benefică în tratamentul nasului înfundat și în bolile intestinale (nu conține gluten), adjuvant în bolile cardiace, în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor
  • are acțiune astringentă, antiinflamatoare, tonică, efect calmant și sedativ
  • elimină stresul, datorită complexului de vitamine B din compoziție
  • acționează asupra funcționarii corecte a sistemului nervos, dar este și eficient în anexită și metroanexită, protejează împotriva artritei (datorită conținutului de vitamina E), dar și a vederii prin conținutul de zeaxantină 

cum a luat nastere mamaliga

Citeste si: Câte calorii are MĂMĂLIGA. "Cheia sănătăţii este diversitatea şi cumpătarea, puţin din toate e secretul unui organism în echilibru cu mediul în care trăieşte."

  • contribuie la buna funcționare a mușchilor, la întreținerea mușchiului cardiac (datorită conținutului de potasiu), ajută în tratamentul gastritei hiperacide și al ulcerului gastric, la slăbit (datorită moleculelor din porumb care grăbesc degradarea grăsimilor), la menținerea capacității cognitive, în cazul durerilor în gât, de pneumonie și în hipotiroidie, în cazul menstruațiilor dificile și abundente și ajută femeile însărcinate să ia doza zilnică de acid folic (din 100 de grame de mămăligă)
  • crește producția de globule roșii și a longevității
  • scade nivelul colesterolului, a riscului de arteroscleroză și infarct, reduce riscul de ciroză și insuficiență hepatică, ușurează efortul ficatului de a neutraliza substanțele toxice și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu 10% (datorită conținutul mare de tiamine)
  • reglează metabolismul, tranzitul intestinal (datorită aportului de fibre), glucoza din sânge pentru persoanele care suferă de diabet, previne cancerul de plămâni (datorită conținutului de beta), vindecă răceala (datorită conținutului de vitamină A), întărește sistemul imunitar, revitalizează funcția sexuală și tratează incontinența urinară

cum faci mamaliga fara cocoloase

Citeste si: Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. "Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer"

 

Rețetă de Ruladă de Mămăligă cu ciuperci

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: făină de porumb, apă, sare, brânză telemea de vacă, oaie sau capră (250 g), jumări măcinate (200 g), ciuperci (300 g), 2 ardei chili mai mici uscați,

cașcaval afumat (100 g), telemea de oaie (100 g), cremă de brânză cu verdeață (100 g), lapte (250 ml), o linguriță amidon, sare, piper (proaspăt măcinat), granule de usturoi, sos de soia (3 linguri), o lingură de sos Worchester, o lingură miere de albine, o lingură de unt, o lingură de ulei, semințe de in, 2 frunze de salvie și ulei (3-4 linguri). 

retete cu mamaliga

Citeste si: Cât timp se fierbe vița de vie. Beneficiile frunzelor de viță de vie

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Mod de preparare

Tot ce trebuie să faceți este să puneți apa la fiert cu puțină sare, iar în momentul în care va da în clocot, veți începe să adăugați în ploaie făina de porumb, amestecând pentru a nu se forma cocoloașe. Se lasă la fiert până când se va îngroșa, iar după ce este gata o vom întinde cât timp este caldă, pe o hârtie de copt, peste care am presărat semințe de in.

Peste mămăligă vom răzui telemeaua aleasă, apoi vom adăuga și jumările măcinate și vom rula cât mai strâns tot conținutul. Rezultatul se va pune în frigider, pentru a se închega cât mai bine. În acest timp ne vom apuca și de prepararea ciupercilor.

Începem prin a spăla ciupercile, apoi într-o tigaie vom topi o linguriță de unt și vom adăuga și o lingură de ulei, peste care vom pune ciupercile. Apoi vom turna și sosul de soia, sosul Worchester și mierea de albine, apoi vom condimenta cu piper, fulgi de usturoi, ardeii chili (rupți în jumătate) și 2 frunze de salvie rupte. Acoperim tigaia cu un capac și reducem focul. În acest timp ne putem apuca și de sosul de brânză.

Vom începe prin a da pe răzătoare cașcavalul, brânza telemea și vom adăuga la ele și crema de brânză cu verdeață. Turnăm apoi deasupra laptele și punem totul pe foc, până când va fierbe, iar brânzeturile se vor topi. Separat vom dizolva amidonul cu puțin lapte și îl vom turna în vasul în care am topit brânzeturile. Condimentăm cu piper și un praf de fulgi de usturoi.

După ce toate acestea sunt gata preparate, le putem servi în felul următor: pe o farfurie vom punem 2-3 linguri din sosul de brânză peste care vom așeza o felie din rulada de mămăligă, deasupra vom pune ciuperci și vom stropi cu sosul de la prăjirea ciupercilor, iar peste acestea vom punem și o frunză de salvie prăjită în ulei.

beneficiile consumului de mamaliga pentru organism

Citeste si: Cura de slăbire cu oțet de mere. „Oțetul de mere este un remediu, pe care oamenii l-au folosit de secole atât în bucătărie, cât și în medicină"



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Cât timp se fierbe arpacașul. Cum prepari cea mai bună colivă

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Cât timp se fierbe un porumb. Care este procedura corectă

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies