Cozonac umplut cu cacao și rahat. Un desert apreciat și savurat de toată lumea!

retete de gustare

Cozonac umplut cu cacao și rahat

Cozonac umplut cu cacao și rahat, o rețetă ideală pentru sărbători. Este un desert perfect pentru a celebra acest eveniment important, aducând o notă dulce și festivă mesei.

Cozonacul umplut cu cacao și rahat este un desert tradițional românesc, cunoscut pentru bogăția sa de arome și textura sa pufoasă. Preparat cu ingrediente simple, cozonacul se evidențiază prin aluatul său moale, care se desface în fâșii delicioase. În interior, umplutura generoasă de cacao creează o pastă bogată și aromată, în timp ce cubulețele de rahat colorate adaugă o notă de dulceață și o textură ușor gumată.

Cozonacul are un aspect festiv și apetisant indiferent de modalitatea in care este preparat.

Citește și: Pizza cu legume. Va aduce întotdeauna un strop de prospețime și bucurie pentru toți!

cozonac
Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]

Citește și: Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp

total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

- 1 kg de făină
- 250 g de zahăr
- 50 g de drojdie proaspătă
- 500 ml de lapte călduț
- 200 g de unt topit
- 5 ouă (la temperatura camerei)
- 1 lingură de extract de vanilie
- Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- 1 praf de sare

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

retete de prajituri de casa
Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]

Ingrediente pentru umplutură

- 100 g de cacao
- 200 g de zahăr
- 100 g de unt topit
- 200 g de rahat (de diverse culori), tăiat cubulețe mici

Ingrediente pentru uns

- 1 ou bătut
- 2 linguri de lapte

retete pentru desert
Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]

Citește și: Apar modificări la noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024: Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață semestrial- kanald.ro

Citește și: A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia- stirilekanald.ro

Mod de preparare desert

Mod de preparare aluat

  1. Într-un bol mic, dizolvați drojdia proaspătă în 100 ml de lapte călduț și adăugați 1 lingură de zahăr. Lăsați amestecul să stea într-un loc cald pentru aproximativ 10-15 minute, până devine spumos și activat.
  2. Într-un bol mare, cerneți făina și adăugați sarea.
  3. Într-un alt bol, bateți ouăle cu restul de zahăr până devin spumoase. Adăugați extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și portocală, și restul de lapte (400 ml).
  4. Turnați amestecul de drojdie activată peste făină și începeți să amestecați. Adăugați treptat amestecul de ouă și lapte, continuând să amestecați până obțineți un aluat moale.
  5. Începeți să frământați aluatul adăugând treptat untul topit.
    Frământați aluatul timp de 15-20 de minute, până devine elastic și nu se mai lipește de mâini sau de bol. Formați aluatul într-o bilă, puneți-l într-un bol uns cu ulei și acoperiți-l cu un prosop curat. Lăsați-l să dospească într-un loc cald pentru aproximativ 1-1,5 ore, sau până își dublează volumul.

Mod de preparare umplutură

  1. Într-un bol, amestecați cacao cu zahărul. Topiți untul și lăsați-l să se răcească puțin. Adăugați untul topit peste amestecul de cacao și zahăr și amestecați până obțineți o pastă omogenă.
  2. Tăiați rahatul în cubulețe mici și puneți-l deoparte.

Asamblarea, coacerea și servirea

  1. După ce aluatul a dospit, împărțiți-l în două părți egale, pentru doi cozonaci. Pe o suprafață ușor presărată cu făină, întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm. Întindeți uniform jumătate din amestecul de cacao pe fiecare dreptunghi de aluat, lăsând marginile libere. Presărați jumătate din cubulețele de rahat peste cacao.
  2. Rulați aluatul strâns pe lungime, sigilând bine marginile pentru a nu ieși umplutura în timpul coacerii. Ungeți două tăvi de cozonac cu unt și puneți rulourile de aluat în tăvi. Acoperiți tăvile cu prosoape curate și lăsați cozonacii să mai dospească încă 30-45 de minute, până aproape își dublează volumul.
  3. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  4. Într-un bol mic, bateți oul cu laptele și ungeți cozonacii pe deasupra folosind o pensulă de patiserie.
  5. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute, sau până devin aurii și trec testul scobitorii.
  6. Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi timp de 10 minute, apoi transferați-i pe un grătar pentru a se răci complet. Poftă bună!

Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]

Îți recomandăm și rețeta de Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!, pentru delicatese realizate dintr-un amestec fin de ciocolată și smântână, care se topesc în gură. Acoperite cu un strat generos de cacao sau alte ingrediente la alegere, trufele oferă o explozie de aromă și textură la fiecare mușcătură. Sunt perfecte pentru a fi savurate la ocazii speciale si nu numai.

cozonac umplut cu cacao si rahat
Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!

IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

Câți bani face, de fapt, Selly și cum a pierdut 100.000 euro în afaceri: ”Din greșeli înveți”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Meserii căutate fără Bac. Ce joburi poți face, în 2024, dacă nu ai luat diploma de Bacalaureat

Închis pentru viol, un elev a luat 10 la BAC. Povestea tânărului care visează să dea la Drept după ce își ispășește pedeapsa: „Viitorul meu merită mai mult efort”


Cookies