Cozonac umplut cu cacao și rahat. Un desert apreciat și savurat de toată lumea!

retete de gustare

Cozonac umplut cu cacao și rahat

Cozonac umplut cu cacao și rahat, o rețetă ideală pentru sărbători. Este un desert perfect pentru a celebra acest eveniment important, aducând o notă dulce și festivă mesei.

Cozonacul umplut cu cacao și rahat este un desert tradițional românesc, cunoscut pentru bogăția sa de arome și textura sa pufoasă. Preparat cu ingrediente simple, cozonacul se evidențiază prin aluatul său moale, care se desface în fâșii delicioase. În interior, umplutura generoasă de cacao creează o pastă bogată și aromată, în timp ce cubulețele de rahat colorate adaugă o notă de dulceață și o textură ușor gumată.

Cozonacul are un aspect festiv și apetisant indiferent de modalitatea in care este preparat.

Citește și: Pizza cu legume. Va aduce întotdeauna un strop de prospețime și bucurie pentru toți!

cozonac
Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]

Citește și: Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp

total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

- 1 kg de făină
- 250 g de zahăr
- 50 g de drojdie proaspătă
- 500 ml de lapte călduț
- 200 g de unt topit
- 5 ouă (la temperatura camerei)
- 1 lingură de extract de vanilie
- Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- 1 praf de sare

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

retete de prajituri de casa
Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]

Ingrediente pentru umplutură

- 100 g de cacao
- 200 g de zahăr
- 100 g de unt topit
- 200 g de rahat (de diverse culori), tăiat cubulețe mici

Ingrediente pentru uns

- 1 ou bătut
- 2 linguri de lapte

retete pentru desert
Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]

Citește și: Patrick a decis: "Teodora e genul meu de femeie!" Alexandra fierbe de gelozie. Tânăra nu acceptă această decizie. Aflați ce se va întâmpla, joi, 25 iulie, de la ora 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Mod de preparare desert

Mod de preparare aluat

  1. Într-un bol mic, dizolvați drojdia proaspătă în 100 ml de lapte călduț și adăugați 1 lingură de zahăr. Lăsați amestecul să stea într-un loc cald pentru aproximativ 10-15 minute, până devine spumos și activat.
  2. Într-un bol mare, cerneți făina și adăugați sarea.
  3. Într-un alt bol, bateți ouăle cu restul de zahăr până devin spumoase. Adăugați extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și portocală, și restul de lapte (400 ml).
  4. Turnați amestecul de drojdie activată peste făină și începeți să amestecați. Adăugați treptat amestecul de ouă și lapte, continuând să amestecați până obțineți un aluat moale.
  5. Începeți să frământați aluatul adăugând treptat untul topit.
    Frământați aluatul timp de 15-20 de minute, până devine elastic și nu se mai lipește de mâini sau de bol. Formați aluatul într-o bilă, puneți-l într-un bol uns cu ulei și acoperiți-l cu un prosop curat. Lăsați-l să dospească într-un loc cald pentru aproximativ 1-1,5 ore, sau până își dublează volumul.

Mod de preparare umplutură

  1. Într-un bol, amestecați cacao cu zahărul. Topiți untul și lăsați-l să se răcească puțin. Adăugați untul topit peste amestecul de cacao și zahăr și amestecați până obțineți o pastă omogenă.
  2. Tăiați rahatul în cubulețe mici și puneți-l deoparte.

Asamblarea, coacerea și servirea

  1. După ce aluatul a dospit, împărțiți-l în două părți egale, pentru doi cozonaci. Pe o suprafață ușor presărată cu făină, întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm. Întindeți uniform jumătate din amestecul de cacao pe fiecare dreptunghi de aluat, lăsând marginile libere. Presărați jumătate din cubulețele de rahat peste cacao.
  2. Rulați aluatul strâns pe lungime, sigilând bine marginile pentru a nu ieși umplutura în timpul coacerii. Ungeți două tăvi de cozonac cu unt și puneți rulourile de aluat în tăvi. Acoperiți tăvile cu prosoape curate și lăsați cozonacii să mai dospească încă 30-45 de minute, până aproape își dublează volumul.
  3. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  4. Într-un bol mic, bateți oul cu laptele și ungeți cozonacii pe deasupra folosind o pensulă de patiserie.
  5. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit timp de 45-50 de minute, sau până devin aurii și trec testul scobitorii.
  6. Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi timp de 10 minute, apoi transferați-i pe un grătar pentru a se răci complet. Poftă bună!

Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]

Îți recomandăm și rețeta de Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!, pentru delicatese realizate dintr-un amestec fin de ciocolată și smântână, care se topesc în gură. Acoperite cu un strat generos de cacao sau alte ingrediente la alegere, trufele oferă o explozie de aromă și textură la fiecare mușcătură. Sunt perfecte pentru a fi savurate la ocazii speciale si nu numai.

cozonac umplut cu cacao si rahat
Cozonac umplut cu cacao și rahat[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Trufe cu ciocolată. Nu sunt doar o delicatesă, ci și o experiență memorabilă!

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Sebastian Dobrincu s-a împăcat cu Mimi, fosta lui iubită: ”Mi-am cerut și eu scuze pentru tot ce i-am greșit”

Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”

Alara Turan, care joacă rolul Deniz în serialul “Tablou de familie”, schimbare spectaculoasă de look, după încheierea filmărilor! Iată cum arată în prezent superba actriță 

Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante


Cookies