Cele mai importante momente din primul trimestru de sarcină

Cele mai importante momente din primul trimestru de sarcină
Cele mai importante momente din primul trimestru de sarcină

În primul trimestru, se formează principalele organe ale fătului, aportul optim de nutrienți al mamei (în special acid folic, fier, iod) fiind esențial în această perioadă pentru o dezvoltare corectă a tuturor sistemelor.

Dacă ești însărcinată și nu te-ai informat până acum cu privire la dezvoltarea fătului, este timpul să o faci.Sarcina presupune procese complexe în organism, dezvoltarea fătului având loc în etape bine delimitate.

Este important să știi ce se întâmplă cu fătul în fiecare săptămână a sarcinii. Iată care sunt cele mai importante momente din primul trimestru de sarcină:

  

Săptămânile 1-2

Deși ți se poate părea incredibil, în prima și a doua săptămână de sarcină nu se consideră că ești, de fapt, însărcinată. Data nașterii se calculează adunând 40 de săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații.

Săptămâna 3

În această săptămână are loc fertilizarea ovului de către spermatozoid. Cele două celule se unesc într-un tub falopian (trompă uterină) și formează zigotul. Dacă există mai multe ovule în trompa uterină sau dacă ovulul fertilizat se divide, atunci vei avea o sarcină multiplă. După fertilizare, ovulul fecundat coboară prin trompa uterină spre uter, divizându-se și formând mai multe celule, care poartă numele de morule.

Săptămâna 4

Implantarea are loc în săptămâna 4, iar masa de celule poartă acum denumirea de blastocist. Implantarea presupune atașarea blastocistului de peretele intern al uterului (endometru). Blastocistul este format din mai multe straturi de celule. Celulele de la interior vor forma embrionul, iar cele de la exterior, placenta. Blastocistul este de mărimea unei semințe de mac.

Săptămâna 5

Săptămâna 5 de sarcină este, de fapt, a 3-a săptămână de la concepție. În această săptămână crește nivelul de hCG (gonadotropina corionică umană), care devine detectabilă cu ajutorul testului de sarcină sau a testelor de sânge. Acest lucru stimulează ovarele să producă estrogen și progesteron, ceea ce duce la formarea placentei și întreruperea menstruațiilor. Embrionul este format din trei straturi în acest moment:

stratul de la exterior (ectoderm): va forma pielea, sistemul nervos, urechea internă și ochii;

stratul de la mijloc (mezoderm): va forma inima, sistemul circulator, oasele, ligamentele, rinichii și o parte din sistemul reproducător;

stratul de la interior (endoderm): va forma plămânii și intestinele;

Săptămâna 6

În această săptămână are loc închiderea tubului neural, din care încep să se formeze creierul și măduva spinării. De asemenea, se formează inima, structurile de bază ale ochilor și urechilor, dar și alte organe. Încep să se formeze brațele, iar fătul capătă forma literei „C” și are mărimea unui bob de linte.

Săptămâna 7

În această săptămână se formează polul cefalic - capul, creierul și fața fătului. De asemenea, încep să se formeze nările, retina și membrele inferioare. Brațele capătă o formă mai pronunțată în acest moment. Copilul are acum mărimea unei coacăze.

Săptămâna 8

În săptămâna 8, picioarele fătului devin mai bine delimitate și încep să se formeze degetele de la mâini. De asemenea, urechile externe încep să capete o formă. Buza superioară și nasul sunt și ele dezvoltate în acest moment. Gâtul și trunchiul devin mai dure. Copilul are dimensiunile unei boabe de fasole.

Săptămâna 9

În această săptămână se dezvoltă degetele de la picioare, pleoapele și coatele. Capul este acum mai mare, însă bărbia este încă slab sesizabilă. Bebelușul are acum mărimea unei boabe de strugure, adică de 16-18 mm.

Săptămâna 10

Până la acest moment, fătul este mai rotunjit. După 10 săptămâni de sarcină, copilul începe să își miște brațele de la cot. Cordonul ombilical este format, iar pleoapele, maxilarul și urechile externe continuă să se dezvolte. De asemenea, acesta crește în lungime până la aproximativ 3 cm.

Săptămâna 11

În această săptămână, bebelușul primește numele oficial de făt. Acesta are deja caracteristici faciale bine delimitate. Se dezvoltă organele genitale și începe să i se formeze ficatul. Fătul atinge acum 5 cm, având mărimea unei smochine.

Săptămâna 12

Fața bebelușului este mai detaliată și încep să se formeze unghiile. De asemenea, în acest moment, intestinele copilului sunt dezvoltate. În această săptămână, fătul cântărește 14 grame și are dimensiunea unei limete.

 

În concluzie, în primul trimestru de sarcină, fătul își finalizează o mare parte din dezvoltare. Aceasta este o perioadă importantă din sarcină, așa că asigură-te că ai o alimentație echilibrată și că iei suplimentele prenatale prescrise de medic.



Citește și:

Arsuri la stomac – factori de risc, cauze și tratament

5 motive pentru care părul nu mai crește

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies