Cea mai bună rețetă de rapane în sos de vin cu usturoi

Cea mai bună rețetă de rapane în sos de vin cu usturoi
Cea mai bună rețetă de rapane în sos de vin cu usturoi

Iată cum poți prepara o rețetă delicioasă de rapane în sos de vin cu usturoi, urmând doar câțiva pași simpli.

Rapanele sunt niște melci marini din familia Muricidae, încrengătura Mollusca.
Aceștia trăiesc în zonele nisipoase sau stâncoase de la țărmul mărilor din Orientul îndepărtat și mai nou, se pot găsi și în Marea Neagră.
Rapanele au apărut în anul 1948, în Rusia, iar 15 ani mai tarziu, au apărut și în Romania.
La început, pescarii români au folosit doar cojile cochiliilor pentru suveniruri și mai târziu conținutul, care este considerat în prezent o delicatesă cu un gust interesant.

Ce sunt rapanele

Cum pot fi preparate rapanele

Rapanele sunt versatile, însă cel mai des sunt consumate marinate.
Partea venoasă, din interiorul cochiliei, se pune  la marinat în oțet, cu puțin ulei de floarea soarelui. Se adaugă sare, piper negru, coriandru boabe și foi de dafin.

Citeste si:// CITEȘTE// Cât timp fierbi sarmalele

Cea mai bună rețetă de rapane în sos de vin cu usturoi

Ingrediente:
- 500 de grame rapane proaspete
- 10 căței mari de usturoi
- 250 mililitri de vin alb sec
- 150 de grame de unt
- 1 legătură de pătrunjel
- zeama de la o lămâie
- sare și piper
- 1 ardei iute tocat mărunt

cum se gatesc rapanele

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: //IMPORTANT// Cum se mănâncă avocado și ce proprietăți nutritive are

Mod de preparare:
Rapanele se pun mai întâi la fiert cu tot cu cochilii, apoi se scoate carnea din carcasă și se curăță.
Carnea de rapane se freacă cu sare grunjoasă de câteva ori şi apoi se clăteşte cu apă rece.


Se adaugă zeama de la o lămâie şi piperul.

Bucăţile de carne de rapane se vor lăsa aproximativ două ore în vin alb.
Se pune unt într-o tigaie și se lasă la încins, apoi se adaugă rapanele care se sotează.
Se lasă pe foc până când capătă o culoare aurie și au o crustă fragedă.
Se adaugă usturoiul pisat și se lasă pe foc până când rapanele absorb tot untul.


La final, se toarnă vinul și se fierbe amestecul la foc potrivit, până se evaporă alcoolul.
La final, se presară ardeiul iute tăiat mărunt.

Citeste si: 7 idei de garnituri ușoare și gustoase pentru șnițele

Luăm tigaia de pe foc și presărăm pătrunjel tăiat fin, zeamă de lămâie, sare și piper.
Se servesc calde.
Rapanele au un conținut ridicat de vitamine, minerale și aminoacizi.


Pescarii din zona Mării Negre susțin că atunci când este furtună, plaja se umple cu rapane vii. Cantitatea de substanțe nutritive dintr-o rapană vie echivalează cu cea dintr-un kilogram de carne de vită.

Citește și: Armin Nicoară și Claudia Puican au plecat din România. Unde s-au dus cei doi artiști: "Fiecare colț ascunde un sărut"- kanald.ro

Citește și: EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România- stirilekanald.ro

Citeste si: //DESCOPERĂ// 16 mâncăruri rapide și ușor de făcut pentru momentele când ești pe fugă

rapane in sos de vin

„Ne gândim că sunt concentrate de vitamine, cu rol activ în organism, sunt varianta naturală și fără nici un fel de efect secundar al complexelor de vitamine și minerale”.- doctor, Șerban Damian, nutriționist.
„Ehei… aceasta-i alternativa marină la frigăruile din carne de porc! Cu aceleași legume pe care le știți – ceapă, ardei și/sau tomate-, dar în loc de cărnița „guițătorului”, folosești (curios de rezultat, dar știind că n-ai cum să dai greș) carnea acestui melc marin, ajuns în apele Pontului Euxin abia de vreo trei sferturi de secol. Mulți îl cred endemic Mării Negre, totuși, el a ajuns aici prins de carenele vaselor, abia în anii 30 ai veacului trecut.
Gastropod de talie mare, cu cochilia globuloasă și cu spira evidentă, Rapana Venosa (după numele-i științific) își are originile în Marea Japoniei. Cale lungă a făcut până aici!
Specie răpitoare – nu v-ați fi închipuit că un melc este… vânător! – se pare că nu are rival în mările-acestea. Iar dacă știi cum să o pregătești, îți sunt rezervate adevărate delicii gustative!
Rapanele nu sunt ușor de pregătit. Carnea lor se scoate cu un cârlig special după care se spală și se fierbe la foc mic. Înainte de a le pune pe frigare, trebuie să le lași să se răcească în apa în care au fiert, altfel carnea lor va ieși tare, gumată. Merită însă tot efortul! Ba chiar și o sărbătoare!…
Povești adunate în jurul bucatelor și-o atmosferă caldă, prietenoasă, care să vă aducă aminte de frumusețea verilor marine."- Poveștile Ancorei.

Citeste si: //DESCOPERĂ// Cu ce poți înlocui carnea. Alimente bogate în proteine



Citește și:

Durerea de cap localizată pe partea stângă: ce poate semnala?

Cel mai bun aliment pentru sanatatea creierului: De ce il recomanda neurologii

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum se simte Bianca Comănici după ce a ieșit din operație: „Ai vrea să dai timpul înapoi”

"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Sebastian a izbucnit în lacrimi! „Mă simt rău! Vreau să ies!” Cum a reacționat tânărul după disputa aprigă cu Robi, în Casa iubirii! Iată ce i-a spus Roberta

Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news


Cookies