Află cât timp se fierbe dulceața de afine pentru a obține consistența potrivită și gustul ideal.
Fructele de pădure sunt cunoscute pentru efectele benefice asupra organismului, având un gust deosebit totodată. Afinele se regăsesc în această categorie și vestea bună este că, în anotimpul cald, le găsim la fiecare pas, în piețe, în supermarketuri sau la munte, dacă vrem să le achiziționăm chiar de la culegători.
„În cadrul testelor efectuate de USDA Human Nutrition Center (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite), afinele au fost pe primul loc în ceea ce privește activitatea antioxidantă în comparație cu alte 40 de fructe și legume proaspete.
Antioxidanții sunt foarte importanți în dieta noastră deoarece protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, care pot provoca, printre altele, boli de inimă și cancer.
În țara noastră, unul dintre cele mai îndrăgite preparate din afine este savuroasa dulceață de afine, care se servește adesea în combinație cu papanași delicioși și smântână.
Trebuie să știți însă câteva secrete pentru a obține o dulceață de afine gustoasă, numai bună de savurat alături de o felie de pâine prăjită cu unt.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În continuare, vă vom prezenta modul clasic de preparare. Afinele vor fi fierte în sucul propriu, fără a se adăuga apă. Fructele de pădure vor rămâne întregi până la final, aspectul fiind extrem de apetisant.
„Afinele conțin aproximativ 15 g de zaharuri per cană, ceea ce poate părea mult, dar este de fapt aceeași cantitate ca în cazul unui măr mic. Indicele glicemic al afinelor este situat între 40 și 53 este ridicat în comparație cu alte fructe precum căpșunii, zmeura și murea, care au între 30 și 40.
Totuși alte proprietăți ale afinelor compensează conținutul de zahăr prin reglarea nivelului de zahăr din sânge. S-a constatat că 67% dintre persoanele care au consumat piureuri de afine de două ori pe zi timp de șase săptămâni, au avut sensibilitatea la insulină cu cel puțin 10% mai mare, comparativ cu 41% care au consumat placebo.
Ingrediente
2kg de afine
1,5kg de zahăr
zeama de la o lămâie
esență de vanilie
Mod de preparare dulceață de afine făcută în casă
- Spălați afinele și îndepărtați codițele, frunzele și celelalte impurități, apoi așezați-le într-o cratiță încăpătoare cu fundul gros.
- Adăugați zahăr peste afine și lăsați la macerat compoziția obținută timp de câteva ore sau peste noapte, până când veți observa că afinele plutesc în suc propriu.
- După ce s-a format sucul, trebuie să puneți cratița pe foc și să adăugați esența de vanilie și zeama de la o lămâie.
- Amestecați compoziția obținută fără a strivi afinele, apoi lăsați-o să fiarbă timp de o oră, până când observați că scade nivelul și amestecul începe să capete consistența dorită. Pentru a ști dacă dulceața este gata, trebuie să faceți testul picăturilor. Veți avea nevoie de o lingură pentru a picura stropi extrași din dulceață pe o farfurie. Dacă observați că aceștia rămân întregi și nu curg, înseamnă că puteți opri focul. Dulceața de afine este gata!
- Trebuie să pregătiți borcanele pentru dulceața de afine, sterilizându-le în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 100 de grade Celsius timp de 20 de minute. Capacele borcanelor trebuie fierte în apă clocotită timp de câteva minute și ulterior șterse cu un prosop de bucătărie curat.
- Atunci când observați că dulceața de afine a ajuns la consistența ideală, trebuie să o introduceți în borcănelele sterilizate. Trebuie să știți că borcanele trebuie să fie fierbinți atunci când transferați dulceața. Astfel, acestea nu vor crăpa.
- În final, trebuie să așezați borcănelele cu dulceață în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 100 de grade, timp de 15-20 de minute. Acestea trebuie lăsate în cuptor peste noapte, pentru a se răci treptat. Astfel, dulceața de afine va rezita în cămară o perioadă lungă de timp.