Tradiții de Bobotează 2019. Ce să nu faci până pe 6 ianuarie, ca să nu ai ghinon în dragoste și bani tot anul


Iată ce tradiții și superstiții trebuie să respecți până pe 6 ianuarie și în ziua de Bobotează, inclusiv, pentru a atrage ghinionul asupra ta.

Tradiții de Bobotează 2019. Una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății este Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoare ce abundă în străvechi tradiții și superstiții.

Tradiții de Bobotează 2019. Boboteaza sau Botezul Domnului

În suita celor 12 sărbători importante creștine se număra și Bobotează (Botezul Domnului), ținută în fiecare an, în ziua a șasea a lunii ianuarie. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte că Iisus să pășească în viață publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima data în lume, sărbătoarea se mai numește și Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului. Încă din sec. 3, poate și mai înainte, este semnalat începutul acesteia. Cert este că în "Constituțiile Apostolice" Bobotează figură deja printre sărbătorile creștine, alături de Crăciun și de Paști.

Citeste si: Îl vei visa de BOBOTEAZĂ, dar el nu se va îndrăgosti de tine dacă nu îi vei oferi aceste 6 lucruri

Tradiții superstiții de Bobotează 2019. Ce să nu faci până pe 6 ianuarie

Până de Bobotează nu ai voie să te cerți cu nimeni și să nu dai bani cu împrumut.

De asemenea, Ajunul Bobotezei era, în egală măsură, şi un moment favorabil farmecelor, descântecelor şi altor practici magice.

Dimineaţă, înainte de aprinderea focului, se strângeau cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume „pentru a le face rodnice şi a le proteja de gujulii'. Fânul de sub faţă de masă şi bulgării de sare se adăugau în hrana animalelor „pentru a le feri de farmece, de boli şi de duhurile rele'.

Citeste si: Reteta delicioasa: prajitura cu mere, pentru lenesi, gata in doar cateva minute

În acelaşi scop era folosită şi agheasma luată de la preotul care venea cu Iordanul. În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar post negru, cine poate. Apoi, de Bobotează, după ce au băut agheasmă, cei care au ţinut post se pot delecta cu bucate – de care însă nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot! Acesta soseşte cu Iordanul sau Chiralesa, adică Doamne, miluieşte!', în neogreacă

 


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Exatlon

Am surprins-o pe Mariana de la Exatlon la noul ei loc de muncă! N-ai să crezi unde lucrează acum! Punem pariu că ai trecut pe lângă ea de multe ori! FOTO!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri