O rețetă ideală pentru o zi onomastică sau doar pentru un răsfăț personal, alături de cei dragi.
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.
Citește și: Macaroane cu brânză și stafide, rețeta pregătită de bunica Lucreția. „Așa cum le fac eu de când mă știu.”
Ingrediente
Ingrediente pentru blat
- 200 g de ciocolată, cu cel puțin 60% cacao
- 200 g unt
- 100 ml lapte
- 300 g zahăr
- 3 ouă
- 30 g cacao
- 180 g făină
- 1 lingură cu granule de cafea instant
- 130 ml apă rece
- 1 lingură extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- 1 linguriță rasă de praf de copt
- 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru cremă și glazură
- 300 g smântână pentru frișcă
- 200 g ciocolată, cu cel puțin 60% cacao
Ingrediente pentru decor
- afine sau alte fructe, în funcție de preferințe
Mod de preparare desert
Mod de preparare blat
- În primul și-n primul rând, ne vom ocupa de prepararea blatului, în casă, așa că vom porni cuptorul, la o temperatură de 150 de grade Celsius. Tot acum, putem să pregătim pentru a avea la îndemână și tava de tort, una rotundă cu inel detașabil, în care așezăm hârtie de copt.
- Acum putem începe prepararea propriu-zisă a blatului, prima etapă constând în prepararea de ciocolată lichidă, pentru blatul nostru de ciocolată. Ciocolata se rupe în bucăți și se pune într-un bol termorezistent, pentru ca ulterior să se așeze bolul pe foc, pe o cratiță cu apă. În timp ce amestecăm în ciocolata care se topește, deasupra punem și untul tăiat în bucățele.
- Separat, cafeaua instant se dizolvă în apa rece și se adaugă peste unt și ciocolata din bol. Se ține bolul la aburi doar până se topește ciocolata, se omogenizează prin amestecare constanta.
- După ce s-au încorporat toate, se ia bolul de pe foc și se acoperă cu folie alimentară.
- Acum urmează să ne ocupăm de etapa a doua, amestecând restul ingredientelor necesare pentru blat. Într-un bol mare, mixăm ouăle întregi cu sarea, vanilia și zahărul, până la formarea unei creme consistente. Abia ulterior se adaugă laptele și se omogenizează cu telul.
- Separat, în alb bol, făina se amestecă cu pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
- A venit momentul să încorporăm cele două compoziții, cea de ciocolată cu cea mixată până în acest moment, mixând la viteză mică, până sunt omogenizate. În continuare, se adaugă ingredientele uscate, amestecând de această dată cu telul, iar compoziția blatului este gata.
- Tot ce ne-a rămas de făcut acum este să turnăm compoziția de blat în tavă și să o introducem în cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ o ora și 30 de minute, trecând testul scobitorii la final
- După acest interval de timp, tava se scoate din cuptor și blatul se lasă să se răcească puțin în formă, iar după 10-15 minute, se îndepărtează inelul detașabil al formei de tort, se îndepărtează hârtia de copt și se așază pe un grătar, până ce se răcește complet.
Mod de preparare cremă și glazură
- Acum ne vom ocupa de prepararea cremei, care urmează să fie folosită și ca glazură. Începem prin a pune pe foc smântâna pentru frișcă, pentru a se înfierbânta bine.
- Ulterior, rupem ciocolata în bucăți, o punem într-un bol, iar în momentul în care smântâna pentru frișcă e aproape să dea în fiert, se ia de pe foc și se toarnă deasupra ciocolatei din bol.
- Se lasă așa timp de 5 minute, astfel încât să fie pătrunsă ciocolata de căldură.
- După acest interval de timp, se amestecă bine până se topește ciocolata complet.
- Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasă deoparte.
Asamblare tort și servire
- Am ajuns în cel mai culminant punct al rețetei: asamblarea. Blatul rece se taie pe orizontală în 2 straturi. Pe primul strat de blat se pune jumătate din cantitatea de cremă și se întinde pe toată suprafața, în mod egal.
- Ulterior, se acoperă cu al doilea strat de blat, iar toată crema rămasă se toarnă deasupra tortului și se răspândește cu o spatulă.
- Dăm tortul la frigider. Așteptăm preț de câteva ore.
- După ce s-a răcit complet, se poate servi așa cum este sau se poate decora cu afine deasupra sau orice alte fructe vă plac. Poftă bună!
Îți recomandăm și rețeta de Plăcintă cu brânză, ciuperci și ierburi aromatice. Un gust asemănător cu cel de la bunica, însă ușor îmbunătățit!.