Sarmale cu pește. Rețetă tradițională din Dobrogea


Sarmalele cu pește sunt un deliciu tradițional din Dobrogea. Rețeta nu este grea, iar gustul dulce și aroma peștelui vă vor schimba în totalitate părerea despre sarmale.


In articol:

Nu există sărbătoare fără sarmale la români, dar ce ați spune dacă vă provocăm să încercați și o rețetă puțin mai diferită? Suntem obișnuiți cu sarmalele de porc, de pui, de vită sau de curcan. Gospodinele din Dobrogea au venit însă cu o altă idee: sarmalele cu pește. 

Sarmalele cu pește, o mâncare tradițională din Dobrogea

Nu este de mirare faptul că sarmalele cu pește au fost inventate de femeile din Dobrogea. Cu atât de mult pește în jur, nici nu aveau cum să nu folosească acest aliment în tot felul de mâncăruri.

Celebra saramură, ciorbă de pește, zacusca de pește, chiftele de pește și tot felul de sortimente de pește, fie că vorbim despre cel fript, prăjit, copt pe plită sau pe jar sau chiar umplut, toate acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care le puteți gusta dacă aveți un drum prin Dobrogea. 

Să revenim acum la sarmalele cu pește. În primul rând, acestea sunt mai dietetice decât ”surorile” lor cu porc sau cu vită. Așadar, dacă sunteți la dietă, puteți consuma această mâncare, fără să aveți mustrări de conștiință. Chiar dacă este un preparat care se gătește mai dificil, cu siguranță merită efortul. 

Iată ce vă trebuie pentru a găti cele mai bune sarmale cu pește:

  • un kg file de pește gras
  • 300 g de ceapă
  • 100 g de orez
  • un morcov
  • 500 g roșii în bulion 
  • două lingurițe de sare
  • un vârf de cuțit de piper negru
  • o linguriță de cimbru uscat
  • un ou 
  • mărar și pătrunjel verde
  • varză murată sau frunze de viță de vie

Cum se fac sarmalele cu pește

În primul rând, tocați foarte bine peștele, după ce ați verificat atent să nu mai aibă oase. Este ideal dacă folosiți crap, somn sau sturion. Spălați orezul, tocați ceapa cât mai mărunt, iar morcovul îl dați pe răzătoarea mică. 

Într-un vas, puneți peștele tocat, orezul, ceapa, morcovul, sarea, piperul, cimbrul, oul și verdeața, pe care ați tocat-o fin înainte. Amestecați foarte bine toate aceste ingrediente. La final, trebuie să obțineți o compoziție fină. În funcție de preferințele fiecăruia, împachetați sarmalele în foi de varză sau în foi de viță. 

Carnea de pește se potrivește la fel de bine în ambele variante. Luați un tuci sau o oală, iar pe fund puneți varză tocată sau frunze de viță. După aceea, așezați frumos sarmalele, puneți o crenguță de cimbru și roșiile în bulion. 

Deasupra oalei puneți o farfurie și completați cu puțină apă, înainte să băgați sarmalele la cuptor. Focul trebuie dat mare în prima jumătate de oră, până în momentul în care sarmalele vor da în clocot. După aceea, fixați cuptorul la 180 de grade și lăsați sarmalele să fiarbă pentru aproximativ două ore. 

Sarmalele cu pește se servesc, la fel ca și cele cu porc, alături de mămăligă și ardei iute. 


Abonează-te pe

Citește și:

COVID-19 România! În Focșani rata de infectare a scăzut considerabil

BOMBĂ în showbiz! Ce a aflat Alin Oprea despre trecutul soției este incredibil!

Jo și Juno și-au spus "ADIO" definitiv! "Îmi doresc foarte mult..."

Care e temperatura normală a corpului. Când trebuie să te îngrijorezi

EXCLUSIV! Berna de la „Puterea Dragostei”, legătură secretă cu Dan Bilzerian?!

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic joi, 3 decembrie 2020! Nativii zodiei Leu au probleme de sănătate!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri