Casa lui Mos Lucaci se sprijina pe talpile ei de lemn, de piatra de rau si de lut.
In mijlocul curtii, cu mustatile muiate in cateva picaturi de tuica, barbatul ne spune cum e cu ziua aceasta de 6 august.
"Apoi, din ziua de Probejenie- ori Schimbarea la fata, nimic nu mai ramane cum o fost. Incepe a se face toamna". O pala de vant ii zvarle in fata o frunza ingalbenita, iar omul o prinde si-o rasuceste intre degete. "Padurea isi schimba culorile, florile prind sa miroasa a umed, iar iarba... iarba de-acu' nu mai creste...".Hotarul dintre vara si toamna e-al berzelor ce se pregatesc "de duca". Da'n Postul Santei Marii 6 august e si zi de "dezlegare" la peste.
Cu ani in urma, cat traia Tusa Maria, ea era stapana intre oale si cratite. Dar pestele, la ceas de sarbatoare, tot Mos Lucaci il gatea. Azi ne dezvaluie reteta de stiuca in sos de vin.Cu mana sigura, curata solzii. Stiuca ranjeste- cu dintii-capcana, gata sa prinda un deget. Dar batranul n-o ia in seama.
Citeste reteta integral pe ANTENA SATELOR.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro