Reteta zilei. Bulz de maruntaie, ca pe Rarau (retete romanesti pe gustul tau)


Retete (mai) romanesti, ca-n Bucovina nu gasesti! E un slogan pe care l-am auzit si eu, candva, urcand pieptis spre Pietrele Doamnei, si zau ca mi-a parut rau atunci ca nu aveam in rucsac si caietul meu de retete romanesti, ca sa notez iute-iute toate cate le-am aflat.

 

Dar, unele dintre acele retete mi-au fost spuse inca o data, la gura sobei, intr-o iarna bucovineana. Ca aceasta, de-acum...
Nu-i nici balmos muscelean, nici mamaliga toponita din Apuseni, nici generoasa mamaliga de Botiza, cu branzeturi si afumatura. E un bulz nastrusnic, de gospodarie de sub munte, in tinda cea cu aroma de brad a Raraului. E bulz de mpruntaie, a carui reteta v-o dezvalui si eu deindata!
Ai trebuinta de malai, lapte dulce, miere, ulei, ficat de pasare si pipote de pasare, usturoi, ceapa rosie, rosii, busuioc uscat, sare, piper rosu si un pahar cu vin alb.
Se pune laptele la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga mierea si sarea. Apoi se pune treptat in ploaie malaiul. Se amesteca energic pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga ulei de masline si se amesteca incontinuu timp de zece minute. Se lasa mamaliga sa fiarba linistit, pe foc mic, timp de o ora - o ora si jumatate. Dupa aceea, se da de pe foc si se rastoarna fierbinte pe un platou. Se lasa sa se raceasca.
Intre timp se prepara maruntaiele.
Citeste pe ANTENA SATELOR detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

Dar, unele dintre acele retete mi-au fost spuse inca o data, la gura sobei, intr-o iarna bucovineana. Ca aceasta, de-acum...

Nu-i nici balmos muscelean, nici mamaliga toponita din Apuseni, nici generoasa mamaliga de Botiza, cu branzeturi si afumatura. E un bulz nastrusnic, de gospodarie de sub munte, in tinda cea cu aroma de brad a Raraului. E bulz de mpruntaie, a carui reteta v-o dezvalui si eu deindata!Ai trebuinta de malai, lapte dulce, miere, ulei, ficat de pasare si pipote de pasare, usturoi, ceapa rosie, rosii, busuioc uscat, sare, piper rosu si un pahar cu vin alb. Se pune laptele la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga mierea si sarea. Apoi se pune treptat in ploaie malaiul. Se amesteca energic pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga ulei de masline si se amesteca incontinuu timp de zece minute. Se lasa mamaliga sa fiarba linistit, pe foc mic, timp de o ora - o ora si jumatate. Dupa aceea, se da de pe foc si se rastoarna fierbinte pe un platou. Se lasa sa se raceasca.Intre timp se prepara maruntaiele.

Citeste pe ANTENA SATELOR detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ștefan Stan, tătic pentru prima oară! Artistul este în culmea fericirii

Am aflat răspunsul! Cine crezi că are salariul mai mare, Andreea Esca sau Dan Negru?

Ziua de 1 Decembrie, marcată de o ceremonie fără public

Când se împodobește, de fapt, bradul! Mulți nu știu

COVID-19 România! 1.259 pacienți internați la ATI

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

EXCLUSIV! Andra Volos spune adevărul! Este sau nu GRAVIDĂ? Declaraţii incendiare!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri