Rețetă sarmale tradiționale moldovenești. Trebuie să fie nelipsite de pe masa de Crăciun


Sarmalele tradiționale moldovenești nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Acest preparat a devenit celebru în toată țara și nu numai, iar noi vă dezvăluim rețeta care vă va ajuta să-l gătiți și dumneavoastră de sărbători.


In articol:

Sărmăluțele moldovenești sunt vestite pentru gustul lor perfect și mulți spun că ar fi cele mai bune din lume. Dacă până acum nu ați încercat această rețetă, acum este momentul perfect, pentru că tot se apropie Crăciunul.

Sărmăluțele moldovenești, vedetele mesei de Crăciun

Gospodinele din Moldova sunt recunoscute pentru talentul lor în arta bucătăriei. Preparatele din această zonă sunt, de departe, cele mai gustoase și extrem de apreciate în toată țara.

Nu fac excepție nici celebrele sărmăluțe moldovenești. Micuțe, împachetate cu grijă și gătite în mult suc de roșii, acestea sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Chiar dacă nu sunteți din Moldova, asta nu înseamnă că nu puteți găti și dumneavoastră acest preparat de sărbători.

Trebuie să știți că sarmalele moldovenești se fac neapărat dintr-un amestec de carne tocată de porc și de vită. De asemenea, au mărar și pătrunjel, dar și mult bulion. Cimbrul este nelipsit din oala cu sarmale, la fel ca și în celelalte zone ale țării.

Pentru că sunt mult mai mici decât sarmalele clasice, să țineți cont că o să vă iasă mult mai multe bucăți din aceeași compoziție de carne pe care ați folosi-o în mod normal.

Ingrediente pentru sarmale moldovenești:

  • 500 g carne tocată amestec porc-vită (amestecul să fie jumătate porc, jumătate vită)
  • o ceapă tocată fin
  • 50 g orez crud
  • 200 g roșii în conservă sau în bulion
  • o legătură de mărar
  • o legătură de pătrunjel verde
  • o linguriță de sare
  • o jumătate de linguriță de piper negru măcinat
  • 1,5 kg de varză murată
  • două linguri de untură pentru uns sau 3 linguri de ulei
  • 200 g roșii în conservă sau în bulion
  • o cutie mică de pastă concentrată de roșii
  • rămurele de cimbru uscat
  • 200 g afumătură
  • o cană de borș

Cum se prepară sărmăluțele moldovenești

În primul rând, ocupați-vă de varză. Desfaceți foile cu grijă, spălați-le cu apă rece și puneți-le la scurs într-o strecurătoare. Când cumpărați carnea, aveți grijă să fie puțin mai grasă, pentru că altfel riscați ca sarmalele să iasă prea fade și nu vă doriți asta.

Pulpa de porc, pieptul de porc și de vită sunt perfecte pentru acest preparat. Puteți lua carnea întreagă și să o tocați acasă. Ceapa se curăță și se toacă foarte mărunt. Mărarul și pătrunjelul de asemenea trebuie tocate cât mai fin. După aceea, le puneți peste carnea tocată.

Orezul se spală în câteva ape și se adaugă peste carne. Puneți sare și piper, după gust, și amestecați foarte bine cu mâna. Începeți să adăugați și roșiile din conservă, pe care înainte le pisați foarte bine cu o furculiță.

Lăsați amestecul de carne în vas și apucați-vă să pregătiți foile de varză. Încercați să le tăiați în bucăți egale, dar care să fie destul de mici.

Puneți pe fiecare bucată de varză câte o linguriță din amestecul de carne și împăturiți sarmaua cu grijă. Fiți atente să nu îndesați prea tare capetele, ca să nu se desfacă sarmalele și să arate urât.

Nu uitați că sarmalele tradiționale moldovenești sunt foarte mici și împăturitul lor va dura destul de mult, așa că înarmați-vă cu răbdare!

Dacă aveți un vas ceramic, ar fi perfect pentru gătitul sarmalelor. Ungeți-l cu untură sau cu ulei. Resturile care v-au rămas de la varză trebuie tocate mărunt. Tocați și afumătura, iar într-un vas amestecați 200 de grame de roșii din conservă cu pasta concentrată de tomate și cu apă rece.

Pe fundul oalei în care veți găti sarmalele puneți jumătate din varza tocată, puțină afumătura și cimbru. Apoi așezați sarmalele în straturi. Printre ele mai puneți afumătura și cimbru.

După ce ați aranjat toate sarmalele, deasupra mai puneți afumătura și cealaltă jumătate de varză tocată. Adăugați și amestecul de roșii pregătit mai devreme, dar și borșul.

Aveți grijă să nu acoperiți sarmalele cu lichid. Băgați oala acoperită cu un capac în cuptorul preîncălzit și lăsați-o pentru aproximativ 4-5 ore.


Abonează-te pe

Citește și:

Desertul pe care oricine îl mănâncă: rulouri umplute cu cremă de vanilie

Se anunță un divorț-bombă!? Ce s-a întâmplat între Andreea Bănică și soțul ei

Prăjitura de foi cu miere Albinița. Se prepară în câțiva pași rapizi

Cum se fac cele două creme pe care gospodinele le combină mereu în rețeta de eclere

Horoscop zilnic luni, 18 ianuarie 2021! O zodie poate face alegeri greșite în privința banilor!

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking

Rețetă de coșulețe cu nucă și gem. Un desert gustos care nu necesită mult timp

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri