Reteta de scorvergi cu branza ca la bunica acasa! Uite ce usor se prepara!


Reteta de scorvergi cu branza ca la bunica acasa! Uite ce usor se prepara!

O reteta usoara de scovergi, asa cum pregatea bunica, poate fi descoperita si astazi in bucataria gospodinelor din Baragan.

 

Ingrediente:
- 500 gr. faina+ 100 gr. pentru infainat planse
- o cana de apa calda (250 ml.)
- un cub de 25 gr. drojdie proaspata
- o lingurita de sare
- o lingura rasa zahar
- 3 linguri de ulei de masline
In plus, aveti nevoie de 1/2 litru ulei pentru prajit scovergile.
Mod de preparare:
Intr-un castron incapator se pune faina cernuta, tinuta la cald anterior prepararii. In centrul fiinii se face o gropita. Drojdia se freaca cu zaharul intr-un castronel micut pana se va lichefia. Se toarna jumatate din cantitatea de apa calduta peste ea, se amesteca apoi si cu doua linguri de faina si aceasta compizitie obtinuta se toarna in gropita facuta in faina.
Se presara cu mana putina faina deasupra drojdiei si se acopera cu un prosop, lasandu-se la crescut, intr-un loc destul de cald, ferit de
curent, aproximativ 15 minute. Se va observa ca aceasta maia va crapa si va face bolboci. Cand isi va dubla volumul se incepe framantatul cu o lingura de lemn, la inceput, apoi cu mana.
Se toarna peste maia restul de apa, uleiul si sarea si se framanta pana se obtine un aluat molcut, care seamana foarte bine cu aluatul de paine! Se acopera cu un prosop moale si se lasa la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, pana se dubleaza volumul si aluatul este foarte pufos. Cand aluatul a crescut suficient, se rastoarna pe planseta de lucru.
In continuare se procedeaza asa: se rup bucati mici de aluat, din care se modeleaza cu degetele  inmuiate in ulei( pentru a nu se lipi) scovergile. Sub nicio forma sa nu se incerce intinderea aluatului cu sucitorul, fiindca se preseaza si aluatul da inapoi, nu mai este pufos! Structura acestui aluat, fara lapte, fara oua, este alta decat a celui de gogosi. Farmecul scovergilor sta si-n acele denivelari, asa cred eu! Dupa ce s-au modelat toate scovergile, se coc in tigaia cu mult ulei si se scot pe servetel absorbant.
Daca doriti sa umpleti cateva si cu branza, se procedeaza astfel: pe o jumatate din foaia de scovearga intinsa pe planseta, asezati branza, indoiti apoi  cealalta jumatate peste ea, suprapuneti cu grija si lipiti marginile prin apasare cu dintii unei furculite. Apoi se prajeste si aceasta, ca si cele simple. Rezultatul va fi uimitor, pofta buna!
Sursa

Ingrediente:

- 500 gr. faina+ 100 gr. pentru infainat planse
- o cana de apa calda (250 ml.) 
- un cub de 25 gr. drojdie proaspata 
- o lingurita de sare 
- o lingura rasa zahar 
- 3 linguri de ulei de masline                                                                                                      
In plus, aveti nevoie de 1/2 litru ulei pentru prajit scovergile.

Mod de preparare:

Intr-un castron incapator se pune faina cernuta, tinuta la cald anterior prepararii. In centrul fiinii se face o gropita. Drojdia se freaca cu zaharul intr-un castronel micut pana se va lichefia. Se toarna jumatate din cantitatea de apa calduta peste ea, se amesteca apoi si cu doua linguri de faina si aceasta compizitie obtinuta se toarna in gropita facuta in faina.

Se presara cu mana putina faina deasupra drojdiei si se acopera cu un prosop, lasandu-se la crescut, intr-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute. Se va observa ca aceasta maia va crapa si va face bolboci. Cand isi va dubla volumul se incepe framantatul cu o lingura de lemn, la inceput, apoi cu mana. 

Se toarna peste maia restul de apa, uleiul si sarea si se framanta pana se obtine un aluat molcut, care seamana foarte bine cu aluatul de paine! Se acopera cu un prosop moale si se lasa la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, pana se dubleaza volumul si aluatul este foarte pufos. Cand aluatul a crescut suficient, se rastoarna pe planseta de lucru.

In continuare se procedeaza asa: se rup bucati mici de aluat, din care se modeleaza cu degetele  inmuiate in ulei( pentru a nu se lipi) scovergile. Sub nicio forma sa nu se incerce intinderea aluatului cu sucitorul, fiindca se preseaza si aluatul da inapoi, nu mai este pufos! Structura acestui aluat, fara lapte, fara oua, este alta decat a celui de gogosi. Farmecul scovergilor sta si-n acele denivelari, asa cred eu! Dupa ce s-au modelat toate scovergile, se coc in tigaia cu mult ulei si se scot pe servetel absorbant.

Daca doriti sa umpleti cateva si cu branza, se procedeaza astfel: pe o jumatate din foaia de scovearga intinsa pe planseta, asezati branza, indoiti apoi  cealalta jumatate peste ea, suprapuneti cu grija si lipiti marginile prin apasare cu dintii unei furculite. Apoi se prajeste si aceasta, ca si cele simple. Rezultatul va fi uimitor, pofta buna!

Sursa

 


Abonează-te pe

Citește și:

COVID-19 Cehia: Carantină parțială de luni, 1 martie

Dezvăluiri ȘOCANTE despre Andreea Marin! Riscă să fie CONCEDIATĂ de TVR

Simona Hapciuc de la Survivor 2021 și fiul ei au probleme de sănătate: "Din păcate..."

Hilaria și Alec Baldwin au devenit din nou părinți!

Ioana Năstase a băgat actele de divorț! Ce spune fostul mare tenismen?

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Gal Gadot va deveni mămică pentru a treia oară!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri