Reteta de galuste cu prune a lui Adi Hadean! Iti ploua in gura!

Reteta de galuste cu prune a lui Adi Hadean! Iti ploua in gura!
Reteta de galuste cu prune a lui Adi Hadean! Iti ploua in gura!

In Ardeal le spunem “gomboti”. Vine din limba maghiara numele asta. Când vorbim cu oameni din restul tarii le spunem “galuste cu prune”, ca sa fim întelesi.

 

Cam 700 de grame de cartofi (4 cartofi, fierti în coaja, curatati si zdrobiti), o cana de faina alba, un ou, o piscatura de sare, doua linguri de ulei. Framântate bine.
Am obtinut un aluat dens, legat si destul de lipicios. Un truc pentru un supliment de aroma: puneti în aluat semintele dintr-un baton de vanilie, o lingurita de scortisoara sau coaja rasa a unei limete. S-ar putea sa va placa.
Am scos sâmburii din prune. Daca nu gaseam prune dulci, puneam doua-trei linguri de zahar peste ele si le lasam sa zaca un sfert de ceas.
Am facut discuri mici din aluat, le-am întins usor…
…am pus jumatati de pruna în centrul discurilor…
…am sigilat prunele în interiorul boturilor de aluat…
…si am modelat galustele astea vag sferice.
Le-am fiert în apa în care am pus doua linguri de zahar. Apa nu trebuie sa clocoteasca, galustele se pot distruge. Galustele sunt gata dupa 5-7 minute, dupa ce se ridica la suprafata.
Am pregatit pesmetul. Adica l-am amestecat cu zahar si scortisoara si l-am încalzit. Nu l-am prajit, doar l-am încalzit. E mai sanatos si în plus, nu vreau decât sa intensific aroma scortisoarei, nu are rost sa ard pesmetul pentru asta.
Am tavalit galustele prin pesmet. Gata.
Sursa: adihadean.ro

Cam 700 de grame de cartofi (4 cartofi, fierti în coaja, curatati si zdrobiti), o cana de faina alba, un ou, o piscatura de sare, doua linguri de ulei. Framântate bine.

Am obtinut un aluat dens, legat si destul de lipicios. Un truc pentru un supliment de aroma: puneti în aluat semintele dintr-un baton de vanilie, o lingurita de scortisoara sau coaja rasa a unei limete.

S-ar putea sa va placa.

Am scos sâmburii din prune. Daca nu gaseam prune dulci, puneam doua-trei linguri de zahar peste ele si le lasam sa zaca un sfert de ceas.

Am facut discuri mici din aluat, le-am întins usor…

…am pus jumatati de pruna în centrul discurilor…

…am sigilat prunele în interiorul boturilor de aluat…

…si am modelat galustele astea vag sferice.
Le-am fiert în apa în care am pus doua linguri de zahar. Apa nu trebuie sa clocoteasca, galustele se pot distruge. Galustele sunt gata dupa 5-7 minute, dupa ce se ridica la suprafata.

Am pregatit pesmetul. Adica l-am amestecat cu zahar si scortisoara si l-am încalzit. Nu l-am prajit, doar l-am încalzit. E mai sanatos si în plus, nu vreau decât sa intensific aroma scortisoarei, nu are rost sa ard pesmetul pentru asta.


Am tavalit galustele prin pesmet. Gata.

Sursa: adihadean.ro

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Moarte cruntă pentru o mamă de 29 de ani. A sfârșit într-un canal în loc să ajungă să-și ia copiii

Faci sport și nu slăbești? Iată ce se întâmplă!

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Legatura dintre Alexandra Cuhuteac și Anișoara Dabija: "Nu am cuvinte. Să zică dușmanii ce or vrea, ai întrecut cele mai...". Toți cei care au văzut sunt pur și simplu uimiți 

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Andreea Mantea, anunț surprinzător în legătură cu Marea Finală. Ce se întâmplă cu premiul: ,,Pentru prima dată în istoria “Casa iubirii”

Un microbuz cu români, implicat într-un accident mortal pe autostrada A4 din Germania


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies