Cred că absolut toate am copilărit cu ciocolata de casă, făcută cu lapte praf. Eu una am iubit atât de mult acest desert încât și azi dacă am de ales dintre o ciocolată belgiană scumpă și calitativă, și o tavă de „baton” făcut de bunica, aleg fără doar și poate cea de-a doua variantă.
Nu înțeleg de ce m-am ferit până acum să fac acest desert. Rețeta este foarte simplă, timpul de preparare scurt, iar rezultatul este o ciocolată super gustoasă. Secretul acestei ciocolate cu lapte praf constă în textura siropului pentru că acesta dă consistența desertului, iar mie îmi place mai mult moale și cemoasă decât sfărâmicioasă și uscată (asemănătoare celei din comerț). Dacă siropul este gros, ciocolata de casă va mi mai uscată, iar cu cât este mai subțire, cu atât aceasta va fi mai lipicoasă, densă și afânată.
Citeste si: Lava Cake, desertul simplu, demn de stele Michelin!
Ingredientele care stau la baza desertului ciocolată de casă cu lapte praf
Ingredientele de care avem nevoie pentru a realiza această ciocolată de casă cu lapte praf sunt: 200g zahăr (neapărat tos), 1 zahăr vanilat (atenție, NU vanilinat), 80 ml apă, 80g unt (cu cât mai gras, cu atât mai bine), 250 g lapte praf, 50 g cacao, iar eu pun și nuci/alune de pădure/migdale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cât de ușor e, de fapt, să preparăm ciocolata de casă?
Citeste si: Salam de biscuiti- reteta rapida si usoara
În primul rând, vom pune la fiert apa, zahărul tos și pe cel vanilinat până când va avea textură de sirop. Apoi, luăm vasul de pe foc și adăugăm untul, iar cât așteptăm să se topească, amestecăm pentru a omogeniza compoziția. După ce am amestecat laptele praf cu cacaoa (acest pas te ajută să eviți formarea cocoloașelor și, implicit, combinarea gusturilor celor două componente), incorporăm treptat cu siropul, cât încă este călduț.
Eu am amestecat toată compoziția 4-5 minute la robotul de bucătărie, dar dacă nu aveți și sunteți nevoite să frământați manual, amestecați întâi cu un tel de metal, iar după ce compoziția se răcește și devine cleioasă, lipicioasă, frământați cu mâna, ca la cozonac. E foarte important să vă mișcați repede pentru că ciocolata de casă cu lapte praf se solidifică pe măsură ce se răcește.
Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro
Citeste si: Cum se fac clătitele japoneze? Ingredientul secret de care ai nevoie se află în orice cămară!
După ce amestec, eu pregătesc alunele de pădure și migdalele (adică le prăjesc, pentru că le cumpăr crude, mereu) și ușor ușor le amestec în compoziția ciocolatei. De asemenea, puteți pune în ciocolata voastră și fructe uscate sau confiate pentru că vor asigura o aromă mult mai intensă.
Ultimul pas este să lăsăm ciocolata la răcit, să o servim gândindu-ne la gusturile copilăriei și apoi să o ascundem de pofticioșii familiei!