Mâncarea de bame este preferată de români pentru că reprezintă o garnitură gustoasă și ușor de făcut.
In articol:
Bamele sunt gustoase, dar într-un mod greu de descris. Nu au neapărat un gust pregnant sau o aromă deosebită. Savoarea lor se regăsește mai degrabă în formă şi în textură, decât în gust.
De aceea, se recomandă să adaugați multă ceapă atunci când gătiți bame, usturoi şi diverse condimente pentru a le da un gust cât mai bun.
Citeste si: Rețeta pentru Granola! Este cel mai sănătos mic dejun!
Ingrediente
- 400 g bame proaspete sau congelate
- 3 linguri de oţet de 9 grade
- 2 cepe medii
- 1 ardei gras
- 4 căţei de usturoi
- 150 g morcov baby sau 2 morcovi mari
- 120 ml de suc de roşii sau roşii pasate( puteți folosi bulion de roşii cu ardei kapia)
- 50 ml de ulei
- 1 frunza de dafin
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- 1/2 linguriţă de boia de ardei dulce sau iute
- sare şi piper după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Citeste si: Cea mai simplă rețetă de mămăligă moale! Iată cum se prepară alimentul preferat al românilor!
Instrucțiuni de preparare
Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi codiţele lemnoase!
- Opăriţi bamele timp de 5 minute într-un litru de apă și adăugați aproximativ 3 linguri de oţet şi un vârf de sare.
- Scurgeți apoi bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel culoarea naturală a acestora va fi păstrată.
- Într-o tigaie sau cratiță, puneți ceapa la călit şi ardeiul gras tăiat cubuleţe, alături de usturoiul trecut prin presă.
- Adăugaţi condimentele, morcovul şi o ceşcuţă de apă. Lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic aproximativ 10-15 minute.
- Adăugaţi apoi sucul de roşii şi lăsaţi la fiert amestecul timp de 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie.
- Lăsaţi bamele să fiarbă la foc mic în jur de 15 minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească de tigaie.
- Mâncarea de bame poate fi servită caldă sau rece și puteți presăra deasupra pătrunjel proaspăt tocat.
- Poate fi şi o garnitură excelentă alături de o porţie de cartofi la cuptor sau de o o friptură la grătar.