Inca din antichitate, otetul a fost folosit ca un dezinfectant puternic, ca un tonic pentru piele si par, ca deodorant sic a apa de gura.
Datorita efectului conservant, otetul de mere este baza ideala pentru extragerea substantelor vindecatoare din plante.
Reteta otet medicinal din plante
Inmuierea plantelor medicinale in otet este o practica ce dateaza inca din Evul Mediu. Scopul este obtinerea unui lichid cu proprietati antiseptic naturale puternice, capabil sa ne protejeze de tot felul de infectii.
Ingrediente
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
1/2
8 catei de usturoi zdrobiti
470 ml de otet de mere
Preparare
Se amesteca toate plantele sau doar cateva din cele enumerate (uscate sau verzi) si se pun intr-un borcan de sticla. Se toarna otetul, se inchide ermetic si se lasa la macerat 1-2 saptamani. Dupa aceasta perioada, lichidul se strecoara si se foloseste conform indicatiilor de mai jos.
In borcanul cu plante se pot adauga si unele condiment care s-au dovedit eficiente in combaterea infectiilor: cuisoare, scortisoara, nucsoara, cayenne sau piper rosu, hrean ras sau chimen, in functie de gust.
Utilizari culinare si medicinale
Acest otet vindicator si aromat poate fi utilizat in primul rand ca orice otet, la mancaruri (salate, mainate, sosuri, supe, etc), pentru a extrage beneficiile plantelor intr-un mod extreme de placut.
Utilizarile acestui remediu sunt insa mult mai diverse:- Curatarea suprafetelor din casa
- Dezinfectarea mainilor
- Bai de picioare (pentru combaterea mirosului si infectiilor unghiilor)
- Gargara pentru raceli (se amesteca 1 lingurita de otet cu 1 cana cu apa)
- Adaugat in apa de baie (pentru dureri, raceala, infectii)
- Adaugat in masina de spalat (se adauga o ceasca de otet la o masina de rufe)
- Folosit la clatirea parului (pentru intarirea firului de par si matreata)
- Pentru protejarea cailor respiratorii atunci cand avem in casa sau vizitam o persoana care sufera de o
Daca folositi otetul la gatit, selectati doar plantele aromate, in functie de gust (rozmarin, salvie, busuioc, cimbru, oregano etc.)
Sursa: www.lataifas.ro