Paine de casa cu seminte - Reteta de pe vremea bunicii!

Paine de casa cu seminte - Reteta de pe vremea bunicii!

Aceasta reteta de paine de casa este delicioasa. Nu vei mai cumpara niciodata paine din comert.

 

Ingrediente:
400-450g faina integrala cu seminte de susan si floarea soarelui (cumparata asa de la magazin)
3-4 linguri faina alba (pentru a presara pe blatul de lucru)
20g drojdie proaspata
1 lingurita sare de mare
2 ½ ulei de masline
300ml apa calduta (cat sa poti tine degetul in ea)
Dizolva drojdia intr-un bol cu apa calda. Adauga 2 linguri ulei de masline si 3-4 linguri de faina. Amesteca bine cu un tel si lasa asa 2-3 minute.
Pune restul de faina cu cereale intr-un bol larg si formeaza in mijlocul ei o gaura. Acolo vei turna amestecul cu drojdie.
Amesteca incet cu o lingura pana cand se incorporeaza toata faina si lasa aluatul sa stea asa timp de 5 minute pentru ca faina sa absorba toata apa (sa se hidrateze).
Framanta incet cu mainile in castron si, cand incepe sa se inchege, muta aluatul pe baltul de lucru tapetat cu putina faina alba. Aici incepe etapa framantatului propriu-zis, cu rabdare, cel putin 10 minute, pana cand e neted si elastic. Daca este inca usor lipicios, mai adauga faina.
Formeaza o minge din el, pune-l inapoi in bolul tapetat cu faina, acopera-l cu un prosop sau cu folie alimentara si lasa-l la dospit timp de 45-50 de minute, la cald. (eu am folosit cu incredere caloriferul) In acest timp aluatul ar trebui sa isi dubleze volumul.
Scoate-l din nou pe blatul de lucru si loveste-l sau framanta-l usor pentru a scoate aerul din el.
Modeleaza-l in forma pe care ti-o doresti (poti folosi orice tava – rotunda, de cozonac) si pune-l intr-o tava unsa cu o jumatate de lingura de ulei. Acopera din nou si mai lasa-l la dospit inca 30 de minute.
Intre timp incinge cuptorul la 200C si pune aluatul al copt. Dupa 15 minute scade temperatura la 170C si mai lasa aluatul inca 30 de minute. Vei stii ca e gata daca atunci cand lovesti coaja de paine va suna a gol.
Scoate painea si lasa-o sa se raceasca pe un prosop. Daca nu vrei o coaja prea tare o poti inveli cu totul in prosopul de bucatarie.Ar trebui sa ai rabdare cateva ore sa o lasi sa se odihneasca.
Sursa

Ingrediente:

400-450g faina integrala cu seminte de susan si floarea soarelui (cumparata asa de la magazin)
3-4 linguri faina alba (pentru a presara pe blatul de lucru)
20g drojdie proaspata
1 lingurita sare de mare
2 ½ ulei de masline
300ml apa calduta (cat sa poti tine degetul in ea)

Dizolva drojdia intr-un bol cu apa calda. Adauga 2 linguri ulei de masline si 3-4 linguri de faina. Amesteca bine cu un tel si lasa asa 2-3 minute.

Pune restul de faina cu cereale intr-un bol larg si formeaza in mijlocul ei o gaura. Acolo vei turna amestecul cu drojdie. Amesteca incet cu o lingura pana cand se incorporeaza toata faina si lasa aluatul sa stea asa timp de 5 minute pentru ca faina sa absorba toata apa (sa se hidrateze).

Framanta incet cu mainile in castron si, cand incepe sa se inchege, muta aluatul pe baltul de lucru tapetat cu putina faina alba. Aici incepe etapa framantatului propriu-zis, cu rabdare, cel putin 10 minute, pana cand e neted si elastic. Daca este inca usor lipicios, mai adauga faina.

Formeaza o minge din el, pune-l inapoi in bolul tapetat cu faina, acopera-l cu un prosop sau cu folie alimentara si lasa-l la dospit timp de 45-50 de minute, la cald. (eu am folosit cu incredere caloriferul) In acest timp aluatul ar trebui sa isi dubleze volumul.

Scoate-l din nou pe blatul de lucru si loveste-l sau framanta-l usor pentru a scoate aerul din el. Modeleaza-l in forma pe care ti-o doresti (poti folosi orice tava – rotunda, de cozonac) si pune-l intr-o tava unsa cu o jumatate de lingura de ulei. Acopera din nou si mai lasa-l la dospit inca 30 de minute.

Intre timp incinge cuptorul la 200C si pune aluatul al copt. Dupa 15 minute scade temperatura la 170C si mai lasa aluatul inca 30 de minute. Vei stii ca e gata daca atunci cand lovesti coaja de paine va suna a gol.Scoate painea si lasa-o sa se raceasca pe un prosop. Daca nu vrei o coaja prea tare o poti inveli cu totul in prosopul de bucatarie.Ar trebui sa ai rabdare cateva ore sa o lasi sa se odihneasca.

Sursa

 

Citește și: Este cod roșu de viscol! Rafale de peste 120 km/h și vizibilitate zero în zonele montane- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Mesajul postat de Oana Lis la aflarea veștii că actrița Brigitte Bardot s-a stins din viață. Ce a făcut Viorel Lis când s-a întâlnit cu ea: „N-a rezistat la așa legendă de femeie.”

TEST: Cât de darnic ești? Răspunde doar la aceste întrebări!

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

CINE ESTE PERSOANA care face dezvăluiri sfâșietoare despre Ion Drăgan? Au vorbit cu puțin timp înainte ca artistul să moară... iar acum rupe tăcerea: "Mi-a mărturisit că...". Ca să nu existe loc de interpretări, momentul CONVERSAȚIEI a fost făcut public

Chef Orlando Zaharia, fotografie prețioasă din locul special sufletului său. Unde a ajuns și ce amintiri i-au venit în minte: "Locul cel mai frumos de pe Pământ."

Andreea Mantea anunță numele primului finalist din „Casa iubirii”! Aflați cine va intra în marea finală în ediția de duminică, 28 decembrie, difuzată de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate