Printre rețetele pregătite, Maica Ecaterina a decis că este timpul perfect, mai ales că se apropie data de 9 martie, să pregătească mucenici moldovenești.
De această dată, Maica Ecaterina este cea care a pregătit o nouă rețetă, a unui desert specific zilei de 9 martie, de mucenici moldovenești. O adevărată delicatesă tradițională, pregătită cu doar câteva ingrediente regăsite deseori în gospodăria noastră, dar și pași explicați amănunțit, iar ulterior împărtășită publicului larg pe canalul de YouTube TrinitasTV.
Mucenici moldovenești, pregătiți de Maica Ecaterina
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingrediente
- 1 kg făină de grâu
- 4 gălbenușuri
- 1 linguriță sare
- 125 g zahăr
- 150 g unt
- 100 ml ulei
- esență de rom
- esență de vanilie
- coaja de la o portocală
- coaja de la o lămâie
- 200 g stafide
- 30 g drojdie uscată
- 450 ml iaurt
- Pentru ornat: miere și nucă măcinată
Mod de preparare
- “Pregătim mucenici moldovenești. (…)
- Deocamdată facem plămada, adică înmuiem drojdia cu puțin iaurt. (…) După ce omogenizăm foarte bine drojdia cu făină și cu iaurt, lăsăm plămada să crească. O s-o acoperim cu un prosopel și ne ocupăm de gălbenușurile de ou, le vom bate cu puțină sare, zahăr. (…) Aluatul acesta e un aluat de cozonac din care putem face colaci, cornuri, plăcinte și alte deserturi.
- Mai adăugăm în ploaie zahăr, până îl încorporăm pe tot. Rând pe rând adăugăm și aromele, punem un pic de esență de rom (…), am adăugat și esența de vanilie, restul de zahăr. (…) O să adăugăm și coaja de portocală și coaja de lămâie. (…)
- Între timp, plămada noastră a crescut și o să începem să frământăm aluatul. Adăugăm oul bătut peste plămadă.
- Aluatul nostru este gata și îl voi lăsa să crească, îl acoperim bine, să se dubleze că și cantitate. Aluatul a crescut, o să ne apucăm să modelăm mucenicii. Înmuiem puțin mâna în ulei, să nu se lipească aluatul de mână și vom face mici biluțe. Nu avem o dimensiune anume, facem așa din ochi. Punem puțină făină la modelat.
- Am pus puțin ulei peste foaia de copt. (…) Îi vom lăsa la crescut în tavă pentru 15-20 de minute, după care o să-i ungem cu puțin ou bătut cu lapte și o să-i punem la cuptor. (…) După ce au dospit colăceii, îi vom pune la cuptor pentru 35-40 de minute la 160-170°C.
- Mucenicii sunt gata, îi vom scoate din cuptor și acum îi ungem cu miere de albine și presărăm cu nucă.” , a explicat Maica Ecaterina, în filmulețul postat pe canalul de Youtube menționat anterior.