În moarte clinică, înapoi din viaţa de apoi. 154 de pacienţi spun ce au văzut

În moarte clinică, înapoi din viaţa de apoi. 154 de pacienţi spun ce au văzut
În moarte clinică, înapoi din viaţa de apoi. 154 de pacienţi spun ce au văzut

Chiar dacă nimeni nu ştie cu adevărat ce se întâmplă când murim, mulţi oameni povestesc lucruri incredibile despre ceea ce au experimentat aflându-se în moarte clinică sau „revenind” din viaţa de apoi.

 

Astfel de experienţe îmbracă multe forme, dar cele mai multe au nişte elemente comune: perceperea unei lumini puternice, o senzaţie de calm şi linişte absolută şi parcurgerea unui tunel.

 

Un studiu din 2017 a analizat cât de frecvent şi în ce ordine au fost percepute aceste elemente de către oamenii care au experimentat moartea clinică sau „călătoria” în viaţa de apoi.

 

Rezultatele, care sunt o sondare a vieţii de apoi, sugerează că toate experienţele din preajma morţii sunt unice (croite pe profilul individului), dar au elemente comune.

 

Cercetătorii de la Universitatea din Liege, Belgia, au analizat aceste elemente comune ale cazurilor de moarte clinică.

 

„Din câte ştim, până acum nu s-a făcut nici un studiu riguros pentru a afla dacă experienţele de moarte clinică urmează un tipar clar. Scopul studiului nostru a fost să stabilească următoarele:

 

1.

frecvenţa cu care aceste elemente sunt observate la nivel global (în toate cazurile analizate) şi 2. poziţia cronologică pe care fiecare element o ocupă în relatările pacienţilor” – Charlotte Martial, conducătoarea studiului.

 

Cele mai frecvente experienţe de moarte clinică

Cercetătorii au colectat şi analizat 154 de relatări ale unor persoane care au experimentat fenomenul de moarte clinică. Studiul a relevat că, în drumul spre viaţa de apoi, fiecare om trece prin patru fenomene.

 

Fenomenul constatat cel mai frecvent a fost senzaţia de pace (80% dintre participanţi), percepţia unei lumini puternice (69%) şi întâlniri cu spirite sau oameni (64%).

 

Pe de altă parte, fenomenele cele mai rar întâlnite au fost gândurile accelerate (la doar 5% dintre participanţii la studiu) şi clarviziuni (4%).

 

În ceea ce priveşte succesiunea evenimentelor (ordinea cronologică în care persoanele au perceput aceste fenomene), cele mai multe „călătorii” spre viaţa de apoi au început cu experienţa extracorporală (părăsirea corpului fizic) şi

s-au sfârşit cu revenirea spiritului/sufletului în trup (36%).

 

Potrivit conducătoarei studiului, acest fapt sugerează că experienţele de moarte clinică par a fi declanşate de un sentiment de detaşare de corpul fizic şi se încheie cu revenirea sufletului în corp.

 

Per total, cea mai frecventă ordine de desfăşurare a evenimentelor, raportată de 22% dintre participanţi, a fost următoarea:

 

 

 

experienţă extracorporală (părăsirea trupului fizic);

călătorie printr-un tunel;

perceperea unei lumini puternice;

instalarea unei senzaţii de pace.

 

Chiar dacă toţi participanţii la studiu au raportat elemente comune, cercetătorii sunt convinşi că fiecare „revenire” din viaţa de apoi se desfăşoară după un tipar unic.

 

„Rezultatele studiului nostru arată că experienţele de moarte clinică au un caracter universal, adică pot avea elemente comune dintr-un anumit fenomen. Dar, în acelaşi timp, am observat că ordinea în care pacienţii au relatat că au experimentat anumite fenomene a variat”, a afirmat Charlotte Martial.

 

Potrivit acesteia, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a investiga în ce măsură concepţiile de viaţă şi cultura pacienţilor, alături de mecanismele neurofiziologice ale fiecăruia determină modul de desfăşurare a experienţelor din preajma morţii.

 

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mori?

 

 

În primul rând, inima se opreşte, astfel că sângele nu mai circulă prin corp. Din acest motiv, sângele începe să se coaguleze, devine mai vâscos şi formează cheaguri. Apoi, muşchii înţepenesc, într-un proces numit rigor mortis (care înseamnă, de fapt, rigiditate cadaverică).

 

Nu mai respiri, ceea ce înseamnă că oxigenul nu mai ajunge în celule. De aceea, celulele încep să moară, eliberând în acest proces enzime cu care se hrănesc microorganismele.

 

Acestea descompun corpul şi accelerează procesul de putrefacţie, astfel că, în decurs de aproximativ un an, cea mai mare parte a ţesuturilor moi dispar şi mai rămân doar oasele.

 

Totuşi, unele cercetări recente demonstrează că există viaţă după moarte: mii de gene din corp funcţionează chiar şi la patru zile după deces.

 

Sursa: incredibilia



Citește și:

Codițele împletite, de la tradiție la trend

Horoscop Urania 28 iulie - 3 august: Uranus va face o cuadratura cu Marte, context astral care contine o doza speciala de risc

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies