Ce trebuie să știi înainte de a pune varza la murat.
Varza murată este nelipsită din orice gospodărie, iar acum este cel mai bun moment pentru a o pune la murat.
Folosită pentru gătirea sarmalelor, varza a la Cluj ori pentru a pregăti salată, varza murată se poate pregăti cu uşurinţă, ţinând cont de câteva sfaturi simple. Pentru a nu se înmuia și pentru a nu se strica, trebuie să ții cont de niște reguli extrem de simple, iar varza ta va ține până la vară.
Ingrediente:
20-25 verze potrivite
1 lingură sare la 1 l apă
câteva boabe de porumb
1 gutuie
floare de mărar uscată
1 legătură hrean
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Mod de preparare:
Varza se scobeşte şi se umple cu sare, după care se aşază în butoi.
Boabele de porumb și gutuia vor ajuta varza să capete o culoare frumoasă peste iarnă. După ce taie ingredientele sunt puse în butoi, se pregătește saramura din apă rece și sare.
Pentru fiecare litru de apă se pune o lingură de sare.
Este extrem de important să nu se depășească această cantitate de sare, pentru că va ieși o varză extrem de sărată. În plus, pentru ca varza să nu se înmoaie peste iarnă, se recomandă folosirea sării grunjoase neiodate. Nu se folosește sare fină.Timp de trei-patru zile, trebuie să se vânture periodic varza. În alte zone ale țării, se adaugă și o greutate în butoi, peste varză, ca să nu iasă la suprafață.