CITEȘTE: Când se vântură murăturile


Vezi mai jos care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi când pui murături. Când se vântură murăturile și care este secretul murăturilor în saramură.


In articol:

Orice persoană care a pregătit măcar o data murături știe cât de importantă este vânturarea. De acest process depinde reușita unor murături gustoase.

 

Chiar și cele mai experimentate gospodine au trecut, măcar o data, prin chinul de a se trezi că s-au stricat murăturile sau zeama s-a tulburat.

Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze, așa că trebuie să ții cont de toate.

 

Atunci când vine vorba despre murături la saramură, o tulburare ușoară este firească. Însă, dacă se observă o tulburare intensă, atunci poate fi  despre acidul lactic care apare în urma fermentației.

 

 În cazul în care nu s-au înmuiat murăturile și doar se observă o tulburare, murăturile pot fi consumate fără probleme.

Asigură-te că le speli bine înainte de a le mânca.

vanturarea muraturilor

vanturarea muraturilor, pas cu pas

[Sursa foto: PixaBay]

Apa dură de la robinet este, de cele mai multe ori, responsabilă de tulburarea murăturilor și chiar de stricarea lor. În cazul în care știi că locuiești într-o zonă în care apa este dură, cel mai bine ar fi să o fierbi înainte de a o folosi.

De asemenea, poți folosi și apă plată pentru murături.

De ce fac murăturile floare

Sarea de masă la murături este una dintre cele mai mari greșeli, care pot duce la tulburarea murăturilor ori la floarea care poate apărea pe deasupra. Sarea este extrem de importantă, fie că este vorba despre murături la oțet sau murături care sunt lăsate la fermentat doar cu apă. Așadar, cea mai bună sare pentru murături este sarea specială pentru murături, nu sarea de masă.

Pentru că sarea de masă conține un aditiv pentru a preveni formarea bulgărilor, acel aditiv poate strica murăturile.

Cand se vantura muraturile

Cand se vantura muraturile, de fapt

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum se fac gogonelele în oțet, rapid și ușor

O altă cauză a murăturilor tulburi este stricarea lor. Fie borcanele nu au fost bine închise, fie nu au fost folosite ingredientele necesare pentru a preveni stricarea lor sau nu au fost vânturare la timp, murăturile se pot strica. Așadar, este extrem de importantă sterilizarea borcanului înainte de a pune murăturile.

Citeste si: NOTEAZĂ: Cum se pun murăturile la borcan. Cele mai bune murături ca la bunica acasă

În cazul în care observi la timp că borcanul nu este închis etanș, poți relua procesul și poți muta murăturile în alt borcan curat și sterilizat.

Când se vântură murăturile

La câteva zile după ce sunt puse murăturile în borcan, zeama acestora începe să se tulbure, semn că începe fermentația. În cazul în care este cald în casă ori în cămară, borcanele pot începe să elimine gazele. Specialiștii recomandă deschiderea lor și închiderea. În cazul în care se observă că fac floare sau mucegai, murăturile au nevoie de o altă saramură care trebuie să o înlocuiasă pe cea veche. Murăturile se scot, se spală foarte bine cu apă rece pentru a elimina floarea și se pun înapoi în borcan, apoi se acoperă cu o saramură nouă.

oprirea fermentatiei la muraturi

Cum se fermenteaza muraturile

[Sursa foto: PixaBay]

Dacă saramura începe să pară vâscoasă, atunci trebuie să deschizi borcanul, să scurgi zeama într-un castron și să o torni la loc. În acest mod, se oxigenează saramura. Pentru murăturile la butoi se poate folosi un furtun pe care trebuie să îl introduci în butoi și cu care trebuie să sufli.

Vânturarea de face în primele șapte zile după ce varza sau murăturile au fost așezate la butoi. După fiecare vânturare, se înfiletează din nou capacul și când trec cele 7 zile, se scoate furtunul, apoi nu se mai umblă la varză timp de câteva săptămâni (6-7).


Abonează-te pe

Citește și:

Cum faci cei mai buni gogoșari în oțet pentru iarnă

Ți se rupe sufletul! Ce a pățit soția lui Benone Sinulescu după moartea artistului

Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi?

Murături de toamnă: Castraveţi bulgăreşti

Sorin Cîmpeanu, nou anunț despre închiderea școlilor din cauza costurilor foarte mari ale utilităţilor! Care este soluția ministrului

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine

Transportul către superbul Istanbul, mai accesibil şi confortabil ca oricând. Cât costă biletul unei curse din Bucureşti

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri