Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi?

Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi?
Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi?

Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi și câteva rețete, din mai multe zone ale țării.

Murăturile sunt nelipsite din cămara fiecărei gospodine care se respectă și își dorește ca proviziile pentru iarnă să conțină și aceste preparate delicioase care sunt vedeta meselor în sezonul rece și nu numai.

Fie că este vorba despre gogoșari, gogonele, castraveți, varză ori conopidă, multe gospodine au rețetele proprii, care se moștenesc în familie, din generație în generație.

Din fericire, accesul la internet este nelimitat, așa că și persoanele care nu au mai pus până acum murături pot încerca acest lucru, iar rezultatul să fie unul care să mulțumească pe toată lumea.

Cum se pun murăturile toamna. Ingredientul secret care face diferența

Cea mai simplă rețetă de murături, pregătită de gospodinele din sudul României cuprinde câteva ingrediente simple. Gogonele verzi, castraveți, ardei kapia roșu, ardei iute, conopidă, țelină cu rădăcină și frunze, morcovi, sfeclă roșie, sare grunjoasă, un buchețet de cimbru, bețe de mărar, frunze de vișin, boabe de muștar, boabe de piper, bețe de hrean, câteva frunze de

dafin, mere, pere, gutui și pepeni mici verzi, în cantitățile dorite.

Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi?
Cum se pun murăturile toamna. Ce trebuie să conțină, de fapt, zeama în care le bagi?[Sursa foto: PixaBay]

Iată cum se prepată această rețetă:

Se spală bine și se curăță toate legumele care urmează să fie puse în borcan la murat. Gogonelele se lasă întregi, pentru a nu se înmuia. În schimb, morcovii, rădăcina de țelină și sfecla se curăță. Merele se taie în jumătăți, iar conopoda se desface în buchețele, pentru a încăpea cât mai multă.

Cățeii de usturoi se pun întregi.

Citeste si: Murături. Ingredientul secret care le menține tari și crocante. Nu se vor mai înmuia niciodată!

După ce se așază legumele dorite în borcan sau în bidon, se pregătește o saramură din: la fiecare litru de lichid de dizolvă o lingură cu vârf de sare grunjoasă neiodată. Este foate important ca sarea să nu conțină iod.

După ce se fierbe apa, se ia de pe foc, de adaugă sarea la dizolvat, precum și cimbrul. Se lasă timp de 10 minute, apoi se toarnă în recipientul în care au fost puse legumele, până când sunt acoperite de zeamă. Deasupra, se pot adăuga frunzele de vișin și cele de mărar uscat, pentru ca legumele să nu se ridice.

Citește și: Patrick și Bianca Giurcă, prinși în spatele cisternei de pe Valea Oltului. Pericol de deflagrație! Ce au pățit foștii concurenți „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Anunțul momentului pentru români!- stirilekanald.ro

Cum se așază murăturile la păstrare

Pentru ca borcanul să nu se spargă, se recomandă ca să fie așezat pe un suport de metal, sau, așa cum făceau bunicii și părinții, să se adauge sub borcan tacâmuri din inox. După ce se leagă recipientele cu un celofan, se pune capacul pentru 24 de ore. A doua zi, după ce legumele s-au înmuiat puțin, se poate completa cu saramură, apoi se sigilează și se așază în cămară.

Citeste si: Salată de gogonele cu muștar, pentru iarnă! Cea mai simplă rețetă

Pentru ca murăturile să nu facă floare, nu se vânturează niciodată. În timpul primei săptămâni, butoiul sau borcanele se agită zilnic, sau măcar la două zile. Abia după o lună pot fi desfăcute borcanele. Se recomandă să fie păstrate într-un loc cât mai răcoros.

Se pot pune separat și castraveți la murat, precum și gogoșari ori alte legume, după bunul plac.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Salată de gogonele cu muștar, pentru iarnă! Cea mai simplă rețetă

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Vești de ultimă oră despre starea lui Dan Petrescu. Fiicele lui au venit de urgență în țară: „A slăbit 30 de kilograme”

Fanii emisiunii Casa Iubirii sunt în șoc după aceste declarații INCENDIARE: "Vreau să înțelegeți că...". Ce a putut să spună Roberta despre participarea ei, dar și despre două dintre concurentele din acest sezon: "Puteam să ies câștigătoare"

Salată de murături asortate. Nu necesită sterilizare și se pregătește rapid

Robert, bulversat de reacțiile Biancăi: „Ori m-ai mințit ieri, ori alaltăieri!” Iată ce se întâmplă, de fapt, între cei doi concurenți de la Casa iubirii

Zece studenți arși de vii într-un incendiu devastator într-un restaurant! Tragedie de nedescris în Peru


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies