Află din rândurile de mai jos ce alimente delicioase poți pune anul acesta pe grătar de 1 Mai!
În țara noastră, Ziua Muncii a fost marcată pentru prima dată în anul 1890, în timpul regelui Carol I. Mai apoi, în perioada comunistă, autoritățile organizau manifestații ample pe bulevardele orașelor și pe stadioane, cu defilări, pancarte cu mesaje politice și demonstrații care aveau mai degrabă rol propagandistic decât sărbătoresc. În zilele noastre, 1 Mai nu e doar Ziua Muncii, ci și un motiv de a ieși în natură cu familia, de a socializa și, mai ales, de a porni grătarul.
Ce se pune pe grătar de 1 Mai
Mici
Indiferent că vorbim despre grătare pe marginea pădurii, în curtea casei sau pe un balcon improvizat, micii sunt nelipsiți. Sunt simpli, gustoși, ușor de preparat și, poate cel mai important, au acel gust familiar de care fiecare român își aduce aminte cu drag. Rețeta clasică implică un amestec de carne de vită, porc și oaie, cu condimente bine alese și cu textură suculentă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ceafa de porc
Ceafa rămâne una dintre cele mai populare alegeri pentru grătar, pentru că nu se usucă repede și capătă o crustă delicioasă dacă e gătită la foc potrivit. Însă, marinada e cheia unui grătar delicios de 1 Mai, fiind vorba de un amestec de ulei, usturoi, boia afumată, sare, piper și ierburi aromatice lăsată peste noapte.
Cârnați de casă
Cârnații, mai ales cei afumați sau de pleșcoi, completează perfect paleta de gusturi a unui grătar reușit cu familia sau cu prietenii. Crusta ușor rumenită a cârnaților, zeama care sfârâie pe grătar și aroma inconfundabilă va fi pe placul tuturor. Aceștia se pot combina cu muștar clasic, murături sau pâine coaptă pe grătar.
Carne de pui
Nu multe persoane sunt fani carne roșie, așa că o variantă de pui la grătar nu trebuie ignorată.
Legume
Citește și: Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat- stirilekanald.ro
Dacă vrei echilibru și un plus de culoare în farfurie, pune pe grătar vinete, dovlecei, ardei, ciuperci sau porumb. Cu puțin ulei de măsline și condimente, devin o garnitură delicioasă sau chiar un fel principal pentru gospodinele care preferă opțiuni vegetariene.
Rețeta micilor perfecți de 1 Mai
Ingrediente
- 500 g carne tocată de vită
- 300 g carne tocată de porc
- 200 g carne de oaie
- 150-200 ml apa foarte rece
- 6-8 g bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper negru
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță cimbru uscat
- 5 căței de usturoi pisați
Mod de preparare
- Trece amestecul de carne de două-trei ori prin mașina de tocat, împreună cu usturoiul, pentru o textură cât mai fină și uniformă.
- Ulterior, pune peste carne toate celelalte ingrediente, mai puțin apa rece.
- Amestecă bine, timp de aproximativ cinci minute, turnând treptat apa rece. Mai apoi, continuă de amestecat până obții o pastă ușor lipicioasă și elastică.
- Cu mâinile umezite, formează micii și așază-i pe o tavă, iar apoi pune-o la frigider și lasă micii la odihnit cel puțin două-trei ore. În acest fel, aromele se întrepătrund, iar compoziția capătă consistență.
- Încinge bine grătarul și gătește micii, întorcându-i de mai multe ori, până prind o crustă frumoasă și sunt bine pătrunși. Poftă bună!