Află în articolul de mai jos care sunt ingredientele care fac ca zacusca să aibă un gust special, ca în copilărie.
Zacusca este unul dintre cele mai îndrăgite alimente care se pregătesc toamna. Când toate grădinile sunt pline de legume proaspete și pline de vitamine, multe gospodine preferă să le conserve și pentru iarnă, iar zacusca este un aliment care se consumă cu mare plăcere atât în zile de post, cât și în zile de sărbătoare.
Fiecare gospodină are rețeta sa proprie de zacuscă învățată de la mame sau de la bunici, însă sunt și persoane care aleg și gusturi și rețete noi. Micile secrete păstrate din generație în generație oferă acestui preparat un gust inconfundabil.
De obicei, zacusca este preparată din vinete coapte, ardei kapia ori gogoșari, ceapă și bulion de roșii. În unele zone ale țării, se prepară și zacuscă cu ghebe ori ciuperci, în timp ce în alte zone se pregătește zacuscă de pește.
Dacă am aflat, însă, care sunt ingredientele principale, trebuie să știi și că sunt câteva condimente care fac diferența și pe care nu trebuie să le omiți atunci când faci zacuscă. Acestea sunt foi de dafin și boabe de piper negru. Foile de dafin reușesc să echilibreze dulceața ardeilor datorită gustului lor amărui, în timp ce boabele de piper negru scot la iveală aromele tuturor legumelor folosite.
Pentru a obține cea mai bună zacuscă, ai nevoie de câteva ore bune la dispoziție pentru a o prepara.
O rețetă veche de mai bine de 100 de ani dezvăluie care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cel mai iubit preparat al toamnei:
Citește și: A fost prins în Marea Britanie, prin Interpol! Criminalul a ieșit din ascunzătoare- stirilekanald.ro
De ce ingrediente ai nevoie pentru a obține cea mai bună zacuscă
Pentru a prepara zacusca autentică, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 kg de vinete coapte, curățate și scurse bine
- 2 kg de ardei și gogoșari copți, curățați
- 2 kg de ceapă albă
- 3 litri de bulion
- 500 ml de ulei de floarea-soarelui
- Aproximativ 3 linguri de sare (sau după gust).
- Vinetele se coc, se curăță de coajă și se scurg bine. Ardeii și gogoșarii se coc și se curăță, apoi se presară puțină sare pentru a elimina excesul de apă din ei.
Ceapa se toacă mărunt, cât de mărunt posibil cu ajutorul cuțitului sau cu ajutorul unui robot de bucătărie sau chiar în mașina de tocat. Uleiul se pune într-un ceaun încăpător și se călește ceapa timp de 15 minute. Se adaugă bulionul peste ceapă și se mai lasă timp de 15 minute pe foc. Vinetele și ardeii tăiați mărunt se pun într-o altă oală pe foc timp de 15 minute. Apoi se amestecă toate ingredientele în ceaunul în care se află ceapa și bulionul și se lasă la fiert la foc mic timp de cel puțin două ore, amestecând din când în când ca să nu se lipească. Un semn că este gata zacusca este atunci când uleiul se ridică la suprafață. După aceea, se toarnă în borcane curate și sterilizate, se pun capacele, iar borcanele se acoperă cu o pătură groasă și se lasă până a doua zi sau până când se răcesc. Se așază în beci sau în cămară și se pot consuma imediat.