Bloggerul pregătește rețete fel de fel, iar recent a dorit să pregătească și o zacuscă ceva mai bogată, la care pe lângă vinete, a adăugat și mai multe legume.
Gina Bradea împărtășește nenumărate rețete cu publicul larg, chiar și în mediul online. De această dată, recent, pe contul său de TikTok, a postat o rețetă tradițională de zacuscă cu vinete și legume, potrivită pentru a se păstra și pentru mai târziu, în borcane.
Zacuscă de vinete cu legume, pregătită de Gina Bradea
Ingrediente
- ceapă, tăiată cuburi, dar nu foarte mărunte+ dovlecei
- morcovi+ țelină+ mere, date prin răzătoarea mică
- sare
- ulei
- zeama lăsată de ardeii copți
- apă fierbinte
- ardei, tăiați cubulețe (cruzi)+ ardei copți, curățați, tăiați șuvițe
- suc de roșii
- ardei iute sau piper
- frunze de dafin
- vinete
- usturoi, tăiat felii
Mod de preparare
- “Zacuscă făcută cu vinete, dovlecei, rădăcinoase, mere, o zacuscă deosebită, bună, pe care o fac cu legume coapte, vinete, ardei, ce am avut în congelator, scot și fac acum zacuscă foarte proaspătă.
- Am pus aici multă ceapă, tăiată cuburi, dar nu foarte mărunte, ca să se vadă în zacuscă, niște dovlecei, ce am avut prin congelator, morcovi și țelină date prin răzătoarea mică, mere date pe răzătoarea mică. Pun de la început sare, pentru că va scoate lichidul din legume și fierb mai repede. (…) Am pus ulei dedesubt, ceapă și acum amestecam până scade tot lichidul și vedem dacă mai avem nevoie să mai punem apă, până se înmoaie absolut toate legumele.
- Ceapa este aproape fiartă, s-a format un sos gros, am pus zeama lăsată de ardeii copți, am pus și puțină apă fierbinte, din când în când, până se înmoaie bine ceapa. Adăugăm acum ardeii, am aici ardeii pe care i-am avut la congelator, unii au fost tăiați cubulețe, așa cruzi, dar am avut și ardei copți, curățați, pe care i-am tăiat șuvițe, pentru că nu vreau să fie foarte mici. Amestecăm bine și lăsăm să mai fiarbă până când ceapa va fi perfect moale.
- Sunt gata fierte legumele, ceapa e moale, adăugăm acum sucul de roșii, amestecăm bine. Punem ardei iute sau piper, eu folosesc ardei iute uscat, frunze de dafin. Amestecăm și lăsăm să fiarbă, cât să mai scadă puțin. Ce frumoasă e și știți cum miroase? Senzațional de bine! (…)
- Ce sos frumos și bine legat am. Am lăsat-o să mai fiarbă aproape o oră, după ce am pus roșiile, s-a legat totul foarte bine. Acum punem vinetele, le-am avut în congelator, tocate. Pun acum și niște usturoi tăiat felii, amestecăm bine, mai potrivim gustul de sare și iuțeală și lăsăm să mai fiarbă, să se lege bine toată zacusca, apoi o putem pune în borcane.”, a explicat bloggerul, pas cu pas, în filmulețul postat pe pagina sa de TikTok.