Chef Ștefan Popescu a împărtășit cu urmăritorii săi de pe TikTok, câteva trucuri pentru a putea pregăti un cozonac pentru Paște, extrem de pufos.
Chef Ștefan Popescu obișnuiește să dezvăluie mici secrete de bucătărie cu urmăritorii săi de pe TikTok, oferindu-le astfel nenumărate rețete noi de încercat. Astfel, de această dată, a împărtășit în mediul online câteva trucuri și sfaturi pentru ca toată lumea să poată pregăti un cozonac pufos, de Paște, rețetă pe care a postat-o pe contul său de TikTok.
Cozonac pufos, pregătit de Chef Ștefan Popescu
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
“Mai e un pic și vine Paștele! Eu sunt deja pregătit, am ouăle fierte, dar mai e ceva foarte important, pe care vreau să-l fac, vreau să fac cozonaci! Foarte important la cozonaci, în primul rând, este să crească.(...) Vrem să ne iasă de Paște, cel mai tare cozonac. (…)
Cozonacii mei sunt gata! (…) Uite ce bine arată! Paște fericit! Cozonaci cu cât mai multă nucă, crescuți, gustoși!”, a menționat Chef Ștefan Popescu, pe contul său de TikTok.
Ingrediente
Pentru aluat
- 1 kg făină albă tip 000, cernută de 2 ori și pusă într-un bol încăpător
- 50 g drojdie proaspătă
- 550 ml lapte integral, călduț, nu fierbinte
- 250 g zahăr
- 5 gălbenușuri de ou+ 1 ou întreg
- 200 g unt (82% grăsime), topit și călduț
- Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 linguriță sare
- 60 ml ulei, pentru frământat
Pentru umplutură
- 450 g nucă măcinată
- 150 g zahăr
- 5 albușuri, de la ouăle separate pentru gălbenușuri
- 1 linguriță esență de rom
- 100 g rahat, tăiat cuburi mici
- Un praf de sare
Mod de preparare
- Începem prin a cerne foarte bine făina, apoi într-o cană adăugăm puțin lapte călduț, în care vom rupe și drojdia proaspătă, amestecăm cu o linguriță și așteptăm să
- Separăm albușurile de gălbenușurile de la ouă, o să avem nevoie și de unele și de altele, dar prima dată punem într-un bol mare gălbenușurile și un ou întreg pe care le amestecăm bine. Adăugăm apoi și zahărul, continuăm să amestecăm, iar când am obținut dublu volum în cantitate și o nuanță de galben deschis, turnăm și restul de lapte călduț, iar abia după ce l-am încorporat bine, amestecul de lapte și drojdie proaspătă, coaja rasă de lămâie și portocală, extractul de vanilie, un praf de sare și continuăm să amestecăm bine cu telul.
- Făina pe care am cernut-o o punem într-un bol de dimensiuni mai mari, în mijlocul căruia vom face loc pentru amestecul nostru de ingrediente, pregătit anterior și începem procesul de frământare în bol și îl continuăm pe o suprafață întinsă.
- După ce ne-am asigurat că am frământat destul, turnăm peste aluat și untul topit și îl încorporăm prin frământare. Așezăm apoi aluatul într-un bol de dimensiuni mai mari, tapetat cu făină, îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm la crescut.
- În acest timp, ne ocupăm de prepararea umpluturii. Într-un bol mare, adăugăm albușurile pe care le-am separat de la cele 5 ouă și le batem bine spumă, cu un praf de sare. Când am obținut spuma dorită, adăugăm și zahărul, pe care îl încorporăm bine, alături de nuca măcinată, pudra de cacao și esența de rom, până obținem umplutura dorită.
- Ungem tăvile de cozonac cu unt, le tapetăm cu făină. Împărțim aluatul în 2 părți egale și apoi încă o dată, astfel încât să avem 2 cozonaci, împletiți. Întindem bine aluatul, așezăm umplutura peste și o întindem, deasupra punem și bucățele de rahat, împletim și am terminat.
- Așezăm cozonacii în tăvi, așteptăm să mai crească, apoi îi ungem deasupra cu un amestec de ou și lapte și presarăm puțin zahăr. Introducem la cuptor!