A murit Robert Bernstein. Fondatorul Human Rights Watch avea 96 de ani


A murit Robert Bernstein. Fondatorul organizaţiei Human Rights Watch (HRW) s-a stins luni, la vârsta de 96 de ani, la un spital din New York, a anunţat New York Times.

Decesul lui Robert Bernstein a fost confirmat de unul de cei trei fii ai săi. Robert Bernstein, care a fondat HRW în timpul Războiului Rece, era editor, potrivit Agerpres.

La conducerea editurii Random House, el a publicat autori americani ca Toni Morrison, Theodor Seuss Geisel, cunoscut ca Dr. Seuss, şi Gore Vidal, precum şi disidenţii sovietici Andrei Saharov şi Elena Bonner şi disidentul ceh Vaclav Havel.

În respectiva perioadă (1966-1990), el a devenit unul dintre cei mai importanţi editori de cărţi de interes general, conform New York Times.

În 2009, Bernstein, care era evreu, a acuzat organizaţia pe care a fondat-o în 1978 că este împotriva Israelului. El a reproşat HRW în special faptul că ar condamna „mult mai multe” încălcări ale drepturilor omului în Israel decât în alte ţări din Orientul Mijlociu guvernate de „regimuri autoritare cu un bilanţ catastrofal în materie de drepturi ale omului”.

„Când m-am retras în 1998, HRW era activă în 70 de ţări, majoritatea fiind societăţi închise”, a scris el atunci în New York Times. „Acum, tot mai des, organizaţia respinge distincţia importantă dintre societăţi deschise şi societăţi închise”, şi-a exprimat el regretul. HRW a respins aceste critici.

În Universităţile Yale şi New York, există burse cu numele fondatorului HRW care permit desfăşurarea de cercetări asupra drepturilor omului. La 88 de ani, Bernstein a fondat o nouă organizaţie numită Advancing Human Rights, pe care a prezidat-o.


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Pentru tine

Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Hot

Parteneri