Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic a dezvăluit rețeta pentru un zarzavat la ceaun, perfect pentru iarnă.
Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic, județul Argeș, a dezvăluit, pentru Trinitas, cum pregătește zarzavatul pentru iarnă la ceaun, care sunt toate ingredientele necesare și modul de preparare al acestuia.
Ingrediente:
- 500 g ardei capia
- 3 kg roșii
- 500 g morcovi
- 500 g țelină
- 3 linguri sare
- pătrunjel
- busuioc uscat
- frunze de țelină
- usturoi
- cimbrișor uscat
- oregano uscat
- turmeric
- 1 bucată ardei iute
- busuioc proaspăt
Cum se prepară zarzavatul
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Începe prin a da roșiile la robot pentru a face sucul de roșii, după care avem nevoie de morcov ras și țelină, pe care le adaugă peste sucul pus la fiert în clocot 30 de minute.
Acesta dezvăluie și cât timp trebuie să stea pe foc și cât durează fiecare pas până la finalizarea sucului. “Avem nevoie de roșii, legume proaspete, țelină, ardei capia sau gogoșari, morcov ras și condimente. Începem cu roșiile pe care le dăm la robot. Facem un suc de roșii. Repetăm așa până când terminăm toate legumele. Această rețetă necesită trei pași. Preparatul legumelor, fiertul lor 30 de minute și după sterilizarea și pusul la borcan încă 30 de minute. În total, o oră, o oră și un pic. Se pot da și legumele prin răzătoare și pot fi intercalate morcov, țelină, apoi puse la borcan, sare și condimente în straturi, fără suc de roșii. E un zarzavat mai dur, dar nu va avea același gust ca cel cu roșii.”, a spus fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic din județul Argeș.Modul de preparare al sucului de roșii la ceaun
Citește și: Știrea momentului în România! E GRATIS!- stirilekanald.ro
Fratele Daniel a mai dezvăluit că pentru acest zarzavat necesită 70% suc de roșii, iar 30% celelalte legume.
/www/cdn.knd.ro/media/521/2864/1750/20427928/1/zarzavat-iarna-3.png
Ardeii îi vom face cubulețe pentru că nu vreau să se zdrobească prin robot. Vreau să rămână cubulețe, să se vadă frumos în borcane și în ciorbă. Deja fierbe, ardeiul l-am pus cu 5 minute mai târziu după ce am pus la fiert, pentru a se menține întreg. Acum dau și condimentele, usturoi, cimbrișor uscat, busuioc, oregano, turmeric, o să punem și un ardei iute și sare, le punem toate deodată. Punem un singur ardei întreg, iar după îl vom scoate. Nu punem mai mult pentru că nu vreau să fie un zarzavat iute. Sunt ultimele ingrediente pe care le vom pune în borcanele noastre. Avem pătrunjel, țelină, busuioc, pe care le tăiem și le punem în suc. Nu mai trebuie nimic, a ieșit din prima. Trebuie să ne mișcăm repede să punem la borcan. Dacă apucă să se răcească, nu se mai face sterilizarea cum trebuie. Le fierbem la bain-marie 30 de minute. Le acoperim cu prosoape și le ducem în cămară pentru 24 de ore.”, a mai spus acesta.