Tort cu nuci, stafide si bezea! Cea mai gustoasa reteta de Craciun!


Acest tort cu nuca, stafide si bezea este perfect pentru masa de Craciun sau cea de Revelion.

 

Blat de cacao:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de apa rece
6 linguri nuci pisate
2 linguri cacao
4 linguri de faina
Sirop de vanilie:
250 g zahar + 300 ml apa
1 fiola esenta de vanilie
Blat de bezea:
3 albusuri de ou
120 g zahar
100 g nuci pisate
60 g stafide
50 ml rom (pentru stafide)
3 linguri de faina
Pentru crema de vanilie:
3 galbenusuri de ou
150 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 plicuri pudding de vanilie
700 ml lapte
250 g unt
200 g zahar pudra
Decor:
nuci + bilute colorate
Se face un blat din 6 oua. Se separa ouale. Albusurile si se bat tare cu un mixer. Se adauga treptat zaharul si cele doua linguri de apa rece, apoi galbenusurile pe rand. Se opreste mixerul si se incorporeaza cacaoa amestecat si faina cernuta, dupa care se incorporeaza si nuca pisata in piulita nu prin masina de nuci.
Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 24 cm diametru. Se adauga aluatul si se da la cuptor timp de 25-30 de minute la 175 °C. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Se face o bezea din 3 albusuri, 120 g zahar in care se incorporeaza faina, stafidele inmuiate in rom si nucile pisate sau tocate cu un cutit. Se coace timp de 25-30 de minute la 175°C in aceeasi tava de tort in care s-a facut si blatul.
Galbenusurile de ou ramase de la bezea se amesteca cu 150 g de zahar si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga pudding-ul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve pudding-ul. Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc.
Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se pot scoate galbenusurile din crema si sa se faca un pudding clasic (din plic dupa instructiuni), dar nu va fii asa de fina crema. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un bol bate untul spuma cu 200 zahar pudra si apoi se incorporeaza cate putin din crema de vanilie.
Blatul se inparte in doua si se insiropeaza. Crema se imparte in trei. Pe primul blat de cacao cu nuci se intinde 1/3 din crema. Deasupra se aseaza blatul de bezea, apoi iar crema si se acopera cu al doilea blat de cacao si nuci. Cu restul de crema se imbraca tortul. Pe lateral se decoreaza cu nuca pisata, iar deasupra dupa inspiratie. Eu am folosit jumatati de nuci si bilute decorative.
Sursa

Blat de cacao:

6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri de apa rece
6 linguri nuci pisate
2 linguri cacao
4 linguri de faina 
Sirop de vanilie:

250 g zahar + 300 ml apa
1 fiola esenta de vanilie

Blat de bezea:

3 albusuri de ou
120 g zahar
100 g nuci pisate
60 g stafide
50 ml rom (pentru stafide)
3 linguri de faina 

Pentru crema de vanilie:

3 galbenusuri de ou
150 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
2 plicuri pudding de vanilie
700 ml lapte
250 g unt
200 g zahar pudra 

Decor:

nuci + bilute colorate


Se face un blat din 6 oua. Se separa ouale. Albusurile si se bat tare cu un mixer. Se adauga treptat zaharul si cele doua linguri de apa rece, apoi galbenusurile pe rand. Se opreste mixerul si se incorporeaza cacaoa amestecat si faina cernuta, dupa care se incorporeaza si nuca pisata in piulita nu prin masina de nuci.

Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort de 24 cm diametru. Se adauga aluatul si se da la cuptor timp de 25-30 de minute la 175 °C. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Se face o bezea din 3 albusuri, 120 g zahar in care se incorporeaza faina, stafidele inmuiate in rom si nucile pisate sau tocate cu un cutit. Se coace timp de 25-30 de minute la 175°C in aceeasi tava de tort in care s-a facut si blatul.

Galbenusurile de ou ramase de la bezea se amesteca cu 150 g de zahar si zaharul vanilat pana devine o crema spumoasa. Se adauga pudding-ul dizolvat in cateva linguri de lapte si se amesteca bine sa se dizolve pudding-ul. Restul de lapte se pune intr-o cratita de pe foc.

Cand laptele este fierbinte se toarna si amestecul de galbenus de ou si se amesteca continuu, pana se ingroasa. Se pot scoate galbenusurile din crema si sa se faca un pudding clasic (din plic dupa instructiuni), dar nu va fii asa de fina crema. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un bol bate untul spuma cu 200 zahar pudra si apoi se incorporeaza cate putin din crema de vanilie.

Blatul se inparte in doua si se insiropeaza. Crema se imparte in trei. Pe primul blat de cacao cu nuci se intinde 1/3 din crema. Deasupra se aseaza blatul de bezea, apoi iar crema si se acopera cu al doilea blat de cacao si nuci. Cu restul de crema se imbraca tortul. Pe lateral se decoreaza cu nuca pisata, iar deasupra dupa inspiratie. Eu am folosit jumatati de nuci si bilute decorative.

Sursa

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cristina Şişcanu, în scandal cu Andreea Tonciu și Roxana Nemeș! "Ești o vulpiță foarte mică, șireată!"

Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble

Sfatul zilei de astăzi, luni 30 noiembrie 2020. Leii, predispuși la accidente

Maurice Munteanu a desființat-o total pe Xonia! "Este o nenorociere și de-o pocenie rară!"

Horoscop zilnic luni, 30 noiembrie 2020! Nativii zodiei Fecioară primesc o propunere promițătoare!

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic marți, 1 decembrie 2020. Nativii zodiei Scorpion trebuie să riște mai mult!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri