Ştiai cum se face ketchup-ul? Ce legătură au musculiţele în realizarea lui


Ştiai cum se face ketchup-ul? Ce legătură au musculiţele în realizarea lui

Ketchup-ul este un aliment extrem de folosit în toată lumea. Știm cu toții că este făcut, în principal, din roșii, dar musculițele joacă un rol important în realizarea ketchup-ului.


In articol:

Deși atunci când vorbim de ketchup ne gândim, automat, la americani și la mâncarea lor, trebuie să știți că, de fapt, numele acestui aliment vine din limba chineză și înseamnă sos murat de pește. Da, nu are nicio legătură cu ceea ce știm noi acum despre ketchup, dar la începuturi, acest sos era complet diferit față de vremurile noastre. 

Legătura neștiută dintre ketchup și musculițele de oțet

Când zici ketchup te gândești la un sos de roșii, dulce sau picant, care merge în special pe o pizza delicioasă sau pe o porție de cartofi prăjiți. Nimic mai adevărat, dar ceea ce puțină lume știe este că în acest sos se găsesc și musculițe. Ce-i drept, musculițe de oțet, nu orice fel de insecte. 

Mai exact, ouă de musculițe de oțet. Legea permite ca într-un tub cu ketchup să fie maximum 30 de astfel de ouă. Și nu ne referim la legea din România, ci chiar la cea din SUA. Standardele de calitate stabilite de USDA, care sunt respectate de toate produsele alimentare care se găsesc pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, au fost de acord cu prezența acestor ouă în ketchup. 

Chiar și așa, nu ne putem plânge de gustul acestui sos, nu? La bază, ketchup-ul este făcut din următoarele ingrediente:

  • pulpă de roşii fierte (151 de grame de roșii pentru 100 de grame de ketchup)
  • zahăr
  • oţet din alcool
  • amidon modificat de porumb
  • sare
  • condimente (ceapă, usturoi, frunze de dafin, cuişoare)

Istoria ketchup-ului

Așa cum vă spuneam, cuvântul ketchup este de origine chinezesc și înseamnă sos de pește. Această denumire datează încă din anul 1690, atunci când marinarii englezi au menționat în scris cuvântul ketchup. 

Rețeta originală de ketchup conținea albuș de ou, ciuperci, struguri, stridii, midii sau chiar nuci. De aici și denumirea de sos murat de pește. După anul 1700, rețeta a fost modificată prin adăugarea de roșii coapte. O rețetă scrisă de ketchup a fost făcută pentru prima dată în anul 1727. 

Dacă americanii au insistat cu roșiile coapte pentru acest sos, cei din Marea Britanie păstrau ciupercile în compoziția ketchup-ului. Acest aliment a fost scos la vânzare de-abia în anul 1830. Atunci o sticlă cu ketchup costa între 33 și 50 de cenți. 

În 1817, o rețetă de ketchup era destul de diferită față de ceea ce știm noi acum. Produsul se numea ”Tomato Catsup” și conținea hamsii. De-abia prin 1850 s-a renunțat la rețeta cu hamsii.


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: Cum să ai un glow up. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi

Se anunță o despărțire ȘOC în showbiz! ”Ne certăm în fiecare zi!”

CITEȘTE: Cine este MIHAI BOBONETE. Bobonete. Biografie: data nașterii, căsătorie, copii, carieră

DESCOPERĂ: Cine a fost Ileana Sărăroiu. Biografie: data nașterii, nume real, căsătorii, vârstă, moarte

Medicul Virgil Musta propune instaurarea carantinei: „ În două-trei săptămâni vom avea primele rezultate”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

24 OCTOMBRIE 2021: Horoscop zilnic duminică. O zodie se confruntă cu probleme la locul de muncă!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri