Sfinții Mihail și Gavril. Tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci astăzi


Ce nu ai voie să faci astăzi.

Astăzi, creștinii sărbătoresc una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Este vorba despre Sfinții Mihail și Gavril. În fiecare an, cei doi arhangheli sunt prăznuiți pe data de 8 noiembrie.

În 8 noiembrie este sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar şi a cetelor îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.

Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela, Gavril, Mihăiță și Gabi își sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i dea vestea că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus şi tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat, în comparaţie cu Arhanghelul Gavril. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască.

La munte, Arhanghelii sunt şi patroni ai oilor, iar stăpânii animalelor făceau o turtă mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor" (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), pe care o aruncau în dimineata zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Se credea că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.

Citeste si: Rugăciune către Maica Domnului care desface necazurile din viața ta

Citeste si: Blestemul cel mai puternic. Tot ce trebuie să știi despre blesteme și puterea lor, explicat de Lidia Fecioru

Citeste si: De ce nu e bine să speli vinerea! Ce s-a întâmplat în familia Lidiei Fecioru pentru că nu a ținut cont

În calendarul popular, Sfinţii Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Ce se dă de pomană astăzi

Se spune că de Sf Mihail și Gavril este bine să aprinzi o lumânare pentru a avea parte de lumină pe lumea cealaltă. Tot ce se dă astăzi este de post, chiar dacă nu a început încă postul Crăciunului. În biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare pentru sufletul său pe lumea cealaltă.

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte.

Ziua de 8 noiembrie este considerată "Vara Arhanghelilor", iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular "Vara iernii".

De Sfinții Mihail și Gavril se dau de pomană vin, covrigi, mere, pere, struguri, cozonac de post și alte dulciuri de post.


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Exatlon

Una dintre cele mai îndrăgite războinice de la Exatlon, în lacrimi! A murit! ”Eu nu pot crede așa ceva! Am o mare durere în suflet”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri