Aflați din rândurile următoare care sunt principalele sfaturi de care trebuie să ținem cont la masa de Crăciun.
Perioada sărbătorilor reprezintă o provocare pentru organismul nostru. Excesele de tot felul sunt un pericol pentru sănătatea noastră, iar acestea nu ar trebui să existe, indiferent dacă avem motiv de sărbătoare sau nu. Astfel, dacă vrem să avem parte de o masă de Crăciun fără griji, trebuie să ținem cont de anumite sfaturi legate de alimentație.
În cadrul unei emisiuni, Cristian Mărgărit, consultant în nutriție, a oferit câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont dacă vrem să avem parte de o masă de Crăciun fără griji.
Sfaturi pentru masa de Crăciun
Citește și: 4 sfaturi ca să îți păstrezi silueta de sărbători
Calitate, nu cantitate
Principalul sfat pe care ni-l dă specialistul în domeniu este să ne bazăm pe principiul calității, ci nu al cantității. Astfel, prima regulă pentru a pregăti o masă de Crăciun gustoasă și sănătoasă este să cumpărăm inspirat, de calitate.
„ Trebuie să mâncăm puțin, să punem accent pe calitate, nu pe cantitate. Carnea de porc nu are atât de multe toxine. Dacă a fost crescut natural, dacă nu gătim carnea la o temperatură prea mare, atunci este foarte bun .”, spune specialistul în domeniu.
Câte puțin din fiecare
Citește și: Cum şi ce mâncăm pentru a nu ne îngrăşa de sărbători: sfaturi de la Cori Grămescu
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Un alt aspect foarte important de care trebuie să ținem cont este să mâncăm câte puțin din fiecare, fără să facem exces de niciun fel.
Astfel, specialistul în nutriție ne recomandă să împărțim toate felurile de mâncare pregătite de sărbători pe parcursul unei zile, astfel încât să nu le aglomerăm pe toate în stomac la o singură masă.„ Omul de-a lungul milioanelor de ani a avut această adaptare de a mânca mult, de a se îngrășa repede pentru că nu știa când va mai găsi mâncare.Ar trebui să împărțim felurile de mâncare pe parcursul unei zile.
Astfel, potrivit specialistului în domeniu, dimineața este recomandat să consumăm o gustare care să conțină proteină, spre exemplu răcitura. La masa de prânz putem să mâncăm o friptură, care neapărat să fie combinată cu o salată, nu cu cartofi prăjiți sau alți carbohidrați.
„ Întotdeauna am recomandat să pui o salată lângă friptură .”, spune specialistul în domeniu.
Pe parcursul zilei putem să mâncăm și o felie de cozonac drept gustare, iar seara, recomandat este să mâncăm mai spre după-amiază, nu chiar noaptea și cât se poate de ușor.
Evităm excesul
Poate cea mai importantă regulă pentru a avea parte de sărbători liniștite este aceea de a evita excesul de orice fel. Astfel, specialistul în domeniu ne recomandă să nu stăm foarte mult timp nemâncați, dar nici să nu ne înfruptăm fără oprire din toate preparatele de pe masă.
„ Nu e bine să lăsăm foamea să ne râcâie prea mult pentru că atunci începi să supracompensezi. Indigestia este periculoasă. Cei care au deja probleme de sănătate, boli diagnosticate, tratamente, e bine să rămân cât mai aproape de recomandările medicului, de regimul prescris. Corpul nostru are niște mecanisme care pot să preia acel surplus, dar ele sunt limitate. La un moment dat, devin ineficiente. ”, spune specialistul în domeniu.
Limităm consumul de alcool
Citește și: Ce să elimini din salata de boeuf, pentru mai puține calorii. Secretul care trebuie știut de gospodine
Pe lângă excesul cauzat de consumul de mâncare, mulți dintre noi avem tendința să facem și exces de alcool, care de asemenea, este la fel de nociv pentru organism. Specialistul în domeniu ne recomandă să folosim același principiu pe care l-am aplicat la mâncare: câte puțin din fiecare.
„ Întâlnirea dintre alcool și grăsime în ficat nu este una benefică pentru noi. O cantitate mică de alcool poate fi preluată de corpul nostru, poate fi procesată, îți face chiar bine, te face să te simți bine și te relaxează .”, a explicat specialistul în domeniu.