Salata de boeuf este un preparat care nu trebuie să lipsească de pe mesele de sărbători. Deși este asociată cu Crăciunul, Revelionul sau Paștele, ea poate fi preparată și consumată oricând, fără o ocazie anume. Iată ce ingredient poate fi omis, pentru a nu îngrășa!
Salata de boeuf este un preparat extrem de iubit la mesele de sărbători. Astfel, nu există Crăciun sau Revelion fără un platou cu salată de boeuf pe masă, însă oricât de gustoasă ar fi, nu trebuie consumată foarte des.
Ce se poate evita în salata de boeuf, pentru mai puține calorii
Deși la bază este alcătuită doar din ingrediente sănătoase, precum legume fierte, carne și murături, există însă un ingredient care o face să devină mai „grea” pentru digestie, și neprietenoasă cu silueta. Așadar, este vorba despre maioneză. Ea este folosită pentru a „lega” preparatul, și a oferi o consistență salatei, dar și pentru a o orna. Însă, trebuie știut faptul că, cu cât se pune mai multă maioneză, cu atât salata va fi o bombă calorică. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a menționat că nu trebuie să exagerăm cu maioneza, atunci când este adăugată în preparat.
Citește și: Secretul pentru o maioneză pufoasă și delicioasă. Gospodinele pricepute prepară cea mai bună salată de boeuf
Citește și: 5 Aperitive simple pe care să le pui pe masă când ai musafiri
„Maioneza înseamnă ulei și fiecare lingură de ulei înseamnă 100 cal, indiferent de sortiment.
Când e vorba de maioneză puteți socoti 80 cal pentru fiecare lingură, adică echivalentul unei felii de pâine. Salata de boeuf (fie ea și cu pui sau curcan în loc de vită) este un preparat de sezon care aduce laolaltă legumele și carnea fierte, murăturile și mazărea. Din punct de vedere nutrițional este un aliment complet, care conține toate categoriile de nutrienți: glucide, proteine și lipide. Singura mențiune este să fiți zgârciți cu maioneza, ea trebuie doar să lege ingredientele, nu să le acopere.”
Cu ce se poate înlocui maioneza din salata de boeuf
Pentru o variantă dietetică pentru salata de boeuf, se poate folosi o cantitate mică de maioneză, sau poate fi evitată complet. Pentru a lega preparatul, se pot folosi alte ingrediente, precum și o maioneză fără gălbenuș de ou și ulei, cum este cea clasică.
Smântână sau iaurt
Cele două pot imita bine consistența maionezei. Se amestecă 2 linguri de iaurt sau smântână, cu o lingură de muștar și, mai apoi, se adaugă peste legumele tocate.
Citește și: 5 modele de ornare a salatei de boeuf de Paște
Citește și: Cu ce se mănâncă MAIONEZA
Avocado
Avocado este extrem de versatil, putând fi utilizat pentru a prepara o maioneză vegană, fără ou. Acesta se pune în blender, alături de 2 linguri de ulei de măsline, zeamă de lămâie și muștar, și se omogenizează bine totul. Totodată, se poate adăuga și o lingură de iaurt, pentru a-i schimba puțin culoarea și compoziția.