Maica Isidora a venit cu rețeta sarmalelor împrăștiate de post.
Maica Isidora de la Mănăstirea Arnota, județul Vâlcea, a povestit pentru Trinitas, cum pregătește rețeta sarmalelor împrăștiate de post.
Care sunt ingredientele de care aveți nevoie și cum trebuie pregătită varza
Citește și: Musaca cu piept de pui și multe legume. Încercați un preparat sățios și plin de savoare colorată!
Citește și: Rețeta de ghiveci călugăresc a lui chef Sorin Bontea. „Ce bine miroase! E foarte bun.”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Maica Isidora a povestit cum aceste sarmale împrăștiate sunt o altă denumire, de fapt, pentru varza a la Cluj, însă toată asamblarea va fi făcută pe straturi. Maica Isidora a spus care sunt ingredientele de care aveți nevoie, dar și cum trebuie pregătită varza.
Ingrediente:
- 2 verze murate
- 500 gr orez
- Ulei
- 3 foi de dafin
- Piper
- 500 gr ceapă
- 3 ardei capia
- Roșii
- Boia
„Am pregătit o rețetă adaptată după rețeta de varză a la Cluj. Am scos varza de la putină, am spălat-o, am desărat-o, după care am tocat-o mărunt. Înainte de a pune varza la călit, punem ceapa până devine sticloasă, împreună cu ardeiul. Varza nu este pretențioasă și este foarte gustoasă. Nu cere în combinația ei decât orez, ardei și ceapă. Nu poți să îi pui morcovi sau alte ingrediente pentru că i-ar strica din valoarea nutritivă și din gust. O vom combina cu diferite ingrediente care vor scoate în evidență gustul. Rețeta aceasta ar merge și cu varză crudă, însă nu ar avea același gust. Este foarte bună și la sarmale. O altă denumire a acestei verze a la Cluj este de sarmale împrăștiate. La cotoarele de varză ceea ce deranjează este că nu se pot coace și atunci trebuie eliminate. Nu se va desăra niciodată să fie ca o varză crudă, dar va fi foarte gustoasă și va avea o tentă foarte ușoară de acrișor. Punem un pic uleiul la încins cu ceapa și ardeiul, să se călească puțin. După completăm cu apă. După ce punem varza, punem și condimentele, piper, boia dulce și foi de dafin.”, a spus maica Isidora de la Mănăstirea Arnota, județul Vâlcea.
Cum pregătește maica Isidora orezul pentru sarmalele împrăștiate
După ce varza a stat la călit și apoi la prăjit împreună cu ardeiul și ceapa, maica Isidora face aceeași pași pentru orez, după care asamblează totul într-o tavă și adaugă la cuptor pentru 50 de minute, cu roșii deasupra.
„După ce terminăm cu varza, procedăm la fel și la orez. Punem orezul la călit. În rețeta inițială, orezul se punea cu carnea, dar acum, nefiind carne, punem orezul la călit cu ceapa și lăsăm să se umfle.