Iată cea mai simplă rețetă de piftie de porc sau curcan pe care o poți pregăti cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de Crăciun sau de Revelion.
In articol:
Rețetă de piftie de porc sau curcan. Sărbătorile de iarnă 2020 sunt diferite față de alți ani, însă de pe masa de Crăciun sau de Revelion nu poate lipsi piftie de porc sau curcan, un preparat apreciat de mulți români.
În unele zone ale țării se numește răcitură, în timp ce în altele, românii cunosc acest preparat ca piftie, cotoroage sau cocioane.
Citeste si: Sărbători de iarnă 2020. Rețetă de caltaboș cu orez și carne
Pentru acest preparat se aleg bucăți cât mai puțin grase. Cu cât e mai multă grăsime, cu atât mai tulbure va fi aspicul, grăsimea se va solidifica la suprafața piftiei și va trebui îndepărtată după răcire.
În rețetele clasice de răcituri, acestea se fierb lent, timp de 3-4 ore, la foc foarte mic. În cazul în care este folosită oala sub presiune, se scurtează timpul de fierbere la o oră și jumătate. În plus, lichidul din oala sub presiune nu va scădea.
Citeste si: Sărbători de iarnă 2020. Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ignat 2020?
O parte din usturoi se pune la început, iar cealaltă parte la final, totul după gust. Așadar, ai nevoie pentru șase porții de:
1 rasol de porc
urechi de porc
2 picioare de porc
1 țelina
ceapa
2-3 morcovi
5 căței usturoi
sare.
Se pune carnea de porc la fiert mic în apă cât să acopere toate bucățile și 2 căței de usturoi.
Când carnea s-a răcit, se desface în bucățele mici, apoi se așază în castroane sau în alte recipiente. Alături de carne, se mai pot adăuga și legumele tăiate cuburi mari. Se strecoară zeama și se aruncă usturoiul, apoi se pune zeama peste carne și legume. Se dă pifia la rece pentru câteva ore, până când se solidifică.
Rețeta de piftie de curcan
Reteta de piftie de porc, pas cu pas[Sursa foto: PixaBay]
De asemenea, piftia se poate pregăti și din carne de curcan. Pentru această rețetă ai nevoie de:
1,8- 2 kg carne de pasăre cu os și piele (pulpe, aripi, gheare de curcan sau cocoș)
3 lingurițe rase de sare
2 lingurițe boabe de piper negru
2 morcovi
1 rădăcină de păstârnac
usturoi după gust (puse în 2 tranșe)
20-30 g gelatină granule sau foi (opțional, daca este cazul).
Se tate pe lung carnea de curcan pe lung, în așa fel încât osul și articulațiile să fie expuse, pentru a ieși bine gelatina.
Se pune carnea într-o oală încăpătoare de 7-9 litri, se adaugă legumele, sarea, piperul boabe și 3 litri de apă. Se spumează bine carnea, ori de câte ori este nevoie. Se adaugă și o parte din ursturoi pisat, pentru ca și carnea să primească aroma de usturoi. Se lasă carnea la foc mic, până carnea începe să se desfacă ușor de pe os. Dacă se folosește o oală clasică, se completează mereu cu apă.
Se ia oala de pe foc și se procedează la fel ca la piftia de porc.